CRNO-BIJELO: Istraživači pod povećalom | Braća Seljan

 

CRNO-BIJELO: Istraživači pod povećalom | Braća Seljan

14.06.2024 - 14.06.2024 / MSU

CRNO-BIJELO je književni kružok koji obrađuje problematiku (post)kolonijalizma, rasizma, granica i migracija. CRNO-BIJELO je prostor razmjene znanja, učenja i odučavanja, prostor razgovora i slobodne volje za sve koje zanimaju teme dekolonizacije i antikolonijalnog, rase i rasijalizacije, graničnih režima i prisilnih migracija. CRNO-BIJELO je zamišljeno kao laboratorij u kojem zajedno razvijamo antikolonijalne strategije i stvaramo zajedništvo.

 

Naše treće okupljanje bit će u petak 14. 6. u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, a čitat ćemo "State Commissions, Travelogues and Public Issues: Reading the Complexities in the Seljan Brothers' Brazilian Travel Writing" Tomislava Augustinčića u društvu autora koji će održati kratko izlaganje.

 „Imade navada u ljudskom tijelu“: Braća Seljan i figura/identitet istraživača

Cilj je izlaganja predstaviti problematiku figure istraživača u kontekstu europskih i izvaneuropskih imperijalnih i kolonijalnih politika kraja 19. i početka 20. stoljeća, kroz primjer braće Mirka i Stjepana Seljana. Različiti autori ukazali su na uloge figure i stvarnih povijesnih ličnosti istraživača u oblikovanju kolonijalnih, imperijalnih i nacionalnih imaginarija te njihovoj komodifikaciji i mobilizaciji, kao i doprinijeli dekonstruiranju narativa usađenih u njihove mitove. Izlaganje, kao i tekuće doktorsko istraživanje na kojem se temelji, polazi od shvaćanja figure istraživača kao profesionalnog identiteta koji izranja tijekom 19. stoljeća u kontekstu promjena u politikama i praksama europskih istraživanja izvaneuropskih naroda i teritorija. U izlaganju prakse, diskursi i izvedbe istraživača (ovdje, braće Seljan) promatraju se ne kao „opsjena“ koja zakriva istinu ili reprezentacija stvarnih praksi, već kao „diskurs viška“, kao način samoformiranja identiteta, odnosno subjektiviranja u kolonijalnom/imperijalnom kontekstu.

Tomislav Augustinčić (Karlovac, 1992) asistent je na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistrirao je etnologiju i kulturnu antropologiju te antropologiju 2017. godine, a trenutno je doktorand na poslijediplomskom studiju Humanističkih znanosti (smjer Etnologija i antropologija) na Sveučilištu u Zadru. Doktorska disertacija bavi se problematiziranjem subjektiviteta braće Mirka i Stjepana Seljana iz perspektive postkolonijalnih studija. Autor je knjige "Goranovo proljeće: mjesto i sjećanje u kontekstu pjesničkog festivala" (HED, 2023), u kojoj problematizira festivalske politike i prakse sjećanja u kontekstu izvedbe festivala i širem društvenopolitičkom kontekstu. Uže su mu područje interesa studiji društvenog sjećanja, postkolonijalni studiji i antropologija književnosti.

Piše poeziju, a za svoj pjesnički rukopis na 57. Goranovom proljeću 2020. godine nagrađen je Goranom za mlade pjesnike. Temeljem nagrađenog rukopisa objavio je zbirku poezije Ipak, zora (2020), a izbor pjesama iz zbirke 2021. godine objavljen je u prijevodu na talijanski jezik (Tuttavia, l'alba).

Čitanje teksta unaprijed nije preduvjet za dolazak i sudjelovanje, no ako se želite pripremiti, svoj dolazak najavite putem e-maila na stella@dobrojutro.org do četvrtka, 13. lipnja.

Program CRNO-BIJELO organiziran je uz financijsku podršku Grada Zagreba te MSU-a u sklopu programa Škole promjene. Škola promjene je edukativni program koji je dio EU projekta Museum of the Commons, u sklopu L’Internationale, saveza 14 europskih muzeja i drugih kulturnih institucija za suvremenu umjetnost. Škola promjene bavi se osnaživanjem zajednice i povezivanjem muzeja s istom, jer zajedno smo jače_i. Rad kulturne udruge Jutro podržava fondacija Moleskine.

 

#najboljejutro #crnobijelo #knjizevnikruzok #antikolonijalno #dekolonijalno #gradzagreb #moleskinefoundation #museumofthecommons #linternationale #skolapromjene #schoolofradicaleducation #msu #msuzagreb #tomislavaugustincic #bracaseljan