Artupunktura: ZAGREB, VOLIM TE! - Koncert My jazz, Džaferović/Vuković/Čapeta/Rupena Quartet

 

Artupunktura: ZAGREB, VOLIM TE! - Koncert My jazz, Džaferović/Vuković/Čapeta/Rupena Quartet

13.10.2023 - 13.10.2023 / Zbirka Richter

U okviru Artupunkture, kao suradnja Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu, umjetniku koji je neodvojiv dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije. U sklopu projekta će se u petak, 13. listopada u Parku skulptura Zbirke Richter od 20 sati održati koncert My Jazz.  

Radi se o programu kojim se povezuje Zbirka Richter, donacija gradu Zagrebu arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera i stvaralaštvo Tomislava Gotovca kroz suvremene umjetničke prakse i glazbu, polazeći od važnosti jazz glazbe u njegovom opusu. Uvod u koncert bit će prezentacija Gotovčevog kolaža iz ciklusa My Jazz u izložbenom prostoru Zbirke Richter, a u koncertnom dijelu nastupit će Džaferović/Vuković/Čapeta/Rupena Quartet.

Sastav Džaferović/Vuković/Čapeta/Rupena Quartet okupio se na incijativu Tina Džaferovića, mladog kontrabasiste i kompozitora iz Slavonskog Broda, s adresom u Beču. Surađujući s trubačem Nikolom Vukovićem iz Beograda, koji također živi u Beču, povezao se i sa zagrebačkim glazbenicima Lukom Čapetom na električnoj gitari i Borkom Rupenom na bubnjevima/udaraljkama. Ideju oko samog zvuka i pristupa improvizaciji, quartet bazira na tradiciji europskog jazza i suvremene sakralne glazbe. Senzibilitet ovih glazbenika čini idealnu kombinaciju ekspresivnih i nepretencioznih istraživača zvuka koji vješto plove kroz različite dinamičke kontraste stvarajući jednako uzbudljive atmosfere raznih emotivno-iskustvenih stanja u trenutku samom. Interakcija, slušanje i povjerenje te vještina na instrumentima, akterima ovog quarteta omogućuje neograničen izbor puteva kojima mogu krenuti. Vječita potraga za novim zvukom, melodijom i samom tišinom predstavlja im izazov kojeg rado i s ljubavlju prihvaćaju.

Ulaz na koncert je besplatan.

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe. U okviru Artupunkture, a u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB, VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu. Kroz seriju promotivnih akcija i diskurzivnih programa koji su objedinjeni pod nazivom ZAGREB, VOLIM TE!, što je naziv Gotovčeva najpoznatija performansa, namjera je ukazati na njegov intrigantan i beskompromisni umjetnički stav. Istovremeno to je uvod u veliku izložbu Tomislava Gotovca koja će biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu početkom iduće godine. Projekt je sastavljen od pet komplementarnih segmenta (My Jazz; Predavanja, Otvorena vrata: Krajiška 29Šetnja gradom i projekcija filma Mjesto pod suncem) koji pokrivaju sva kreativna područja Gotovčeve umjetničke aktivnosti. 

Projekt ZAGREB, VOLIM TE! koncipirali su Vesna Meštrić, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti i Darko Šimičić, voditelj programskih aktivnosti u Institutu Tomislav Gotovac.

 

Artupunktura: ZAGREB, VOLIM TE!
Koncert My jazz, Džaferović/Vuković/Čapeta/Rupena Quartet
Petak, 13. 10. 2023., 20 sati, Zbirka Richter, Vrhovec 38