DONACIJA MSU UOČI IZLOŽBE „BUDUĆNOST"

 

DONACIJA MSU UOČI IZLOŽBE „BUDUĆNOST"

20.02.2023 - 20.02.2023 / MSU

Prije godinu dana napustio nas je Dan Graham (31. 3. 1942. – 19. 2. 2022.) , veliki američki umjetnik koji je svojim djelima, ali i nekonvencionalnim razmišljanjima o umjetnosti, arhitekturi, urbanizmu, pop i underground kulturi, bio jedan od najznačajnijih protagonista u svijetu suvremene umjetnosti 20. stoljeća. Otvarajući nove pristupe u stvaranju, ali i predstavljanju umjetnosti na neočekivanim mjestima, u drugoj polovici 1960-ih djelovanje započinje kao jedan od pionira konceptualne umjetnosti koju ubrzo proširuje na eksperimente u mediju videa, te performanse u koje uključuje psihološki aspekt - međuodnos između umjetnika i publike. 

Njegova intuitivna istraživanja, koja se s vremenom proširuju na zanimanje za arhitektonski prostor i percepciju u koju je uvijek uključen voajeristički čin promatranja sebe ali istodobno i drugih, postaju ključnom polazišnom točkom za paviljone - hibridne forme na razmeđi između arhitekture i skulpture.

Dan Graham prvi put je posjetio Zagreb 2016. i tom je prigodom, u prepunoj Dvorani Gorgona, održao predavanje o svojem radu. Potom je u MSU-u 2017. bila njegova izložba „Zabava za cijelu obitelj / Works That are Fun for the Family“ koju su ostvarili njegov dugogodišnji prijatelj, kustos Maurizio Bortolotti te kustosica Radmila Iva Janković. Uz fotografsku i video dokumentaciju najranijih performansa, filmove i video radove, na izložbi su predstavljeni i paviljoni, djela kojima je stekao svjetsku popularnost.

Pred kraj života Dan Graham odlučio je MSU-u pokloniti paviljon „Girls' Make-up Room“ (Šminkeraj za djevojčice, 1998. – 2000.). Na tu velikodušnu gestu potaknulo ga je iskreno oduševljenje bogatom kolekcijom muzeja, osobito djelima pionira hrvatske konceptualne umjetnosti, ali i predivna suradnja tijekom priprema izložbe, koju već narušena zdravlja, na žalost, nije mogao posjetiti.

Paviljon  „Girls' Make-up Room“ se sastoji od konkavno zakrivljenog, polukružnog dvosmjernog ogledala u kojemu se odvija  amorfno uvećanje tijela kao u muzeju iluzija. Polukružni oblik podijeljen je na dva dijela,  dvjema kliznim pločama od perforiranog nehrđajućeg čelika, čime se omogućuje ulaz u ograđeni prostor. Zbog odraza u zakrivljenom ogledalu, klizno razmicanje ploča i pomaci u preklopu malenih 'špijunki' stvaraju optički efekt poznat kao moiré.  U paviljonu se uz kozmetičke proizvode nalaze ogledalca  za šminkanje s  malenim konveksnim dodatkom na sredini tipa 'ribljeg oka' koje stvara dodatne optičke distorzije tijela i prostora.

Donacija je, u suradnji s njegovom suprugom Mieko Meguro i Florianom Berktoldom, direktorom Galerije Hauser & Wirth u Zürichu, realizirana nakon njegove smrti. Paviljon „Girl's Make-up Room“ nedavno je dopremljen u MSU gdje će uskoro postati dijelom novog stalnoga postava „Zbirka kao glagol“.

 

Dan Graham rodio se 1942. u Urbani u Illinioisu, a odrastao je u Westfieldu, New Jersey. U New Yorku je živio od 1963. do smrti, 2022. Imao je niz samostalnih izložbi diljem svijeta među kojima su izložbe u:  Columbus Museum of Art, Ohio, SA D (2016); ETH Zurich, Švicarska (2015); Turner Contemporary, Margate, Velika Britanija (2014); Kunstmuseum Sankt Gallen, St Gallen, Švicarska (2011); Centar za suvremenu umjetnost, Kitakyushu, Japan (2010); Museum of Contemporary Art, Los Angeles, SAD (2009); Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, Torino, Italija (2006); Museu Serralves, Porto, Portugal (2001); Museum of Modern Art, Oxford, Velika Britanija (1997); Van Abbemuseum, Eindhoven, Nizozemska (1993); Kunsthalle Berne, Bern, Švicarska.  Mnogo puta izlagao je na Bijenalu u Veneciji (1976, 2003, 2004, 2005), na Dokumenti u Kasselu (1972, 1977, 1982, 1992, 1997) te na izložbama Skulptur Projekte u Munsteru (1987, 1997). Dobio je brojne nagrade, među kojima su Nagrada Fundacije suvremene umjetnosti Coutts, Zürich  (1992), Vermeil medalja, Pariz (2001), a 2010. primio je počasnu nagradu Američke akademije umjetnosti i književnosti.