Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić

 

Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić

11.09.2022 - 30.10.2022 / MSU, 3. kat

Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi”, kroz podijelu na pet žanrosvkih ili tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorice – s jedne strane, kao novinske kroničarke glazbenih, likovnih pa i političkih događaja te s druge strane, predane umjetničke fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

 

 

Nakon velikog beogradskog uspjeha predstavljanja izabranog opusa fotografkinje Goranke Matić naslovljenog „Iskustvo u gužvi” kojeg kustoski potpisuje Una Popović a organizira Muzej savremene umetnosti u Beogradu, izložba gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba se otvara 13. rujna i  traje do 30. listopada 2022. godine. 

Iako su se teme i žanrovi razlikovali ovisno o angažmanu, ali i prirodi interesa, to nije utjecalo na kreativnu poziciju Goranke Matić. Upravo suprotno, doprinjelo je ujednačavanju vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se odražavao u jednako jasnom autoričinom fokusu kako na ljude tako i na događaje odnosno  situacije. Od tuda i naziv ove retrospektivne izložbe – „Iskustvo u gužvi”, čija je namjera da se nepretenciozno, pomalo i poetično imenuje proces rada Goranke Matić. Do njezinog profesionalnog angažmana kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila velika doza osobne znatiželje i hrabrosti pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da na važnim kulturnim i društvenim događanjima prisustvuje ne samo kao fotograf na zadatku i promatrač, već kao aktivni sudionik. Fotografiranje unutar „gužve” aktualnog trenutka, bilo da je riječ  o rock koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Goranku Matić da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada suvremenim kretanjima u fotografiji i umjetnosti.   

 

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavit će sljedeće cjeline.

1. prva autorska izložba i radovi napravljeni u mediju fotografije

2. fotografije rock koncerata i protagonista jugoslovenskog novog talasa zajedno sa sudionicima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar u Beogradu (rock fotografija, način života sudionika rock i umjetničke scene, dizajn omota glazbenih albuma). Goranka Matić je fotografirala glazbenike, grupe i koncerte grupa kao što su EKV, Partibrejskersi, Haustor, Film, Azra i drugi.

3. portreti (umjetnici, redatelji, pisci, političari i dr.),

4. 10 godina protiv (fotografije s političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990. –2000. protiv rata u Jugoslaviji i političkog režima),

5. umjetnički projekti (projekti Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, Tiho teče Sutjeska i dr).

 

Goranka Matić svojevrsna je kroničarka zbivanja na umjetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Njezina izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti s više od 500 fotografija i materijala druge vrste (arhivi, dokumentacija, foto-eseji) prošla je veoma uspješno upravo zbog toga što se mogla interpretirati neovisno o autorstvu i tretirati kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih pa do početka devedesetih godina. Osim toga, izložba „Iskustvo u gužvi” izravno teži ukazivanju na dinamične i višestruke pozicije i uloge medija fotografije.

Izložbu prati katalog originalno tiskan za retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. 

“Iskustvo u gužvi” - retrospektivna izložba fotografkinje  Goranke Matić suradnički je projekt u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

 

Otvorenje:

13.9.2022, utorak u 19 sati

14.9.2022. u Srpskom kulturnom društva Prosvjeta, u 19 sati, održati će se otvorenje izložbe “Moravice” autorskog ciklusa Goranke Matić.

Partneri izložbe: Srpsko kulturno društvo Prosvjeta

 

**

 

Biografija:

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1971. godine bila je stalna suradnica Studentskog kulturnog centra kao jedna od urednica likovnog programa i kustosica galerije „Srećna nova umetnost”. Fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine. Profesionalnu karijeru započela je u časopisu Džuboks, zatim magazinima Start i Svijet. Njezine fotografije objavljivane su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Ritam, Liberation, Polet, (New)Moment, Delo).  Bila je urednica fotografije u tjedniku Vreme  (1990. –2006.), u dnevnim novinama Politika (2006–2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011–2015). 

Tijekom osamdesetih godina, najznačajniji je njen rad u području rock fotografije, osobito u okviru neformalnog pokreta nazvanog novi talas. Tada nastaju neki od kultnih omota ploča vodećih glazbenika tog razdoblja (Idoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr). Osim toga, njezin fotografski opus sadrži i portrete umjetnika, pisaca, reditelja, glumaca (ljudi sa umjetničke i kulturne scene), ali i političara, snimljenih za izborne i razne druge vrste kampanja. Autorica je brojnih fotografija društveno-političkih tema nastalih u vrijeme turbulentnih devedesetih.

Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (fotoreporterstvo i dokumentarna fotografija).

Prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a.

Sudjelovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njezini radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

 

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada:

1998. Nagrada na 39. oktobarskom salonu „Ukusi su različiti” (foto: diptih Male i velike priče)

2002. Nagrada „Osvajanje slobode”, priznanje fondacije „Maja Maršićević-Tasić”

2004. Nagrada „Politike”, iz fonda „Vladislav Ribnikar” (za najuspjeliju izložbu 2003, „Tiho teče Sutjeska”)

2005. Godišnja nagrada ULUPUDS-a

2019. Nagrada Udruženja novinara Srbije za životno djelo

2021. Nagrada Fondacije „Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmiranju kulture i umjetnosti u medijima

 

 

Kustosica i autorica izložbe: Una Popović, viša kustosica Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Kustosica iz MSU Zagreb: Leila Topić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Asistentica izložbe: Ivana Šešlek