ANTISEZONA 22 | PARADOKSI INKLUZIVNOSTI

 

ANTISEZONA 22 | PARADOKSI INKLUZIVNOSTI

20.10.2022 - 23.10.2022 / MSU

Listopadski blok donosi interdisciplinarni program kojim umjetnička organizacija Divert / IMRC obilježava 10 godina rada u polju inkluzivnog pristupa plesu. Uz radionice i izvedbe, središnji događaji ovog bloka su otvaranje ARHIVE DIVERTA koja sadrži, uz već objavljene video materijale, dosad neviđene snimke s proba, rezidencija i ostalih događanja i razgovor PARADOKSI INKLUZIVNOSTI – 10 GODINA IMRC / DIVERT KOLEKTIVA, gdje se uz autor_ice, plesač_ice organizacije i stručne medije misli o dosadašnjem, ali i budućem djelovanju organizacije i šireg društva po pitanju inkluzije u plesu.

PROGRAM

20. listopada 2022., 19:00 | MSU, Prostor za povremene izložbe

Sindri Uču: DINA PUSTINJSKA, premijera

20:30 | MSU, Gorgona

Nastasja Štefanić Kralj i Matija Kralj Štefanić: MOJA BABUSJA NE POZNAJE IZRAZ BIOPOWER, gostovanje

Predstava je dobrotvorna i igra se bez honorara. Umjesto prodaje ulaznica, publika može donirati nakon predstave. Sredstva prikupljena na izvedbama i gostovanjima doniraju se odabranim ustanovama i organizacijama. Prikupljena sredstva nakon izvedbe na ANTISEZONI donirat će se volonterskoj organizaciji Экскурсии, сувениры для туристов и херсонцев (https://www.facebook.com/KhersONtourism)

 

22. listopada 2022. 18:00 | MSU, Prostor za povremene izložbe

Shannon Stewart: river, river, river, izvedba, rad u nastajanju

19:00 | MSU, Gorgona

Plesna grupa Magija i Divert: DRUGA KOŽA, TREĆE ŽENE, repriza

20:00 | MSU, Gorgona

HANGOVER SESIJA
MODERATORICE: Silvia Marchig i Sonja Pregrad
razgovor

U sklopu programa Paradoksi inkluzivnosti / PSR Life Long Burning EU projekta / Bliski susreti plesne vrste

 

23. listopada 2022. 16:00 – 21:00 | MSU, Prostor za povremene izložbe

Iva Nerina Sibila i Sindri Uču: ARHIVA DIVERTA, video instalacija

17:00 | MSU, Gorgona

Aleksandra Janeva Imfeld: NUKLEON REVISITED, izvedba

Sudjeluju: Marina Bura, Irma Unušić, Nereja Lasić, Nina Vidan, Leon Goličnik, Marjan Pajvot, Filip Sever, Nikola Orešković, Mia Kevo

17:30 – 19:30 | MSU, Gorgona

PARADOKSI INKLUZIVNOSTI – 10 GODINA IMRC / DIVERT KOLEKTIVA
razgovor

U razgovoru sudjeluju autorice cjelovečernjih radova Aleksandra Janeva Imfeld, Nina Gojić, Silvia Marchig, Gordana Svetopetrić i Martina Tomić, plesačice i plesači s kojima smo gradili projekt Marina Bura, Tamara Bračun, Josipa Lukinović, Nikola Orešković i Irma Unušić i gosti iz stručnih medija Maja Đurinović i dr.

20:00 | MSU, Gorgona

Divert: LEMIA, repriza

U sklopu programa Paradoksi inkluzivnosti / PSR Life Long Burning EU projekta / Razvoj publike - Bliski susreti plesne vrste

 

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH, Movement Research kroz Global Practice Sharing program financiran od Trust for Mutual Understanding te je dio Performance Situation Room / NDA Life Long Burning EU projekta.

Produkcija programa Antisezone u MSU:
Odjel za programsko-izložbenu djelatnost: Branko Kostelnik, voditelj Odjela i Miranda Herceg, voditeljica programa multimedijske dvorane.

 

ULAZNICE

Ulaznice za izvedbe u MSU mogu se kupiti na blagajni Muzeja.

JEDNA PREDSTAVA – 50 kuna

studenti, učenici plesnih škola, umirovljenici i nezaposleni – 35 kuna
osobe s invaliditetom i osoba u pratnji – besplatno

DVIJE PREDSTAVE U JEDNOM DANU – 70 kuna
studenti, učenici plesnih škola, umirovljenici i nezaposleni – 50 kuna
osobe s invaliditetom i osoba u pratnji – besplatno

PARADOKSI INKLUZIVNOSTI (cijeli nedjeljnji program) i HANGOVER SESIJE su besplatni.

Predstava MOJA BABUSJA NE POZNAJE IZRAZ BIOPOWER je dobrotvorna i igra se bez honorara. Umjesto prodaje ulaznica, publika može donirati nakon predstave. Sredstva prikupljena na izvedbama i gostovanjima doniraju se odabranim ustanovama i organizacijama.

