Antisezona 20: KOLEKTIVNO I INDIVIDUA KAO KOREOGRAFSKO POLJE

 

Antisezona 20: KOLEKTIVNO I INDIVIDUA KAO KOREOGRAFSKO POLJE

12.12.2020 - 13.12.2020 / MSU

Na kraju turbulentne 2020., ANTISEZONA 20 svoj posljednji blok plesnih događanja u MSU posvećuje temi zajedništva i pojedinca kao odnosa koji sklapa silnice koreografskog polja. U ovim predstavama to je polje istovremeno inovativno, tjelesno silovito, intelektualno lucidno, ali i senzitivno, emocionalno, poetično.

Tako je oba dana na programu premijera Koga briga višestruko nagrađivane plesne umjetnice i autorice Ane Kreitmeyer. Predstava nastaje u suradnji s  Petrom Chelfi, Anom Jelušić, Ivanom Pavlović, Martinom Tomić, Ninom Gojić, Zrinkom Užbinec, Nikom Pećarinom i Igorom Pauškom.

Koga briga, riječima autorice, predstava je u kojoj je sve briga za sve druge i sve drugo: za pokret, pogled, vrijeme, pauzu, ritam, događaj, kraj. Koreografski organizam predstave u potrazi je za zajednicom na temelju vizije utopijskog sklada koji se ne ostvaruje slikom harmonije već međusobnim usklađivanjem, nadovezivanjem, povezivanjem i supostojanjem. Ovakvom fizičkom, taktilnom i dinamičkom plesačkom investicijom u pojam brižnosti afirmira se ples kao zajedničko dobro.

Gostujuća predstava ovog bloka je ROB3RTA, treći u nizu autorskih solo radova Roberte Milevoj. Ova autorica i plesačica, specifičnog koreografsko-izvođačkog habitusa, koji plijeni spojem duboko intimnog i koreografski preciznog izričaja, kao središnji interes iz kojeg razvija predstavu navodi pitanje na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu te kako obilježja vlastite (ženske) prirode i modusi njene manifestacije, mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji.

Online program donosi predstavu Đavolji odvjetnik Martine Tomić i Divert inkluzivnog plesnog kolektiva, a koja je svoje preoblikovanje u online izvedbu doživjela u sklopu ANTISEZONE ONLINE + LIVE, tromjesečnog niza program realiziranih kao odgovor na lockdown. Ova izvedba svojevrstan je arhiv rada i uspomena na dodir i osluškivanje koji su bili pokretači procesa kojim je nastala izvorna, scenska verzija predstave,a spoj je snimki scena, prisjećanja izvođača i izvedbe na online platformama u realnom vremenu. Izvedba se održava u dijeljenom Google dokumentu. Ako želite link, javite nam se na antisezona@gmail.com i poslat ćemo vam ga!

U popratnom programu Antisezona Xtenzija, plesačica i glazbenica Dunja Crnjanski i dramaturginja Ninom Gojić predstavit će svoj rad u nastajanju koji opisuju kao epistolarnu izvedbu i  druženje teksta i zvuka, a pod nazivom Pisma iz daleke blizine

Kao i u svakom bloku, održat će se Bliski susreti plesne vrste, hibridni format koji balansira između improvizirane izvedbe i razgovora, uživo pred publikom. U ovoj ediciji, susrest će se voditeljice ANTISEZONE Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila, s pitanjem Gdje su naša tijela… sada? (U prosincu 2020) i čemu nazdravljamo (na njezinom kraju)? Tako za kraj ove, druge po redu ANTISEZONE, pozivamo publiku da kroz razgovor, zajedničko bivanje i koreografsku meditaciju prizovemo sve duhove 2020. godine i otpustimo ih, prihvaćajući sadšnjost i otvarajući se budućnosti. Događaju je moguće prisustvovati uživo, u ograničenom broju uz poštivanje epidemioloških mjera, ili telepatski, na daljinu, bez ograničenja. 

Prijave na: antisezona@gmail.com

ANTISEZONU programiraju i vode Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Sonja Pregrad.

Voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU: Branko Kostelnik

Voditeljica programa multimedijske dvorane Gorgona: Miranda Herceg

Program se odvija u skladu s epidemiološkim preporukama. Zbog smanjenog broja ulaznica, ulaznice možete rezervirati na recepcija@msu.hr

 

PROGRAM:

12. 12. 2020.

19:30 Ekstenzija, Antisezona Xtnezija: PISMA IZ DALEKE BLIZINE, Dunja Crnjanski i Nina Gojić (epistolarna izvedba, druženje teksta i zvuka, prezentacija rada u nastajanju)

20:00 Gorgona MSU,  KOGA BRIGA, Ana Kreitmeyer, premijera

 

13. prosinca. 2020. 

15:00 online, ĐAVOLJI ODVJETNIK, Nina Gojić i Martina Tomić / DIVERT, repriza 

18:00 Gorgona, MSU, ROB3RTA, Roberta Milevoj, gostujuća izvedba

19:00 predvorje MSU, BLISKI SUSRETI PLESNE VRSTE: Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Sonja Pregrad

Gdje su naša tijela…sada? (U prosincu 2020) i čemu nazdravljamo (na njezinom kraju)?

20:00 Gorgona MSU, KOGA BRIGA, Ana Kreitmeyer