Antisezona 23 - lipanjski blok u sklopu 10. Ljeta u MSU

 

Antisezona 23 - lipanjski blok u sklopu 10. Ljeta u MSU

20.06.2023 - 27.06.2023 / Dvorana Gorgona

ANTISEZONA je projekt koji donosi cijelogodišnji program prezentacije i kontekstualizacije suvremenog plesa i srodnih izvedbenih praksi u MSU i TALA PLE(j)S, kojeg vode plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i muzeologinja Tea Kantoci. 

Program Ljeto u MSU 2023.

20. lipnja 2023. 
19.30 Sol, autorski projekt Silvije Marchig /KIK MELONE, MSU
Predstava nastaje pod utjecajem aktualnog razdoblja globalne neizvjesnosti i nesigurnosti, te egzistencijalne opasnosti uslijed preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas. (Predstava je dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2022, za Najbolju plesnu predstavu u cjelini.) 

Sol je materijalizacija ‘svih Silvia’ proizašlih iz mapiranja prošlih radova i vlastitog iskustva dugogodišnjeg djelovanja na plesnoj sceni. U toj igri, kojom se djelomično sugerira značenje, a djelomično je ostavljeno na kolektivno upisivanje – autorica poziva gledatelje da budu sukreatori u konstruiranju značenja.

Generirane spoznaje uvjetovane su individualnim iskustvom i očekivanjima svakog gledatelja koji odluči sudjelovati u tom neponovljivom komunikacijskom činu, pri čemu mu kostim postaje gradivnim elementom svega materijalnog (scene) i nematerijalnog (identiteta) u izvedbi. – T. K.

Sol nastaje tijekom 2020. godine pod utjecajem neizvjesnosti i nesigurnosti uzrokovane pandemijom i tektonskim poremećajima: onih doslovnih, u Zemljinoj kori, kao i onih društvenih koji se daju naslutiti u osjećaju preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas.

Prepoznajem svoje sidro u autentičnosti doživljaja žive izvedbe i uranjam u nju, promatrajući pritom kako djelujem na društvene i povijesne konotacije formata ‘ženskog sola’, a što te konotacije čine meni, u izvedbi i izvan nje. Prepuštam publici upisivanje simbolike, značenja i referenci. Nekih sam svjesna, neke su izvan kontrole.

U predstavi se pojavljuju duhovi prijašnjih radova: Karusel (Japelj, Marchig) Ovo (ni)je moja šuma (Govedić, Japelj, Marchig), Divljač (Trafik; Alvir, Banich, Čuljak, Liverić, Lupi, Marchig, Svetopetrić), Glečer (Horvat, Marchig, pavleheidler, Pregrad) i Najtužniji komad. Ikad. (Gutić Mižimakov, Lancia, Marchig, Sibila, Vodenica) i kostimi Andrijane Botice, Olivera Jularića i Iztoka Hrge. Posvećena je ovim suradnjama i ljubavi koja je iz njih proizašla. – S. M.

Autorica i izvođačica: Silvia Marchig
Kostim i instalacija: Tea Kantoci
Glazba: Josip Maršić
Dizajn rasvjete: Saša Fistrić
Fotografija i dizajn: Jason MulhausenŽ
U predstavi se koristi pjesma Metronome grupe Nomeansno.
Produkcija: Kik Melone, u partnerstvu s MSU Zagreb, u sklopu programa ANTISEZONA 20
Hvala: Plesnom centru TALA, Antisezonkama


23. lipnja 2023. 
19.30 Nismo bile ovdje
Novi rad nagrađivanih mladih umjetnica Ivane Bojanić i Viktorije Bubalo rađa se iz naslova pjesme Tamare Obrovac, sintagme "Dube sanjan" što u doslovnom prijevodu znači „stojećki sanjam", a nas inspirira kao slika dvostrukosti, paradoksa i nemoguće istovremenosti.

