Ciklus kreativnih radionica Zamisli, stvori, p(re)okreni! - Upoznaj prostor oko sebe

 

Ciklus kreativnih radionica Zamisli, stvori, p(re)okreni! - Upoznaj prostor oko sebe

17.06.2023 - 17.06.2023 / Zbirka Richter

U subotu, 17. lipnja održat će se radionica „Upoznaj prostor oko sebe“ iz ciklusa „Zamisli, stvori, p(re)okreni!”, koja će tematizirati povijest arhitekture s naglaskom na pristupe Bauhausa, visoke škole za arhitekturu i oblikovanje koja je imala značajan utjecaj na razvoj moderne i suvremene umjetnosti. 

U kontekstu Zbirke Richter i arhitekta Vjenceslava Richtera, bitno je istaknuti kako se Richterovo stvaralaštvo razvijalo na nasljeđu povijesnih avangardi, Bauhausa, De Stijla, ruskog konstruktivizma te stvaralaštvu arhitekata Waltera Gropiusa i Mies van der Rohea što će se povezati kroz termine. Ciklus se temelji na knjizi “Duh Bauhausa”, autorice Klasje Habjan, te nekoliko odabranih slikovnica na različite teme iz povijesti umjetnosti u izdanju Školske knjige.

U ovom terminu ćemo principe arhitekture Bauhausa približiti kroz slikovnicu Klasje Habjan „Duh Bauhausa“. Glavna tema radionice bit će projekt Gustava Bohutinskog (jedinog hrvatskog studenta arhitekture na Bauhausu) u Jadranskoj ulici u Zagrebu. Riječ je o projektu ateljea za njegova brata kipara Emila Bohutinskog, u kojem je slijedio bauhausovske ideje. Na temelju makete ateljea kojeg odlikuje jednostavna kubična forma, na radionici ćemo kroz kreativni rad učiti o tlocrtima i perspektivnim prikazima.

Voditeljice radionice su Lora Rajčić, magistra povijesti umjetnosti i sociologije i Ivana Završki, magistra francuskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a materijal i pribor za izradu radova je osiguran. Prijave na e-mail adresu richter@msu.hr ili putem Facebook stranice Zbirke Richter su obavezne.

Vidimo se u Zbirci Richter na Vrhovcu!

 

KAKO DO NAS: Vozite se tramvajem broj 6 ili 11 u smjeru Črnomerca, izađite na tramvajskoj stanici kod Čitaonice i Galerije Vladimira Nazora, skrenite desno u Mandaličinu ulicu te kratko prošetajte Mandaličinom ulicom ili se odvezite jednu stanicu autobusom br. 129 iz Mandaličine do Vrhovca.

DODATNE INFORMACIJE: Vesna Meštrić, voditeljica Zbirke Richter, vesna.mestric@msu.hr, tel. 01/60-52-710 ili richter@msu.hr.

 

 

Ciklus kreativnih radionica Zamisli, stvori, p(re)okreni!
Upoznaj prostor oko sebe

Kreativne radionice za djecu 6 – 10 godina
Subota, 17. 6. 2023., 11 – 12.30 sati