Izložba Neven Bilić Ad infinitum

 

Izložba Neven Bilić Ad infinitum

14.09.2019 - 12.12.2019 / Galerija Božidar Jakac

Samostalnom izložbom Ad infinitum hrvatski umjetnik Neven Bilić prvi se put predstavlja slovenskoj javnosti u Galeriji Božidar Jakac, u prostoru nekadašnje cistercitske crkve. Izložbom su prikazani radovi nastali unazad desetak godina, koji postavljeni u nekadašnji sakralni prostor uspostavljaju nove odnose i otvaraju nova čitanja.

U procesu artikulacije umjetničkih ideja Neven Bilić još od samih početaka pokazuje senzibilitet prema netradicionalnim materijalima neumorno istražujući njihov potencijal. Neven Bilić eksperimentira s različitim vrstama polimera, tzv. netradicionalnim materijalima, koji se u kreativnim i kompleksnim postupcima pretvaraju u nove oblike, geometrijske ili organske, otkrivajući beskonačne potencijale oblikovanja. Osnovni su stvaralački principi u Bilićevu radu fascinacija različitim vrstama sintetskih materijala, eksperimentiranje i pronalaženje optimalnog tehnološkog postupka. U tim kreativnim postupcima, često praćenima mnogim pokušajima i pogreškama, nastaju moduli difuzne mekoće ukrašeni biljnim ili geometrijskim ornamentom koje autor spaja u kompleksne prostorne strukture povezujući na slojevit način umjetnost, duhovnost i tehnologiju. Publika će imati priliku vidjeti radove iz ciklusa Monstrance, zatim rad Instant inventar i druge radove koji u monumentalnom eklektičnom ambijentu nekadašnje cistercitske crkve pokreću upečatljiv dijalog između arhitekture, umjetnosti i posjetitelja.

Neven Bilić diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje danas radi kao izvanredni profesor na Kiparskom odsjeku. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada na 9. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2006., prva nagrada za spomenik Fabjanu Kaliterni u Splitu 2009., druga nagrada za spomenik Pobjedi u Zadru 2009., druga nagrada za spomenik Miljenku Smoji u Splitu 2009., nagrada za postaje križnog puta na Srđu u Dubrovniku 2011. te Velika nagrada 12. Trijenala hrvatskog kiparstva 2015.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Slovenije, Općine Kostanjevica na Krki i generalnog sponzora farmaceutske kompanije Krka d.d.

 

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić