Ekskluzivan posjet Atelijeru Kožarić: Svako proljeće me nadahnjuje!

 

Ekskluzivan posjet Atelijeru Kožarić: Svako proljeće me nadahnjuje!

24.03.2024 - 24.03.2024 / MSU, 1. kat

Potaknuti izjavom Ivana Kožarića „Svako proljeće me nadahnjuje!“ u nedjelju, 24. ožujka 2024. u 11.30 sati ponovno otvaramo njegov Atelijer osvježen „Zelenim ludilima“ i proljetnim „Kišama“. Pozivamo zainteresirane posjetitelje da početak novog godišnjeg doba obilježe razgledavanjem njegova sadržaja izbliza, u društvu vrsne kustosice i poznavateljice Atelijera Kožarić, voditeljice Radmile Ive Janković.

Ivana Kožarića poznajemo kao autora amblemskih zagrebačkih skulptura „Prizemljeno sunce“ i „Matoš na klupi“, koji su također nastajali u tom anarhičnom okruženju u kojem su se rušili kanoni i dokidale hijerarhije i u duhu „zadržavanja kontinuiteta nezadovoljstva sa samim sobom“, nikad se ništa nije smatralo definitivnim, jednom zauvijek završenim i savršenim. Jer: „Moja je dužnost da eksperimentiram,“ jednom je zapisao, „i da napravim najbolje što mogu; neka sve ostane otvoreno!“

U svijetu muzeja Atelijer Kožarić jedan je od malobrojnih primjera radikalnog premještanja umjetnikova prostora stvaranja u javni prostor izlaganja, što se, na inicijativu kustosa i umjetnika Antuna Maračića, prvi put dogodilo 1993.

Više o Atelijeru Kožarić.

PRIJAVE

Zbog ograničenog prostora Atelijera, broj sudionika na ekskluzivnom vodstvu ograničen je na 5 posjetitelja, te je obvezna prijava putem linka. Cijena ulaznice je 20 €. Kupovina je moguća na recepciji Muzeja.

O Ivanu Kožariću

Ivan Kožarić (Petrinja, 1921. – Zagreb, 2020.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1947. Izlagati je počeo 1953. godine. Nakon povratka sa stipendije u Parizu gdje je boravio 1959./1960., pridružio se neoavangardnoj grupi Gorgona (1959. – 1966.). Izlagao je na stotinjak samostalnih i oko dvije stotine skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu, a među njima su i Venecijanski bijenale (1976.), Bijenale u Sao Paolu (1979.), Musée dArt Moderne de la Ville u Parizu (2002.), Documenta u Kasselu (2002.), Pariško trijenale (2012.). Velika retrospektivna izložba „Sloboda je rijetka ptica“ priređena mu je u Haus der Kunst u Münchenu 2013., a retrospektivom „Jedna od mogućih 100“ 2021. u MSU obilježena je stota godišnjica od njegova rođenja. Njegove skulpture u javnom prostoru nalaze se u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Portorožu, Mariboru, Aranđelovcu, Bochumu i Issy les Moulineauxu pokraj Pariza. Dobitnik je mnogih nagrada, između ostalih Nagrade grada Zagreba (1960.) i nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (1997.). Njegova djela danas se nalaze u brojnim privatnim i muzejskim zbirkama u zemlji i svijetu među kojima su MoMA u New Yorku, Musée dArt Moderne u Parizu i M HKA u Antwerpenu. Grad Zagreb 2007. otkupio je čitav Kožarićev atelijer s više od 6.000 djela i ostalih predmeta te ga povjerio na trajno čuvanje Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.