Antisezona 20: Blok Pogled i identitet / figura i pokreti njene orijentacije

 

Antisezona 20: Blok Pogled i identitet / figura i pokreti njene orijentacije

16.10.2020 - 16.10.2020 / MSU, 1. kat

Jesenski blok, pod nazivom Pogled i identitet / figura i pokreti njene orijentacije, daje prikaz različitih koreografskih mišljenja materijalnosti koje uslojavaju figuru plesačice, te uvid u to kako se te različite autorske sintakse mišljenja upisuju u koreografije tijela, vremena i prostora. U petak, 16. listopada 2020. u 19 sati premijerno pogledajte rad "Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelo" Sonje Pregrad i Tras studija.

I koborzi plešu / Tras studio i Sonja Pregrad: Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelopremijera i repriza

"Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelo" nastaje na poziv Studija TRAS Sonji Pregrad iz interesa za rad na specifičnoj tjelesnosti. Naslanja se na njene ranije koreografske solo radove koji su se bavili objektnošću (ženskog) tijela (SOLO. i 'Oh tijelo moje, da si barem tu') i od kojih se posuđuje naslovno pitanje, te strukturu - katalog sila koje objektificiraju žensko tijelo.

Bavljenje predmetnošću tijela inherentno je koreografskoj i plesačkoj praksi - tijelo u izvedbi uvijek je predmet objektifikacije pogleda gledatelja, pogleda koreografa, ali i predmet vlastitog pogleda. Moje tijelo za mene postoji kao predmet moje percepcije, to jest kroz moje različite objektifikacije tog tijela: kao nečega što su me naučili da se naziva ‘tijelom’, kao nečega što su me naučili da se naziva ‘mojim’...

Patrijarhat na žensko tijelo gleda (prvo) kao na objekt, a žanr drag-a tu objektnost ženskosti u svojoj predimenzioniranoj voluntarnoj izvedbi emancipira, njenim dvostrukim izvrtanjem je ponovno posvaja za onoga/onu (drag queen) koji/a je izvodi, tj. vlada, odnosno operira njenim oblikovanjem, te mobilizira način na koji je percipirana od strane gledatelja. Istovremeno, i možda u paradoksu prema drag izvedbi zaposjedanja, koreografski, rad se bavi izvedbom receptivne osjetljivosti i dodira tijela, objekata i prostora. Taj paradoks koji se pokušava upogoniti kao također subverzivni mehanizam, u izvedbi otkriva afekte namjesto samih formalnosti plesa.

Izvedba se ostvaruje istovremeno kao katalog objektifikacija, kao živa skulptura ograničenog trajanja u specifičnom prostoru Muzeja te kao plesni performans.

Izvođačice: Martina Tomić, Ivana Pavlović, Petra Chelfi

Autorica: Sonja Pregrad

Konzultacija: Roxanne Flamingo

Produkcija: Tras studio

Koproducent: Čvorište (The Hub)

Hvala: Hana Sirovica, Billie Hewitt Pavlica, Ana Škegro, PC TALA

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH.

 

Repriza izvedbe je u 21 sat.

 

Ulaznice se mogu kupiti svakoga dana na blagajni Muzeja. Cijena jedne ulaznice je 50 kn, s popustom (studenti, umirovljenici, nezaposleni) 40 kn, a za učenike plesnih škola 35 kn. Osobe s invaliditetom imaju slobodan ulaz. 

Zbog epidemioloških razloga broj posjetitelja je ograničen. Ukoliko namjeravate kupiti ulaznice na dan izvedbe, ulaznice rezervirajte na: recepcija@msu.hr