ANTISEZONA 24 - LIPANJSKI BLOK “KOLEKTIV⁴ + LJETO “ U SKLOPU 11. LJETA U MSU

 

ANTISEZONA 24 - LIPANJSKI BLOK “KOLEKTIV⁴ + LJETO “ U SKLOPU 11. LJETA U MSU

27.06.2024 - 29.06.2024 / Dvorana Gorgona

Drugi blok ANTISEZONE 24, nazvan KOLEKTIV⁴ + LJETO čine četiri izvedbena rada koja okupljaju četiri kolektiva, a svaki i publiku kao koncentrično-kružno prošireni kolektiv. Odvija se na samom prijelazu lipnja u srpanj, u dva prostora - Dvorana Gorgona u MSU i TALA PLE(j)S, a u suradnji je s programom LJETO U MSU i PC TALA.

Svaki od programiranih radova na svoj potpuno jedinstven način oformljuje plesnu i koreografsku praksu kao novu paradigmu, ulazeći u stvaranje (ili proizvodnju) izvedbenog sadržaja kolektivno, i to novookupljenim, još neuvježbanim, time ne-sigurnim, ne nužno u ekonomskom smislu produktivnim, a intencionalno interdisciplinarnim zajednicama.   

Kao što su rime s ne predstava-esej nastala dvogodišnjim istraživanjem četriju umjetnika_ca okupljenih regionalnim projektom NAM ChoreoLab, 4x4 konferencijsko - metodološko - izvedbeni susret  KIK MELONE mišljen kao vremenski vortekst povodom 16-e obljetnice ove umjetničke organizacije, Druge kože spekulativna modna revija DISKOlekitva, čine tijelo novih radova na programu ovog bloka ANTISEZONE.

Jedina reprizna izvedba Oh Mary Shelley, istovremeno predstavlja kontinuitet programskog smjera kojim u svakom bloku vraćamo već postojeće koprodukcijske i gostujuće radove pred novi pogled publike, a ovom je prilikom i ulazni most prema 4x4 programu kojeg je dio. 

Pojam autorske suvremeno-plesne predstave, u KOLEKTIV⁴ + LJETO bloku tako se ovim radovima premješta na senzualno - senzorički događaj, istraživanje mikro i makro socio-političkog konteksta kojeg smo epigenetski sljednici, jednokratni susret rahlog tkiva kojeg čine čuvarice ili čuvari, svjedoci ili svjedokinje, su-učesnici, zapravo intimni su-stvaratelji kontinuiteta jedne snažne poetičke geste.

Ovaj blok donosi i novi dizajn stalnog suradnika Nike Mihaljevića koji vizualni kod  ANTISEZONE pronalazi u svođenju na upečatljiv tipografski znak, tonsku igru i prazninu, a unutar raspona svakodnevnog i raskošnog, poezije i ironije, informacije i metafore.

Radujemo se novom kolektivnom susretu u ovom ASZ ljetu!

.INS za ASZ

 

PROGRAM U MSU

četvrtak, 27. lipnja 2024. 
19.00,
 Gorgona

KAO ŠTO SU RIME S NE
Ana Dubljević, Viktorija Ilioska, Dražen Dragojević i Sonja Pregrad
Premijera


petak, 28. lipnja 2024.  ** OTKAZANO zbog bolesti zvođača **
19.00, Gorgona

KAO ŠTO SU RIME S NE
Ana Dubljević, Viktorija Ilioska, Dražen Dragojević i Sonja Pregrad
Repriza

 

subota, 29. lipnja 2024. 
20.00, Gorgona


4 X 4 / OH, MARY SHELLEY
Silvia Marchig / KIK MELONE

 

PROGRAM U TALA PLE(j)S

nedjelja, 30. lipnja 2024. 
17.00 , TALA PLE(j)S

4 X 4
KIK MELONE
Najtužnija Metoda. Ikad. vol.2 – konferencija

 

utorak, 2. srpnja 2024.
18.00 , TALA PLE(j)S
DRUGE KOŽE
Diskolektiv
Gostovanje, u suradnji s PC TALA

 

VIŠE O PROGRAMU

KAO ŠTO SU RIME S NE // NAM ChoreoLab: Ana Dubljević, Viktorija Ilioska, Dražen Dragojević i Sonja Pregrad

Koncipiran i kreiran od strane NAM ChoreoLabaKao što su rime s ne kroz formu predstave-eseja istražuje izvedbe nesvrstanosti i nesvrstane koreografije. NAM ChoreoLab je modularni koreografsko-istraživački projekt koji se bavi povijesnim i osobnim nasljeđima – ‘danima buduće prošlosti’ – Pokreta nesvrstanih kroz intersekcijski okret – presjek tijela, rase, spola, klase, naroda, aktiviranjem spekulativnog stiha, spektralnog videa, razglobljenog plesa, koreografiranog razgovora, dispozitiva sabiranja i arhive gesti za budućnost.

Pokret nesvrstanih osnovan je kao pokret država Trećeg svijeta i socijalističke Jugoslavije, odbacujući ‘dvostruku ucjenu’ hladnoratovske bipolarnosti SAD/SSSR, zalažući se za ‘alternativnu globalizaciju’ osporavanjem (neo)imperijalizma i (neo)kolonijalizma. Usred suvremenih kriza, borbi, kritika i slomova, NAM ChoreoLab pita: Tko ili što je ‘ne’? Tko ili što je ‘svrstano’? Tko ili što je ‘blok’? Tko ili što su nesvrstana tijela, geste, subjekti? Je li ‘anti’ dovoljno? Je li ‘de’ dovoljno? Tko ili što je ispod ili izvan naroda, države, pokreta? Je li oslobođenje dovoljno? Je li emancipacija dovoljna? Kako se okupiti kao nesvrstani? Je li suverenitet dovoljan? Je li moć djelovanja dovoljna?

Predstava je pretežno na engleskom jeziku.

Koncept i stvaranje: Sonja Pregrad, Ana Dubljević, Viktorija Ilioska, Dražen Dragojević

Dramaturgija: Ivana Ivković

Video i vizuali: Thilo Garus

Kostimi: Tea Kantoci

Zvuk: Viktoria Ilioska i Jasmin Mahmić

Svjetlo: Tomislav Maglečić

Produkcija: Objekt plesa / Object of dance

Producentica: Sonja Pregrad

Asistentica produkcije: Ivana Korpar

Koproducenti:

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Antisezona 24

Centar za urbanu kulturu Kino Šiška

Nomad Dance Academy Slovenija

Lokomotiva – Centar za novu inicijativu u umjetnosti i kulturi

Rezidencijalna podrška:

Plesni centar TALA / TALA PLE(j)S

Multimedijalni institut - MaMa

Centar za kulturu na Peščenici KNAP

Realizirano uz financijsku potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije, Stanice Servisa za suvremeni ples kroz projekt Dance On, Pass On, Dream On i Nomad Dance Academy Slovenije kroz projekt (Non)Aligned Movements, oba financirana kroz program Europske unije Kreativna Europa.

Zahvaljujemo Nomad Dance Academy i projektu (Non)Aligned Movements, Stanici Servisu za suvremeni ples i festivalu Kondenz, Tanzfabrik Berlin i programu Ljetne škole To Keep In Touch…, 35. Grafičkom bienalu Ljubljana, Vierte Welt i Partizanskom festivalu, te Zavodu Melara za potporu u razvoju ovog projekta u protekle dvije godine.

 

4X4 // OH, MARY SHELLEY //  Silvia Marchig / KIK MELONE

Oh, Mary Shelley je plesna predstava, također i kontradiktorni izvedbeni eksperiment i umjetničko istraživanje privida cjelovitosti ljudskog tijela i identiteta.

Potaknute vlastitim iskustvom tjelesnosti kao fluidne kategorije, tijela koje je stalno u promjeni, koje je samo prividno jedinstveno, cjelovito i zdravo (ili ne), ulazimo u istraživanje stanja i bivanja i potragu za koreografskim jezikom koji afirmira ove zadatosti i ranjivosti tijela, odnosno nas: čudesne u svojoj kompleksnosti i osjetilnosti, sposobne da se prelijemo preko svih naših rubova i opni.

Predstava sadrži ulomke romana Bjeguni Olge Tokarczuk i Poor Things Alasdaira Graya, glazbu, dah i pokret Ane Kovačić, izvedbenu lucidnost i pre-kognitivne glasove iz utrobe Ivane Bojanić i Ane Kreitmeyer, viziju forme i tijela Tee Kantoci, prostora Nike Mihaljevića i svjetla i mraka Lane Nežmah, opremljena je vizualnom extravaganzom Sindri Uču, a sve ovo na poziv na zajedničku pustolovinu i zbogom razumu Silvije Marchig, u dvorani Gorgona.

Koncept i koreografija: Silvia Marchig

Ples i izvedba: Ivana Bojanić i Ana Kreitmeyer

Glazba i izvedba: Ana Kovačić

Kostimi: Tea Kantoci

Scenografija: Niko Mihaljević

Svjetlo: Lana Nežmah

Dizajn, fotografija i promo video: Sindri Uču

Koprodukcija: Kik Melone 2023. i Muzej suvremene umjetnosti

Predstava se realizira u sklopu programa ANTISEZONA 23, partnerskog projekta Muzeja suvremene umjetnosti i umjetničkih organizacija Divert, Kik Melone i Objekt plesa i uz organizacijsku, infrastrukturnu i produkcijsku podršku Plesnog centra TALA kroz rezidencijalno istraživački festival PLATFORMA.HR.

