ANTISEZONA 19 - ples u Gorgoni

 

ANTISEZONA 19 - ples u Gorgoni

27.03.2019 - 30.03.2019 / Dvorana Gorgona

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je cjelogodišnji projekt na suvremenoj plesnoj sceni, koji je  kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. / Termini u 2019.: 27.-30. ožujka / 17.-19. svibnja / 26.-28. rujna / 23.-26. listopada / 21.-23. studenog

Riječ je se o novom formatu za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu, kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine. ANTISEZONA 19 odvija se u 5 blokova po 3 do 4 dana, i to u ožujku, svibnju, rujnu, listopadu i studenom, sve u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Prvi blok je otvaranje projekta i donosi reprizu dvaju predstava nagrađenih Nagradom hrvatskog glumišta  Ms. Fox invited Ms. Cat for tea…. umjetničke skupine Kik Melone i Tamo vani i ovdje unutra, Sonje Pregrad i Ane Kreitmeyer, kao i predstavu cruel, cruel nature Zrinke Šimičić Mihanović te kratki rad Lemia IMRC plesnog kolektiva. 

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova. Odvija se u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb.

Izvedbe ovog tjedna / ožujak 2019:

Srijeda, 27.3.

20 - 21.30 sati: “Ms Fox Invited Ms Cat For Tea and a Chit-Chat One Late, Late Afternoon Last Summer” / Dvorana Gorgona

Petak, 29.3.

20 – 21 sati:  “Tamo vani i ovdje unutra” / Dvorana Gorgona

Subota, 30.3.

20 - 21.30 sati: “Lemia” + “cruel, cruel nature” / Dvorana Gorgona

 

17.-19. svibnja 2019.

premijere:

Ms. Fox i Ms. Cat predstavljaju patafizički laboratorij svega i ostalog, Kik Melone

Što nastaje?, Multimedijalna koliba

eksperimentalniformat:

Hangover sesija

 

26.-28. rujna 2019.

premijera:

Dupla pozivnica, IMRC plesni kolektiv

izvedba:

Što nastaje?, Multimedijalna koliba

eksperimentalniformat:

Hangover sesija

 

23.-26. listopada 2019.

Improspekcije2019, međunarodni festival improvizacije, Multimedijalna koliba

 

21.-23. studenog 2019.

premijera:

Podivljalo, Ana Kreitmeyer i Četveroruka

izvedba:

Što nastaje?, Multimedijalna koliba

popratni program:

radionica/koncert/Hangover sesija

 

Četveroruka je umjetnička organizacija posvećena otvaranju novih polja kazališne komunikacije koju vode koreografkinja i izvođačica Sonja Pregrad i redateljica Marina Petković Liker. Producira plesne i kazališne predstave, radionice i istraživanja te godišnje organizira inovativni format Izvedbene konferencije i izdaje časopis za teorijsko-izvedbene razgovore Čitanka. Realizirala je niz koprodukcija, gostovanja i suradnji s umjetnicima i institucijama (Akademijom dramske umjetnosti, Tjednom suvremenog plesa, Etape danse (Francuska i Njemačka), Platformom HR, Brain Store Project (Bugarska) itd.).

www.cetveroruka.hr

Kik Melone (2008.) djeluje kao suradnička izvedbena skupina koja stvara na intersekciji plesa, kazališta, performansa, filma i eksperimentalne glazbe. Do sada je producirala 11 izvedbenih projekata okupivši brojne suradnike te gostujući diljem Hrvatske i inozemstva. Svoje izvedbene prakse temelji na eksperimentu, često se poigravajući sa žanrovskim elementima kako bi propitala razne aspekte performativnosti i teatralnosti. Polazište svake kreacije u tjelesnoj je izvedbi otvorenoj utjecajima realnog vremena u kojem se izvodi, a suradnički odnosno su-autorski i su-izvođački pristup čini srž umjetničke vizije. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2016. g. za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji suvremeni ples za predstavu Ms Fox Invited Ms Cat For Tea, kao i godišnje nagrade UPUH-a 2016. za najbolji izvedbeni kolektiv sezone za predstavu Glečer.

www.kikmelone.hr

Multimedijalna koliba je umjetnička organizacija koja okuplja autore iz raznorodnih umjetničkih djelatnosti – suvremenog plesa, oblikovanja zvuka i radiofonije, likovnosti, kazališta, književnosti... – s ciljem stvaranja zajedničkih projekata te poticanja intermedijalne i interdisciplinarne suradnje. 2013. osnovale su je plesna umjetnica Zrinka Šimičić Mihanović te dramaturginja i radiofoničarka Pavlica Bajsić, s ciljem provođenja programa koji suvremeni ples i kazalište stavljaju u neposredniji dijalog sa svakodnevnim. Od svog osnutka Multimedijalna koliba provodi nekoliko višegodišnjih projekata, kontinuirano radi na produkciji i distribuciji predstava suvremenog plesa i kazališta te na promicanju somatskog pristupa tijelu i pokretu.

http://multimedijalnakoliba.hr/

Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizatorske scene u Hrvatskoj te promicanje međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem. Umjetničke voditeljice projekta su: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović. Od 2013. Improspekcije su realizirane u produkciji Multimedijalne kolibe.

www.improspekcije.com

IMRC plesni kolektiv edukacijski je i izvedbeni projekt koji djeluje u polju suvremenog plesa, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, kroz produkcijsku platformu Hrvatskog instituta za pokret i ples, a do sada je kreirao brojne kratke radove i četiri cjelovečernje predstave: Magnolija (ili prkos) u suradnji sa Silvijom Marchig i Vesnom Mačković, Octet-streamNukleon u autorskoj suradnji s Aleksandrom Janevom Imfeld i Bella Ciao u autorskoj suradnji sa Silvijom Marchig. Gostujući po brojnim plesnim i kazališnim festivalima te kontinuitetom edukacijskog programa, ostvaruje značajan utjecaj na hrvatsku izvedbenu scenu, pomičući granice koreografije i plesnog tijela. Umjetnička voditeljica IMRC-a je Iva Nerina Sibila, a izvođački tim čine: Josipa Lukinovć, Nereja Lasić, Irma Unušić, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Nikola Orešković, Marjan Pajvot i gostujući umjetnik Ognjen Vučinić. Edukacijski program odvija se uz podršku Zagrebačkog plesnog centra.

Urednik programa ispred MSU: Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a