Izložba učeničkih radova "Šu, Šu, Šutej"

 

Izložba učeničkih radova "Šu, Šu, Šutej"

03.05.2019 - 13.05.2019 / Otvorena galerija

"Šu, Šu, Šutej" projekt je inspiriran stvaralaštvom Miroslava Šuteja. Radovi su nastali u tehnici tuša i laviranog tuša te kombiniranoj tehnici fotokolaža i vodenih boja, a na temu velegrada budućnosti.

Djelo Miroslava Šuteja (1936-2005) toliko je bogato, raznoliko, razigrano i vizualno pamtljivo da plijeni pozornost svih generacija, a upravo su djeca zahvalna publika jer im potiče maštu i kreativnost. Usto, on je uvijek eksperimentirao i propitivao mogućnosti likovnog izričaja. Kritika ga je jednodušno smatrala autentičnim inovatorom, pronalazačem novih likovnih mogućnosti, podjednako u mediju crteža, grafike, kolaža, objekata i ambijenata.

"Šu, Šu, Šutej" izložba je likovnih radova nastalih u projektu inspiriranim djelima Miroslava Šuteja. U projektu su sudjelovali učenici 2.a razreda OŠ Gornje Vrapče i učenici petih razreda OŠ Marije Jurić Zagorke pod vodstvom mentorica Andree Škribulje Horvat i Mirjane Sever. Projekt se odvijao u dva koraka. U prvom koraku učenici su se upoznali s djelima Miroslava Šuteja s naglaskom na umjetnikov način ponavljanja istih motiva s njihovom postupnom promjenom veličine. Nakon upoznavanja Šutejevih djela učenici su crtali velegrad budućnosti na čijim su se velebnim zgradama trebali nizati prozori s mogućom promjenom veličine. Crteži su stvarani tušem i laviranim tušem. Likovni zadatak koji su pri tom rješavali učenici 2.a razreda bio je Gradbene i obrisne crte dok su učenici petih razreda rješavali likovni zadatak Strukturnih točaka i crta. Mentorice su gotove crteže fotokopirale i razmijenile. Razmijenjene fotokopije ponudile su svojim učenicima na izbor da od njih rekompozicijom izgrade svoj prikaz odabranog rada na središnjem dijelu novog likovnog rada. Nastavili su slikati vodenim bojama nadovezujući se na motive s ostvarene rekompozicije. Pri slikanju učenici obiju škola rješavali su likovni zadatak Kontrast toplo-hladno. Tako ostvarene radove prelomili smo na tri dijela i dobili trodimenzionalno tijelo koje se može gledati s više strana.

Suradnja OŠ Gornje Vrapce i OŠ Marije Jurić Zagorke s MSU-a traje već nekoliko godina. Izložba se održava u okviru Edukativne muzejske akcije, a postavljena je u našoj novoj Otvorenoj galeriji.

Izložba traje do 13. svibnja 2019. godine.