Izložba „Plakati Borisa Bućana“ u Poljskoj

 

Izložba „Plakati Borisa Bućana“ u Poljskoj

02.07.2020 - 16.08.2020 / Međunarodni kulturni centar u Krakowu

Nakon gostovanja u Galeriji Arsenal u Poznanju, u okviru kulturno-umjetničkog programa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, izložba plakata Borisa Bućana otvorena je 2. srpnja 2020. u Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu, a dio je turneje kojom se poljskoj javnosti predstavljaju plakati međunarodno priznatog hrvatskog doajena grafičkog dizajna.

Poljskoj publici prezentirani su radovi nastali tijekom osamdesetih godina, koji se nalaze u mnogim muzejskim kolekcijama diljem svijeta. Izloženi su i plakati koji pripadaju sad već antologijskoj seriji rađenoj za Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, a među njima je i plakat za balet Žar Ptica koji je poslije stekao kultni status. Njegove "ulične slike" djela su koja prikazuju umjetnikov samosvojan pristup koji se temelji na širenju percepcije i redefiniranju medija plakata uvođenjem tada nestandardnih monumentalnih formata i elemenata slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. Plakatni opus umjetnika Borisa Bućana zaseban je fenomen koji počiva na iznimnoj idejnoj kreativnosti koja kod promatrača pobuđuje višeslojan svijet slobodnih asocijacija i tumačenja.

1. srpnja 2020. potpisan je i program suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za godine 2020.–2023., također u Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu.  U ime Ministarstva kulture program je potpisao ovlašteni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, dok je s poljske strane potpisnik bio Piotr Gliński, potpredsjednik poljske Vlade i ministar kulture i nacionalne baštine Republike Poljske. Program potiče razmjenu i suradnju između umjetnika, kulturnih i umjetničkih ustanova i udruženja te oblike izravne suradnje između kulturnih institucija od uzajamnoga interesa, kao i pozivanje kulturnih djelatnika i stručnjaka u područjima kulture i umjetnosti. Podržava se muzejska djelatnost obiju zemalja izravnom suradnjom između galerija, muzeja, i drugih profesionalnih institucija iz područja muzeologije te suradnja u području izvedbenih umjetnosti, kulturne baštine, književnosti i izdavačke djelatnosti, kao i postojeća visoka razina suradnje između audiovizualnih zajednica dviju zemalja, što se osobito odnosi na razvoj koprodukcija. Potpisivanjem ovoga Programa unaprijedit će se već postojeći dobri odnosi dviju zemalja.