Podržano: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH

 

4 X 4 // KIK MELONE

Najtužnija Metoda. Ikad. vol.2 – konferencija

Sudjeluju: Nina Gojić, Katja Šimunić, Mila Čuljak, Marko Gutić Mižimakov, Darko Japelj, Tea Kantoci, Ana Kovačić, Ana Kreitmeyer, Umberto Lancia/ DISCOllective, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Sindri Uču i Jasen Vodenica.

Umjetnički projekt 4x4 referira se na 16 godina rada i djelovanja umjetničke organizacije Kik Melone - više vorteks u vremenu, nego obljetnica.

Bit će to više instalacija, nego konferencija. Više izvedba, nego instalacija. Uron u duboko vrijeme.

Mi smo više suputnici kroz vrijeme, nego suradnici. Ovo na što vas zovemo je više ‘patafizika, nego izvedbeno - diskurzivni format.

Bit će i poezije, izvedbenih krajolika niskog potencijala i visokog rizika, zvjezdane prašine, prepariranih životinja (što prisutnih, što imaginarnih), čaja i kolača. Bit će i spiritualna seansa: možda prizovemo Ofeliju i Hamleta. Možda se sve završi koncertom za 800 saksofona.

Tko dođe, dolazi na vlastitu odgovornost i bit će dobrodošla_o. Kik Melone je gostoljubivo biće.

 

DRUGE KOŽE, modna revija // Diskolektiv

Druge kože su modna revija kolekcije odjeće koja je ples na pozornici u dodiru. Povorka dodira.

Što je još dodir?,  pitanje je koje nameće drugo pitanje: što je još pozornica? Odgovori hodaju po modnoj pisti koja se proteže preko osoba, materijala, pojmova, objekata, subjekata, injekata, abjekata, prostora, vremena, cijelog svijeta. Ništa manje. Ne više. Točno koliko treba.
Koreografiju Drugih koža potpisuje: Odjeća.

Dizajn odjeće, scenografija, su-koreografija, scenografija, kostimografija, dizajn svjetla, zvuka i sve ostalo, ostvaruje se u suradnji s gostima DISKOlektiva, koji će biti naknadno objavljeni

Produkcija: idto.upri.se

DIS-KO-produkcija: Svijet i Principlay

Uz potporu Ministarstva kulture Republike Slovenije i grada Ljubljana

U suradnji sa organizacijama Bunker (Ljubljana), Škuc (Ljubljana), Krog (Celje), Centrom za kulturu Q (Ljubljana), Rareca (Albanella), L'Ex Asilo Filangieri (Napulj), P.A.R.C. – Centar za istraživanje izvedbenih umjetnosti (Firenca), prostorom Jambor (Ljubljana), Tala Ple(j)s (Zagreb) i programom Antisezona (Zagreb)

 

ANTISEZONA je projekt koji donosi cijelogodišnji program prezentacije i kontekstualizacije suvremenog plesa i srodnih izvedbenih praksi u MSU i TALA PLE(j)S, kojeg vode plesne umjetnice Silvia Marchig, Sonja Pregrad i Iva Nerina Sibila i muzeologinja Tea Kantoci.

ANTISEZONA nastaje razvijanjem naših umjetničkih (autorskih, izvođačkih, edukacijskih) i kuratorskih praksi / interesa / intenziteta / potreba, a produkcijskom sinergijom kapaciteta koji nose naše umjetničke organizacije Divert, Kik Melone i Objekt plesa, pronalazeći partnera u centralnoj nacionalnoj instituciji suvremene umjetnosti u Hrvatskoj – MSU i .

Tako stvaramo održiv ekosustav (stalno obnavljajuću mrežu) samo-organizacije, partnerstva, inspiracije i brige, afirmirajući ples kao kontekstualno osjetljivu, feminističku, intermedijalnu, inkluzivnu, na svaki način eksperimentalnu i otvorenu, a uvijek suradnički mišljenu i realiziranu umjetničku praksu.

 

ULAZNICE

Ulaznice za izvedbe mogu se rezervirati na recepcija@msu.hr ili kupiti na blagajni Muzeja.

JEDNA PREDSTAVA – 8 eura

studenti, učenici plesnih škola, umirovljenici i nezaposleni – 5 eura

osobe s invaliditetom i osoba u pratnji – besplatno

studenti ADU – besplatno


Program je financiran sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova te je dio NAM i LLB3 EU projekata.

Produkcija programa Antisezone u MSU:

Odjel za programsko-izložbenu djelatnost, Branko Kostelnik, voditelj Odjela,

Miranda Herceg, voditeljica programa multimedijske dvorane.

Dizajn: Niko Mihaljević