Ciklus stručnih vodstava Antun Maračić tumači: SofijaSilvia

 

Ciklus stručnih vodstava Antun Maračić tumači: SofijaSilvia

01.04.2021 - 01.04.2021 / MSU

Novi ciklus stručnih vodstava u MSU „Antun Maračić tumači“ počinje vodstvom multimedijskog umjetnika i kustosa Antuna Maračića izložbom „Equilibrium“ SofijaSilvije u MSU Galeriji, u četvrtak, 1. travnja u 18 sati.

Vođeni znatiželjom o posebnostima umjetničkog tumačenja umjetničkih djela, organizirat ćemo niz stručnih vodstava u kojima će umjetnici interpretirati radove predstavljene u Muzeju. Dvostruka uloga kustosa/umjetnika otvara brojne uvide u interpretacijske mogućnosti izložbe. Maračićeva interpretacija fotografija SofijaSilvije, stavlja akcent i na podudaranja opusa dvoje umjetnika, opservacije o ravnoteži između prirode i čovjeka te o izložbi kao otvorenom mediju. 

Antun Maračić  autor je mnogih tekstova o umjetnosti - recenzija, kritika, polemika, eseja - objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku, u specijaliziranim revijama za kulturu i umjetnost. Napisao je i brojne predgovore u izložbenim katalozima drugih umjetnika te ostvario veći broj televizijskih priloga o pojedinim hrvatskim suvremenim umjetnicima.

Izložba „Equilibrium“ SofijaSilvije podcrtava činjenicu da su dimenzije „prirodnog“ i „umjetnog“ nepovratno i trajno isprepletene, a u njihovoj povezanosti SofijaSilvia traga za ravnotežom. Ono što izdvaja fotografije SofijaSilvije od brojnih umjetnika koji u svoj vokabular upisuju takozvani ekološki zaokret je činjenica da SofijaSilvia ne nameće fotografski vokabular prirodi, njezina kamera ju ne objektivizira nego oponaša njezine ritmove i oblike, postupak kojeg umjetnica dosljedno provodi i pažljivim aranžmanom fotografija u izložbenom postavu.

O izložbi i autorici: http://www.msu.hr/dogadanja/sofijasilvia-equilibrium/635.html