Games & Politics

 

Games & Politics

04.12.2018 - 08.01.2019 / MSU predvorje

Games and Politics, izložba nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), prikazuje politički i socijalno angažirane video-igre nastale nakon 2004. godine. Prikazujući igre kao puno više od pukog medija za zabavu, takve se igre čvrsto ograđuju od konvencijalnog tržišta.

Izložba pokazuje 18 igara od kojih se 16 može isprobati. Posjetitelji postaju igrači te sami mogu saznati kako na njih djeluju igre/učinak samih igara. Propituju se različiti aspekti suvremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine).

Nakon stanica u Skopju i Sofiji izložba se u prosincu prikazuje u Zagrebu te tijekom siječnja u Rijeci u Galeriji Filodrammatica u partnerstvu s udrugom Drugo more. U sklopu projekta i u suradnji s Animafestom u lipnju je održana radionica izrade video igara za studente s njemačkim developerom Onatom Hekimogluom. Nastali će radovi će također biti prikazani u sklopu izložbe.

 

Popratni program pod nazivom„1000 novih života“ kurira Srđan Laterza i zamišljen je kao vikend festival od 7.-9.12. s predavanjima, best practice prezentacijama, okruglim stolovima...

 

Festival „1000 novih života“

7.-9.12.2018, MSU Zagreb

Videoigre mijenjaju svijet u kojem živimo, stvarajući nove načine zabave, nove oblike umjetnosti, nove subkulture i poslove koji do sada nisu postojali. One nam omogućuju da u virtualnom svijetu postanemo netko drugi, ali svojim utjecajem na “stvarni” svijet mijenjaju našu realnost. Festival „1000 novih života“ će u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom jednog vikenda istraživati načine ispreplitanja videoigara, društva i umjetnosti. Po prvi put će svoj rad u Hrvatskoj predstaviti Jelena Visković, umjetnica čiji je gaming projekt otkupio prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona. Thorstenn Wiedemann, pokretač berlinskog festivala AMAZE, pokušat će odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito. Vodeći domaći gaming studiji ispričat će nam kako su iz Hrvatske osvojili milijune igrača širom svijeta, stvorivši prepoznatljive brandove u industriji zabave.

 

RASPORED DOGAĐANJA:

1000 NOVIH ŽIVOTA, Festival o videoigrama i društvu

Autor festivala & kustos programa: SRĐAN LATERZA

(7.-9.12.2018., MSU)

 

PETAK, 7.12.2018.

18:00

NIKOLA STOLNIK

(Good Game Global, Zagreb)

Saznaj kako je nastao najveći regionalni B2B eSports turnir i što je budućnost eSporta!

20:00

THORSTEN S. WIEDEMANN

(A MAZE, Berlin)

Predavanje o budućnosti igranja održat će direktor jednog od najzanimljivijhih svjetskih gaming festivala.

 

SUBOTA, 8.12.2018.

16:00

CROATIAN GAMES SHOWCASE BY CGDA

Otkrij kako su najuspješnije domaće videoigre osvojile milijune igrača. Razgovor moderira Ante Vrdelja.

18:30

VIDEOIGRE & UMJETNOST

Tea Stražičić (Berlin), Marta Stražičić (Zagreb) i Lovro Japundžić (Zagreb)

Saznaj kako umjetnici i kustosi istražuju svijet videoigara.

20:00

JELENA VISKOVIĆ

(umjetnica, Berlin)

Mlada umjetnica nedavno je osmislila umjetničku videoigru za prestižni londonski V&A Museum!

20:45

O VIDEOIGRAMA, UMJETNOSTI I DRUŠTVU

Thorsten S. Wiedemann & Jelena Visković

 

NEDJELJA, 9.12.2018.

15:30

TKO PIŠE VIDEOIGRE?

Siniša Bahun (dramaturg i scenarist videoigara, Zagreb)

Otkrij kako nastaje scenarij za nelinearne narativne igre i koje su veze između videoigara, filma i drame.

16:30

VIDEOIGRE, PSIHOLOGIJA & DRUŠTVO

Doc. dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić (Filozofski fakultet,Zagreb) i moderatorica Lucija Pilić (gaming novinarka i PR stručnjakinja, Zagreb)

Saznaj kakav je utjecaj videoigara na naše ponašanje i društvo u cjelini.

 

Linkovi:

MSU Zagreb http://www.msu.hr/

ZKM Karlsruhe https://zkm.de/de

A MAZE. Festival https://amaze-berlin.de/