Ideja rada "Nismo bile ovdje" rađa se iz naslova pjesme Tamare Obrovac, sintagme "Dube sanjan" što u doslovnom prijevodu znači „stojećki sanjam", a nas inspirira kao slika dvostrukosti, paradoksa i nemoguće istovremenosti. Izvodimo neizvedivu zamisao proizvodnje prisutnosti i tijela koja bivaju na više mjesta istovremeno. Propitujemo kako imaginacija sudjeluje u izgradnji osjetilnih iskustava koja se mijenjaju ovisno o onome gdje polažemo pažnju. Ili gdje pažnja polaže nas. Iskušavajući kolika je rastezljivost shvaćanja “bivanja ovdje” zamućujemo granice na relaciji osobno / kolektivno / sve ono što nadrasta kolektivno, pritom ne pridajući prednost nijednom očištu već u njihovim izmjenama i posljedičnim puknućima nalazimo druge vrste odnosa jedne s drugom / gledateljima / prostorom, u kojima nailazimo na prostor plesa. Puknuća se odvijaju u širokom spektru čije bi krajnosti mogli nazvati prisutnost i odsutnost, odnosno načina bivanja koje izazivamo uslojavanjem brojnih istovremenosti bilo primjetnih ili neprimjetnih. Podsjećajući se kako je “ovdje” uvijek različito od “ovdje” od prije par trenutaka, kontinuirano destabiliziramo svoje iskustvo bivanja u prostoru. 

"Nismo bile ovdje" je ekspedicija. Prolaz kroz. Skok u: propadanja, razlaganja agregatnih stanja, suradnju s prisutnim i zamišljenim gravitacijskim poljima uz pokoji tektonski i kvantni pomak. Zora koja na prijelazu u jutro, zapinje i ponavlja se, pomak pogleda s desna na lijevo i balansiranje na rubu ili kraju svega. Odlasci bez stizanja, uz zadržavanja. Na putu prema tamo, odlazimo negdje drugdje. Sve se promijenilo, a da nismo ni primijetili. 

Autorice: Ivana Bojanić i Viktoria Bubalo
Izvođačice: Ivana Bojanić, Viktoria Bubalo, Tessa Ljubić
Oblikovanje zvuka: Nika Pećarina
Oblikovanje svijetla: Andrija Santro
Dramaturška podrška: Nikolina Rafaj
Scenografija: Pavao Babić i Lucia Ilijić
Kostimografija: Ema Kani
Dizajn vizuala: Pavao Babić i Lucia Ilijić
Producentica: Nikolina Medak
Produkcija: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika "PULS" i Umjetnička organizacija "mhmm...” u ko - produkciji s Antisezonom 23 te suradnji s Mjesnim Odborom Voćarska.
Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. 
Zahvaljujemo Nikolini Pristaš, Uni Bauer, Zagrebačkom plesnom centru i svima koji su svojom prisutnošću ohrabrili ovaj projekt.


24. lipnja 2023. 
19.30 Objekt plesa, Sonja Pregrad

Novi rad, poput muzičkog albuma, nosi ime novoosnovane organizacije koja ga producira, bilježeći prostor istraživanja tijela, materijalnosti i izvedbe kao i njihovih statusa unutar odnosa medija plesa i drugih izvedbenih žanrova (drag performans, spoken-word izvedba, vizualna umjetnost, kazalište).

Novi rad, poput muzičkog albuma, nosi ime novoosnovane organizacije koja ga producira, bilježeći prostor istraživanja tijela, materijalnosti i izvedbe kao i njihovih statusa unutar odnosa medija plesa i drugih izvedbenih žanrova (drag performans, spoken-word izvedba, vizualna umjetnost, kazalište). Naslanja se na autoričine ranije koreografske solo radove u kojima se se bavila objektnošću (ženskog) tijela (SOLO. i „Oh tijelo moje, da si barem tu") kao i na rad s izvedbenošću draga (female to female drag) suradnjom sa Studijem TRAS na predstavi „Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelo".

O čemu nam drag queen imena Objekt plesa može govoriti? Što je drag suvremenog plesa? U ovom solo radu umjetnica proširuje pojam draga sa tijela (identiteta) na pokret i ples, govor pa i samu ideju predstave (kazališta). Preuzimajući, očuđujući i modificirajući oblikovanje onoga što inače reprezentiramo prateći zahtjeve društvene norme, bilo da je to izvedba roda, tijela, ljepote, pokreta, plesa, umjetnosti, katarze… mobilizira se i emancipira gledatelj/ica, osvještavajući uvjetovanja koja oblikuju kako gledamo, procjenjujemo i izvodimo.

