Izložba radova studenata i učenika: Ljubav i otpor Ivane Popović kao poticaj novim generacijama

 

Izložba radova studenata i učenika: Ljubav i otpor Ivane Popović kao poticaj novim generacijama

21.03.2019 - 28.04.2019 / Otvorena galerija

Veliku retrospektivnu izložbu „Ljubav i otpor Ivane Popović“ u MSU prati i izložba radova studenata i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Izložba, postavljena u Otvorenoj galeriji MSU-a, nastala je u sklopu edukativnog projekta Runaway Art u okviru kojega su, kroz raznovrsne programe (predavanja, radionice i razgovore), studenti i učenici istraživali opus Ivane Popović.

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta, odnosno Studija dizajna tekstila i industrijskog dizajna tekstila u različitim su tehnikama osmišljavali kolekciju aplikacija za majice Ivane Popović usvajajući tako nova znanja o postupcima i proizvodnim procesima u oblikovanju dizajna tekstila. U programu je sudjelovalo trideset i sedam studenata pod mentorstvom Koraljke Kovač Dugandžić. U internom natječaju stručni žiri u sastavu Nataša Ivančević (MSU Zagreb), Koraljka Kovač Dugandžić (TTF) i Lea Popinjać (TTF) dodijelio je tri nagrade: 1. nagradu osvojila je Ivana Padavić, 2. nagradu Nikolina Holjak, a 3. nagradu osvojila je Lucija Jakovljević. Aplikacije prvo i drugo nagrađene studentice otisnute su na majice koje se mogu kupiti u MSU Shopu.

Studenti diplomskog studija dizajna tekstila izrađivali su pokrivala za glavu u različitim tehnikama filcanja što im je omogućilo skulpturalan pristup u oblikovanju. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Aranžersko-scenografskog odjela i Odjela unutrašnje arhitekture osmislili su stalke za potrebe izlaganja pokrivala za glavu.

Studentice Akademije dramskih umjetnosti istraživale su aktivizam u umjetnosti Ivane Popović, te su na otvorenju izložbe izveli performans Ivane Popović „Žrtva mode“, kao osobno viđenje i interpretaciju tog fenomena.

Školi primijenjene umjetnosti i dizajna stvaralaštvo Ivane Popović, ujedno nekadašnje učenice te škole, obrađivala su tri odjela: Aranžersko-scenografski odjel, Odjel unutrašnje arhitekture i Tekstilni odjel. Učenici su se, potaknuti djelom Ivane Popović, izradili su modne ilustracije, te istraživali mogućnosti tkanja, i ispitujući i komparirajući različite teksture dobivene promjenom tehnike tkanja ili materijala za potku, stvorili kolekciju sličica od obojenih niti.

 

Edukativni projekt Muzeja suvremene umjetnosti Runaway Art usmjeren je na edukaciju mladih i provodi se treću godinu u suradnji s partnerskim institucijama Akademijom likovne umjetnosti i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. U ovom projektu učenici i studenti stječu znanja o suvremenoj umjetnosti kroz izložbeni program Muzeja, umjetničke radove iz zbirke MSU-a, ili pak kroz različite teme ili umjetničke pojave koje se obrađuju i interpretiraju kroz predavanja i seminare, nastavu, kratke prezentacije, razgovore s umjetnicima, te kreativne radionice.

Zahvaljujemo profesorima, studentima i učenicima na sudjelovanju u ovom projektu.