Ciklus kreativnih radionica: Idemo na Vrhovec

 

Ciklus kreativnih radionica: Idemo na Vrhovec

14.09.2019 - 14.09.2019 / Zbirka Richter

U povodu stote godišnjice osnutka visoke škole za arhitekturu, umjetnost i dizajn Bauhaus, u suradnji s Goethe Institutom u Zbirci Richter održat će se ciklus radionica za predškolski i osnovnoškolski uzrast.

Bauhaus je osnovao znameniti arhitekt Walter Gropius u Weimaru 1919., a škola svoj kreativni vrhunac doživljava dok djeluje u Dessauu (1925. – 1932.). Završno razdoblje Bauhausa odvijalo se u Berlinu, kada je škola odlukom nacističke vlasti ukinuta 1933. godine. U vrijeme djelovanja škola je razvila estetske i pedagoški koncepte koji su bili primjenjivani na sve umjetničke discipline – od slikarstva, skulpture, grafike, fotografije i filma, zatim primijenjenih umjetnosti, dizajna, kazališta, arhitekture, sve do multimedijskih eksperimentiranja. Osim toga, posebno važna odrednica edukativnog djelovanja Bauhausa bila je sinteza umjetničkih teorija i prakse kako kroz kreativne tečajeve i radionice u školi tako i kroz individualne prakse umjetnika. Stvaralaštvo Vjenceslava Richtera razvijalo se na nasljeđu povijesnih avangardi, Bauhausa, De Stijla i ruskog konstruktivizma te arhitektonskog stvaralaštva arhitekata Waltera Gropiusa i Mies van der Rohea.

Zbirka Richter u rujnu listopadu i studenom priključuje se ciklusom radionica međunarodnom obilježavanju 100. godišnjice osnutka Bauhausa. Naši će se kreativci kroz igru i praktičan rad upoznati s temeljnim postavkama Bauhausa, govorit ćemo materijalima, oblikovanju, bojama i njihovoj ulozi u apstraktnom slikarstvu, naučiti kako nastaje arhitektura, grafika, tekstil, namještaj ili scenografija. Radionice će se izmjenjivati subotama za predškolski i osnovnoškolski uzrast, stoga vas pozivamo da redovito pratite najave na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Zbirke Richter i Muzeja suvremene umjetnosti.

Radionice će voditi odgojiteljica predškolske djece Lana Gospodnetić i studentica povijesti umjetnosti i sociologije Lora Rajčić.

 

Prva radionica održat će se u subotu 14.9., a naši maleni sudionici predškolskog uzrasta upoznat će se s bojama, linijama i geometrijskim oblicima.  A voditeljica radionice je Lana Gospodnetić.

 

Program je realiziran u suradnji s Goethe Institutom u Zagrebu.

Vidimo se na Vrhovcu u Zbirci Richter!

 

KAKO DO NAS: Vozite se tramvajem broj 6 ili 11 u smjeru Črnomerca, izađite na tramvajskoj stanici kod Čitaonice i Galerije Vladimira Nazora, skrenite desno u Mandaličinu ulicu te kratko prošetajte Mandaličinom ulicom ili se odvezite jednu stanicu autobusom br. 129 iz Mandaličine do Vrhovca.

DODATNE INFORMACIJE: Vesna Meštrić, voditeljica Zbirke Richter, vesna.mestric@msu.hr, tel. 01/60-52-710 ili radionice.richter@msu.hr