ARTUPUNKTURA: ZAGREB, VOLIM TE!

 

ARTUPUNKTURA: ZAGREB, VOLIM TE!

12.10.2023 - 22.11.2023 / Prolaz neboder, Zagreb

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.

U okviru Artupunkture, kao suradnja Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu, umjetniku koji je neodvojiv dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije. Umjetnički opus multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) izazivao je kontroverze tijekom umjetnikovog života, dok je danas njegov rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta, a njegovi se radovi nalaze u prestižnim međunarodnim zbirkama poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Centre Pompidou u Parizu ili Kontakt kolekcija u Beču. Još više je zanimljiva popularnost njegovih provokativnih akcija i performansa kod one publike koja ne prati radikalnu umjetničku scenu, no ipak je svesrdno prihvatila njegov lik i djelo.

Serijom promotivnih akcija i diskurzivnih programa koji su objedinjeni pod nazivom ZAGREB, VOLIM TE!, što je naziv njegovog najpoznatijeg performansa, želimo ukazati na Gotovčev intrigantan i beskompromisni umjetnički stav. Istovremeno to je uvod u veliku izložbu Tomislava Gotovca koja će biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu početkom iduće godine. Projekt je sastavljen od pet komplementarnih segmenta (My Jazz; Predavanja, Otvorena vrata: Krajiška 29, Šetnja gradom i projekcija filma Mjesto pod suncem) koji pokrivaju sva kreativna područja Gotovčeve umjetničke aktivnosti. Namjera je kroz edukativne i participativne programe problematizirati radikalni umjetnički gest Tomislava Gotovca u relaciji sa životnom svakodnevicom i približiti ga široj publici.

Projekt ZAGREB, VOLIM TE! koncipirali su Vesna Meštrić, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti i Darko Šimičić, voditelj programskih aktivnosti u Institutu Tomislav Gotovac. Programi će biti izvedeni u suradnji s brojnim stručnjacima i poznavaocima Gotovčevog opusa.


Raspored događanja u okviru projekta ZAGREB, VOLIM TE! prikazan je u nastavku, a sudjelovanje u svim programima je besplatno. Prijave su obvezne samo za program Otvorena vrata u Institutu Tomislav Gotovac (Krajiška 29).

Otvorena vrata, Institut Tomislav Gotovac, Krajiška 29

petak, 13.10.2023. 17 – 19 sati (17:00, 17:30, 18:00 i 18:30 sati)

subota, 21.10.2023. 10 – 12 sati (10:00, 10:30, 11:00 i 11:30 sati)

Stan Tomislava Gotovca u Krajiškoj 29 bio je njegov privatni, životni prostor nedostupan javnosti. Od osnutka Instituta Tomislav Gotovac, stan se povremeno otvara za javnost, najčešće zainteresiranim stručnjacima, umjetnicima i studentima. U okviru projekta bit će organizirana stručna vodstva za zainteresiranu publiku kako bi razgledali jedinstveni ambijent u kojem je umjetnik živio i stvarao. Vodstva će održati Darko Šimičić.

Zbog ograničenih prostornih mogućnosti, posjete Institutu Tomislav Gotovac moguće su za grupe do šest posjetilaca uz prethodnu prijavu na e-mail adresu: lora.rajcic@msu.hr. Za vodstvo u petak, 13. listopada potrebno je prijaviti se do četvrtka, 12. listopada, a za vodstvo u subotu, 21. listopada do petka, 20. listopada. Predviđeno trajanje vodstva je 20-25 minuta. 


Šetnja gradom, Prolaz Tomislava Gotovca, Ilica 1

subota, 14.10.2023. u 12 sati

subota, 28.10.2023. u 12 sati

Tijekom trajanja projekta bit će organizirane dvije tematske šetnje i stručna vodstava gradom Zagrebom. Polazište tematskih šetnji je opus Tomislava Gotovca, njegov odnos prema urbanoj sredini s posebnim naglaskom na mjesta gdje je izvodio akcije i performanse: Trg bana Josipa Jelačića, Ilica, Trg Petra Preradovića, Trg Republike Hrvatske, gimnazijsko igralište u Klaićevoj 8, Meštrovićev paviljon i druge lokacije. Namjera je iskoristiti uspješan model turističkog vođenja gradom, no ovaj put s drugačije koncipiranim sadržajem. Šetnje će voditi Darko Šimičić i Saša Šimpraga.


My Jazz,  Zbirka Richter, Vrhovec 38

petak, 13.10.2023., u 20 sati

subota 14.10.2023., 20 sati

Namjera ovog programa je povezati Zbirku Richter, donaciju gradu Zagrebu arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera i stvaralaštvo Tomislava Gotovca kroz suvremene umjetničke prakse i glazbu. Polazeći od činjenice kako je jazz glazba imala veliku ulogu u Gotovčevu opusu, a unazad desetak godina u prekrasnom ambijentu parka skulptura održavaju se jazz koncerti (ciklus Jazz na Vrhu), namjera nam je ugostiti glazbenike mlađe generacije. Uvod u koncerte biti će prezentacija Gotovčevog kolaža iz ciklusa My Jazz u izložbenom prostoru Zbirke Richter, a u petak u koncertnom program nastupit će trio kojeg predvodi Borko Rupena dok u subotu nastupa Lela Kaplowitz Trio. Program koordinira Vesna Meštrić.

 

Ciklus predavanja, MM centar, Savska 25

Serija diskurzivnih predavanja organizirana je s namjerom  otvaranja novih tumačenja opusa Tomislava Gotovca. Predavanja će održati istaknuti stručnjaci, likovni kritičari, teoretičari umjetnosti i kustosi koji su spremni na odmak od uobičajne izlagačke forme prema cjelovitom intelektualnom događaju. Publika će tako kroz seriju od pet predavanja imati priliku proširiti znanja o opusu Tomislava Gotovca, te dobiti uvid u nova istraživanja njegovog opusa. 

utorak, 24.10. 2023. u 18 sati

Ksenija Orelj, Rijeka: Kuda idemo ne pitajte?
Vesna Meštrić, Zagreb: Tomislav Gotovac u zbirci MSU

ponedjeljak, 30.10.2023. u 18 sati

Dalibor Prančević, Split i Barbara Vujanović, Zagreb: Ivan Meštrović i Tomislav Gotovac. INTIMA JAVNOG

ponedjeljak, 13.11.2023. u 18 sati

Sandra Križić Roban, Zagreb: Što nam to konceptulna fotografija (ne) prikazuje?
Darko Šimičić, Zagreb: Hommage to Kurt Schwitters – kolaži Tomislava Gotovca