Artupunktura: ZAGREB, VOLIM TE! - Koncert Jazz na Vrhu: Lela Kaplowitz Trio

 

Artupunktura: ZAGREB, VOLIM TE! - Koncert Jazz na Vrhu: Lela Kaplowitz Trio

14.10.2023 - 14.10.2023 / Zbirka Richter

Ovogodišnje izdanje Jazza na Vrhu priključuje se projektu Artupunktura, u okviru kojeg je kao suradnja Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen zajednički projekt ZAGREB VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu, umjetniku koji je neodvojiv dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije. Kroz ovaj će se program povezati Zbirka Richter, donacija gradu Zagrebu arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera i stvaralaštvo Tomislava Gotovca kroz suvremene umjetničke prakse i glazbu, polazeći od važnosti jazz glazbe u njegovom opusu. Uvod u koncert bit će prezentacija Gotovčevog kolaža iz ciklusa My Jazz u izložbenom prostoru Zbirke Richter, a u koncertnom dijelu nastupit će Lela Kaplowitz Trio.

Sastav Lela Kaplowitz Trio čine Lela Kaplowitz (vokal), Elvis Penava (gitara) i Joe Kaplowitz (klavir). Lela Kaplowitz je cijenjena jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom. Njezine izvedbe američke jazz pjesmarice i autorskih skladbi su pamtljive, prožete strašću i pozitivnom energijom. Nastupala je u Carnegie Hallu, Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Note-u u New Yorku te na mnogim prestižnim jazz festivalima diljem Europe i svijeta. Uz Elvisa Penavu i Joea Kaplowitza, vrhunske glazbenike s istaknutim solo karijerama, čini ovaj trio sastavom svjetske reputacije. Ovaj renomirani trojac širi dobre vibracije i najzahtjevnije skladbe svira s lakoćom i užitkom. Repertoar uključuje jazz standarde, autorske skladbe eminentnih hrvatskih jazz autora, poput Boška Petrovića i Miljenka Prohaske te Leline autorske skladbe i jazz obrade hrvatskih popularnih skladbi.

Ulaz na koncert je besplatan.

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe. U okviru Artupunkture, a u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB, VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu. Kroz seriju promotivnih akcija i diskurzivnih programa koji su objedinjeni pod nazivom ZAGREB, VOLIM TE!, što je naziv Gotovčeva najpoznatija performansa, namjera je ukazati na njegov intrigantan i beskompromisni umjetnički stav. Istovremeno to je uvod u veliku izložbu Tomislava Gotovca koja će biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu početkom iduće godine. Projekt je sastavljen od pet komplementarnih segmenta (My Jazz; Predavanja, Otvorena vrata: Krajiška 29Šetnja gradom i projekcija filma Mjesto pod suncem) koji pokrivaju sva kreativna područja Gotovčeve umjetničke aktivnosti. 

Projekt ZAGREB, VOLIM TE! koncipirali su Vesna Meštrić, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti i Darko Šimičić, voditelj programskih aktivnosti u Institutu Tomislav Gotovac.

 

Artupunktura: ZAGREB, VOLIM TE!
Koncert My jazz Lela Kaplowitz Trio
Subota, 14. 10. 2023., 20 sati, Zbirka Richter, Vrhovec 38