Dodjela nagrada povodom Natječaja za najbolji zagrebački online projekt 2020

 

Dodjela nagrada povodom Natječaja za najbolji zagrebački online projekt 2020

21.07.2020 - 21.07.2020 / MSU

U utorak, 21. srpnja 2020. u 13 sati održat će se dodjela nagrada povodom Natječaja za najbolji zagrebački online projekt 2020.

Nagrade će dodijeliti Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Domagoj Davidović, predsjednik žirija, i Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti.

Ovom prilikom i Kulturno informativni centar najavljuje, u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba, raspisivanje natječaja za projekt Zagrebačka muza u sklopu kojega će naglasak biti na stvaranju književnih umjetničkih djela koja će popularizirati Zagreb, Zagrepčanke i Zagrepčane – fiktivne ili zbiljske. Pozivaju se svi književnici koji će biti nadahnuti temom zagrebačkog potresa da napišu roman.
Svi detalji javnog poziva bit će objavljeni na stranicama Kulturno informativnog centra.

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, Muzej suvremene umjetnosti, kao i sve ostale kulturne institucije, zatvorio je svoja vrata za posjetitelje 19.3.2020. Međutim, u tom istom trenutku, pojedinci, udruge i kulturne institucije usmjerili su svoje aktivnosti na online platforme te su u razdoblju od 19.3. do 31.5. realizirani mnogobrojni izvrsni, kreativni, angažirani, poučni i zabavni online projekti.

Muzej suvremene umjetnosti je, uz podršku Gradskog ureda za kulturu, pozvao sve umjetnike, ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb, umjetničke i kulturne organizacije, pojedince s prebivalištem u Gradu Zagrebu i udruge sa sjedištem u Gradu Zagrebu, a koji djeluju na području kulture i umjetnosti te sve kreativce koji su realizirali online projekte/programe u razdoblju od 19.3. do 31.5.2020. da se prijave na natječaj čiji je cilj podupiranje najbolje osmišljenih i vođenih online projekata koji su pridonijeli boljoj komunikaciji s publikom.

Po završetku Natječaja za najbolje zagrebačke online projekte stručno povjerenstvo koje čine Domagoj Davidović, kreativni strateg i stručnjak za online marketing, Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu, provelo je selekciju trideset prijavljenih projekata. Među njima su se našli brojni umjetnici, kazališta, plesni klubovi, muzeji, galerije, društva, udruge i ustanove u kulturi, savezi i klubovi te jedno narodno sveučilište. Projekti su realizirani na poljima likovne, književne, kazališne, plesne, glazbene i filmske umjetnosti.

Prva nagrada (25.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Močvara Live Sessions Udruženja za razvoj kulture „URK“, druga nagrada (15.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Biblioterapija – priče koje liječe, dok je treća nagrada (10.000,00 kn bruto) dodijeljena projektu Beli Zagreb Grad autorice Barbare Grgić. Sva su tri projekta donijela novonastali sadržaj, kreiran specifično za situaciju uzrokovanu virusom COVID-19, potom su pokazali kontinuitet i održivost projekta i nakon razdoblja definiranog natječajem te uključuju angažman zajednice. No napomenimo kako su svi prijavljeni projekti pokazali značaj kulture u ovim izazovnim vremenima, na čemu još jednom zahvaljujemo njihovim autorima.