 

DINA PUSTINJSKA
Sindri Uču

instalativna izvedba

Poput toga kada ti čestica uleti u oko neposredno prije predstavljanja. Ili poput gutanja tablete s nedovoljno sline, pa provedeš sljedeći sat otkrivajući je li i dalje zaglavljena ili je samo grlo iziritirano. Ili jednostavno kao hladni prostor.

Višak samoće, pretjerano promišljanje i mnogo puno zametnutih osjećaja grade fuj ljigicu Dine Pustinjske, jer su neostvareni ideali, predbacivanje i mržnja bili zauzeti.

AUTORSTVO, IZVEDBA, TEKST, ZVUK I FOTOGRAFIJE: Sindri Uču
SVJETLO: Jason Mulhausen
FINANCIRANJE: Ministarstvo kulture i medija RH
HVALA: Plesni centar Tala
PREMIJERA: 20. listopada 2022. u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, u sklopu programa ANTISEZONA 22

 

MOJA BABUSJA NE POZNAJE IZRAZ BIOPOWER

Nastasja Štefanić Kralj i Matija Kralj Štefanić
predstava

Moja babusja ne poznaje izraz biopower novi je projekt autora Nastasje Štefanić Kralj i Matije Kralja Štefanića nastao kao reakcija na rusku invaziju Ukrajine, a vezuje se na ukrajinsko porijeklo autorice, prije svega činjenicu da njena baka i dalje, za čitavo vrijeme trajanja rata, živi u Berdyansku u Ukrajini, pod ruskom okupacijom. Kako i sam naslov projekta sugerira, autori u projektu kombiniraju iskustveni pristup s teorijskim uvidima stvarajući intimistički solo koji se odmiče od direktnog političkog agitiranja, ali na drugi način direktno i otvoreno progovara o “ideji” rata. Njene rodbinske veze s Ukrajinom tako postaju okvir tematiziranja puno širih pitanja o prirodi ljudske egzistencije u svijetu u kojemu je ratno stanje “normalno”, permanentno stanje.

IDEJA I KONCEPT: Nastasja Štefanić Kralj i Matija Kralj Štefanić
KOREOGRAFIJA I IZVEDBA: Nastasja Štefanić Kralj
DRAMATURGIJA: Jasna Jasna Žmak
TEKST: Matija Kralj Štefanić i Jasna Jasna Žmak
DIZAJN SVJETLA: Anton Modrušan
PRODUKCIJA: Tena Bošnjaković
DIZAJN PLAKATA: Paula Šantić

 

RIVER, RIVER, RIVER

Shannon Stewart
izvedbarad u nastajanju

riverriverriver je plesni solo tekst koji će premijerno biti prikazan u Contemporary Arts Centru u New Orleansu u 2023./24. Ispreplitanjem eseja s petljama koreografskih referenci i ikoničnih plesnih radova, riverriverriver se bavi osobnim, političnim, obiteljskim i povijesnim sadržajima.

Jako težak razgovor se odvija između oca i kćeri u restoranu brze hrane. Blizu smrti uz jeftino napravljene sendviče. Nije li uvijek tako?

Dijeljenjem u obliku solo izvedbe, riverriverriver priziva burno razdoblje kreativnog procesa, istovremeno iskopavajući povijest seljenja po SAD-u moje obitelji, narav posla mojih roditelja – čišćenje nukelarnog otpada na autohtonom (en. indigenous) tlu i zaobilaznim načinima kojima su te stvari utkane u iskustvo bivanja suvremeno-plesnom umjetnicom. Rad uključuje pokrete i priče posjetitelja s obzirom da su aktivno sadržani u prostoru zajedno sa svime ostalim.

– Shannon Stewart

KOREOGRAFIJA / TEKST / IZVEDBA: Shannon Stewart
DRAMATURGIJA / DIREKCIJA: Iris McCloughan
ČITATELJICA / UREDNICA: Amy Lawless
FOTOGRAFIJE: Ian Douglas

Shannon Stewart je multidisciplinarna plesna umjetnica s bazama u New Orleansu i Detroitu. Nominirana je za 2023. USA Artist nagradu i stvara radove za pozornice, ekrane i galerije koji su bili prezentirani kroz SAD i Europu, uključujući Tulane University, New Orleans i DOCK 11, Berlin, uz predviđeno gostovanje u Kennedy Centru, Washington, u 2020.

