Animatorska početnica

 

Animatorska početnica

09.03.2021 - 01.04.2021 / MSU

Program se održava utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Muzej suvremene umjetnosti u ožujku započinje s programom „Animatorska početnica“, tijekom kojeg će se polaznici (9-12 godina) imati prilike kroz praktični rad upoznati s poviješću animacije, od prvih optičkih igračaka do suvremenih animacijskih tehnika. 

Animacija spaja vizualnu i filmsku umjetnost s jedne, te optiku, mehaniku i planiranje s druge strane. Aktivnostima na satu „Animatorske početnice“ potiče se rad obje polovice mozga, razvija kreativnost i spretnost, a prikazivanjem primjera iz konkretnih produkcija i izbora domaćih i stranih kratkih filmova razvija se ljubav prema animaciji kao umjetnosti.

Naglasak je na praktičnom radu, izrezivanju, crtanju, oblikovanju predmeta od papira, kartona i drugih materijala. Iskustvo rada u materijalu razvija motoričke vještine, a na satovima se njeguje individualizirani pristup svakom djetetu, od onih spretnijih do manje vještih, omogućavajući svima razvoj vještina u skladu s mogućnostima, i zadovoljstvo postignuto opipljivim rezultatima vlastitog razmišljanja, planiranja i kreativnog rada. Tijekom sata se koristi velika white board ploča za „glasno razmišljanje“, potiče se komunikaciju među djecom, timski rad, te prezentiranje svojih i promatranje radova svojih kolega.

Neke od optičkih igračaka na kojima se radi zovu se: thaumatrope (ovalni kartončić s užetom), flipbook (blokčić s puno stranica), phenakistoscope (ploha kružnog oblika s crtežima postavljenim radijalno koja se promatra u ogledalu), zoetrope (rotirajući valjak s nizom crteža i vertikalnim rupicama), praxinoscope (valjak koji se vrti s nizom crteža i ogledalima pri sredini).

Animatorsku početnicu vodi producentica Maša Udovičić. Dugi niz godina radila je kao animator i kompoziting artist u međunarodnom okruženju. Producirala je 15 kratkih animiranih i edukativnih filmova, trenutno radi na distribuciji gotovih i razvoju novih filmova. Osnovala je Školu animacije za djecu koja se održava u kinu Tuškanac.

Broj polaznika programa je ograničen, a prijave za sudjelovanje u programu možete slati do 5.3. na e-mail edukacija@msu.hr. Cijena programa iznosi 800,00 kn po polazniku, a uplate se vrše najkasnije do 8.3. Više informacija o programu i kako se prijaviti možete dobiti putem e-maila: edukacija@msu.hr.