Autorica i izvođačica: Sonja Pregrad
Dramaturška podrška i obrada zvuka: Nika Pećarina
Kostim: Sonja Pregrad i Tea Kantoci
Svjetlo: Tomislav Maglečić
U predstavi se koriste dijelovi teksta Ane Fazekaš ‘Tjeskobe: refleksija u tri ekstremiteta’ koji je kao osvrt na predstave bloka Antisezone: Antirepertoar (14.-15. veljače 2022.) objavljen na antisezona.space
Produkcija: Objekt plesa. u koprodukciji s Muzejom suvremene umjetnosti, kao dio programa ANTISEZONA 22
Ostvareno kroz Rezidencijalno istraživački festival Platforma HR PC TALA
Podržano: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH
Hvala: Ana Frkić, Billie Hewitt Pavlica, Nicole Hewitt, Shannon Stewart, Marko Gutić Mižimakov, Josip Knežević, Zrinka Užbinec, Lea Anić, Ivna Franić, Neža Knez, Tarnby Park Festival

 

27. lipnja 2023. 
19.30 Treptaj tišine
, Tamara Bračun 
Inkluzivna plesna predstava, zagrebačka premijera u Dvorani Gorgona. Narativno plesni duet pokazuje nam što se događa u našem tijelu i umu kada smo prisiljeni biti bez fizičkog kontakta, odnosno dodira, kako ta činjenica djeluje na naše psihofizičko zdravlje. 

Najavljujemo: prvi samostalni autorski i koreografski rad Tamare Bračun pod nazivom Treptaj tišine. Ples i kreaciju za spomenutu izvedbu potpisuju Marina Bura i Tamara Bračun. Marina se nažalost ozlijedila, a za potrebe ove izvedbe zamjenjuje je plesačica Anita Rumac iz plesnog Kolektiva Magija.   

Treptaj tišine narativno  je plesni duet koji nam pokazuje što se događa u našem tijelu i umu kada smo prisiljeni biti bez fizičkog kontakta, odnosno dodira, kako ta činjenica djeluje na naše psihofizičko zdravlje. Ljudi su društvena bića i za nas opstanak potrebni su nam zagrljaj i dodir. Fizička, emocionalna i mentalna povezanost sa drugim ljudskim bićem. 

Treptaj tišine otkriva u koja emocionalna i društvena stanja ulazimo kada nam nedostaje osjećaj dodira. Kroz sponu jednog ili dvaju tijela, isprepleću se niti koje nas spajaju sa nama samima ili sa drugom individuom. Da li se u potpunosti možemo povezati u harmoniju duha i tijela ako nam nedostaje dodir druge individue?  Dodir nam je potreban poput zraka, kroz dodir živimo i dišemo.  

Autorica, koreograf: Tamara Bračun
Ples i kreacija: Marina Bura / Anita Rumac, Tamara Bračun
Fotografije i trailer: Nina Đurđević, Erik Kučić
Slika koja se koristi u predstavi: Maria-Kristina Božičević
Koprodukcija: DIVERT/ Antisezona, kolektiv Magija 
Premijera: 25. 6. 2022. 

Plesni kolektiv Magija inkluzivna je plesna skupina iz Rijeke (Hrvatska) koja kreativno istražuje plesni pokret na području  suvremenog plesa, plesne improvizacije i izvedbene umjetnosti.  Osnovana je 2008. godine, a čini ju mješoviti plesni ansambl. Riječ je o plesačima različitih stupnjeva i vrsta tjelesnog oštećenja koji svoje umjetničke i produkcijske suradnje ostvaruju sa  profesionalnim plesačima suvremene plesne nezavisne scene.

Anita i Tamara  aktivne su članice ovog kolektiva.


Produkcija programa Antisezone u MSU:
Voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU: Branko Kostelnik
Voditeljica programa multimedijske dvorane MSU:  Miranda Herceg