 

DRUGA KOŽA, TREĆE ŽENE

Magija, Divert i KIP
predstava

Druga koža, treće žene koreografskim i novomedijskim postupcima stvara slijed izvedbenih situacija koje spajaju četiri lokacije (Rijeku, Split, Zagreb i Edinburgh) i šest izvođačica. Autorsko ishodište izvorno je mišljeno kao identitetski i iskustveni dijalog s marginaliziranim ženskim izvedbenim žanrovima prve polovice 20. stoljeća poput cirkuskog sideshowa ili burleske. Kako je nepredvidljivost procesa stvaranja predstave, uzrokovana pandemijom i ostalim nevoljama 2020. godine, preusmjerila većinu autorskih intencija, ta prvobitna tema nenametljivo se smjestila u finalnu okosnicu predstave – u energetsko, poetsko, plesačko, iskustveno zrcaljenje i ispreplitanje nas samih. Predstava je nastajala u brojnim riječkim i splitskim dvoranama, u našim sobama i kuhinjama, u tjelesnim i virtualnim prostorima, dok su izvedbe Druga koža, treće žene postale zaštitna opna za sve prisvojene i isplesane prostore, kao i za sve naše stvarne, imaginarne, ali i potpuno raspršene identitete i pojavnosti.

Here, performance is a marker of existance in a fleeting world.

Petra Kuppers

UMJETNIČKA SURADNJA I PARTNERSTVO: Plesna grupa Magija (Rijeka), Divert inkluzivni plesni kolektiv (Zagreb), Kolaborativna izvedbena platforma – KIP (Split)
AUTORICE: Iva Nerina Sibila, Gordana Svetopetrić
IZVOĐAČICE: Tamara Bračun, Mia Kevo, Karla Lazović, Iva Nerina Sibila / Larisa Lipovac Navojec, Gordana Svetopetrić, Sindri Uču
VIDEO I VIZUALNI IDENTITET: Sindri Uču
RASVJETA: David Dubrović
FOTOGRAFIJE: Nina Đurđević
PRODUKCIJA: Gordana Svetopetrić i Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka (Plesna grupa Magija), 2020.
FINANCIJSKA PODRŠKA: Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Grad Split
ZAHVALE: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, K2K studio, Antonia Kuzmanić, Kristina Paunovski, Sanja Polić, Anita Rumac, Helvecia Sekulić
PREMIJERA: 15. siječnja 2021. HKD na Sušaku, Rijeka

 

NUKLEON REVISITED

Aleksandra Janeva Imfeld
izvedba

Nukleon, nastao 2016., jedna je od prvih cjelovečernjih predstava kojima je Divert kolektiv privukao pažnju plesne javnosti. Nastao je suradnjom Aleksandre Janeve Imfeld, Ive Nerine Sibila i plesača okupljenih u kolektiv: Leona Goličnika, Josipe Lukinović, Nikole Oreškovića, Helvecije Sekulić i Irme Unušić, u produkciji Amele Pašalić za HIPP. Ovom prilikom autorica će se ponovno susresti s ovim kolektivom, u proširenom i novom sastavu i ponovno posjetiti iste tematske i koreografske prijedloge, stvarajući Nukleon Revisited kao novu zajednicu kojoj je uporište i dalje magnetska i neraskidiva povezanost i međuovisnost svih svojih dijelova.

SUDJELUJU: Marina Bura, Leon Goličnik, Mia Kevo, Nereja Lasić, Nikola Orešković, Marjan Pajvot, Filip Sever, Irma Unušić i Nina Vidan

 

LEMIA

Divert
izvedba

Lemia je susret dvoje plesača – Leona i Mije, kreiran iz njihovih specifičnih tjelesnosti, energija, muzikalnosti i jedinstvene partnerske kemije. Lemia je nastala iz njihove zaigrane potrebe da uznemire uobičajene pristupe kretanju kroz prostor, plesu, upotrebi objekta i odnosu. Tako Lemia počinje polako, privlačeći gledatelja u preokrenuti prostor i vrijeme. Mia and Leon, mijenjajući neprekidno pravila svoje igre, kroz spirale i kruženja, napuštaju svoje vlastite tjelesne identitete kako bi kreirali jedno tijelo. Lemia je neustrašiva i precizna, dirljiva i duhovita. Lemia je karusel percepcije.

IZVEDBA: Mia Kevo i Leon Goličnik
KOREOGRAFIJA: Iva Nerina Sibila i plesači
IZVEDBE I GOSTOVANJA: Tjedan suvremenog plesa, Zagreb; Western Balkans Media Days, Skoplje; Antisezona, Zagreb; Međunarodni kazališni festival PUF, Pula
NAGRADE: Nagrada Vjetar, Međunarodni kazališni festival PUF

 

ARHIVA DIVERTA

Iva Nerina Sibila i Sindri Uču
video instalacija

Tijekom deset godina rada, isprva kao inkluzivna radionica, pa IMRC kolektiv u sklopu Hrvatskog instituta za pokret i ples – HIPP, a potom kao umjetnička organizacija DIVERT, ostvarili smo osam cjelovečernjih predstava raznih autor_ica, desetak kratkih radova i intermedijalnih istraživačkih projekata. Gostovali smo po cijeloj Hrvatskoj i međunarodno, dobili nekoliko vrijednih nagrada, održali brojne radionice, privukli pažnju publike i kritike. Naša velika video arhiva, snimana je na raznim probama, predstavama i rezidencijama. Ovom ćemo instalacijom otvoriti publici neke segmente, one koji nisu ušli u predstave, a koji na razne načine upotpunjuju sliku ovog projekta.