Izložba Duje Jurić: Mreža oprostorene slike

 

Izložba Duje Jurić: Mreža oprostorene slike

12.12.2020 - 28.03.2021 / MSU

Izložba je produžena do 28. ožujka 2021.

U Muzeju suvremene umjetnosti do 28. ožujka otvorena je izložba „Mreža oprostorene slike“ istaknutog hrvatskog umjetnika Duje Jurića, pripadnika slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju.

Evo što o ovoj važnoj monografskoj izložbi velikog hrvatskog slikara kažu njezini autori, kustosi Martina Munivrana i Antun Maračić.

Martina Munivrana: Svojim umjetničkim radom Jurić se potvrdio kao dosljedan protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. U povijesnom naslijeđu geometrije od početaka svojega umjetničkog djelovanja nalazi inspiraciju za umjetnički rad, u kojem postiže dijalog s konstruktivističkom tradicijom, gradeći jedinstven, prepoznatljiv likovni stil, temeljen na unaprijed zadanom matematičkom načelu u kojem dominiraju sklad i red, postižući veliku raznolikost opusa.

Više na https://docs.google.com/document/d/1U2XOCeCctpO2hzeEmipH0UeVs5xa2htJ/edit

Antun Maračić: Na ovoj izložbi u mogućnosti smo pratiti razvoj razmišljanja i formalnih mijena ovoga umjetnika koji je – različitim metodama, tehnikama, u različitim oblicima, ali uvijek strastveno, u potpunoj predanosti – nastojao transcendirati ograničenost dvodimenzionalnosti slike. Koristeći se različitim stilskim modusima, primjenjujući drugačija tehnička sredstva pa i jezik, održao je konstantu istinskog htijenja da pronađe alternativni pogled na umjetnost, da se uzmogne kvalitetnije koristiti resursima koji su nam na raspolaganju i na taj način pokuša bolje shvatiti sebe i svijet.

Više na https://docs.google.com/document/d/1b5TNrRKhHnGMlQ5Zm_u09QemkAImtdgP/edit

Kustosi izložbe: Antun Maračić i Martina Munivrana

Izložba i katalog ostvareni su uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. | This exhibition and catalogue have been made possible by the financial support of the Zagreb City and the Ministry of Culture of the Republic of Croatia.

 

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama pokraj Skradina. Umjetničko obrazovanje započinje 1971. u Centru za dekorativno i industrijsko oblikovanje u Splitu, a nakon završenoga trećeg razreda upisao se u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je i maturirao 1976. godine. Diplomirao je 1981. na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1982. do 1985.bio je suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Nakon studija radi i djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1984. bilježi i prve samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Krajem osamdesetih godina surađivao je s Julijem Kniferom pri realizaciji njegovih murala u Salzburgu, Ženevi, Séteu i Dijonu.Od 1986. do 1988. surađivao je u projektima kazališne skupine „Kugla glumišta” kao scenograf ili priređujući slikarske izvedbe. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Katedri za crtanje i slikanje zaposlen je od 2000., prvo kao docent pa kao izvanredni i naposljetku redovni profesor. Vodi slikarske klase, a 2008. postaje mentor na doktorskom studiju slikarstva.

Tijekom više od trideset godina umjetničke prakse Jurić je izlagao na preko osamdeset samostalnih i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu. Autor je brojnih akcija i umjetničkih projekata, među kojima se ističu njegovi ambijenti (svjetlosne instalacije) i scenografsko-slikarski radovi u okviru projekata „Kugla glumišta”. Boravio je na brojnim studijskim putovanjima u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Albaniji, Španjolskoj, Poljskoj, SAD-u, Mađarskoj, Češkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Egiptu, Indiji…

Duje Jurić za svoj je umjetnički rad dobio nekolikovisokih priznanja, među njima i Nagradu HDLU-a za najbolju izložbu u 2002. godini, Nagradu Vladimir Nazor za 2002. godinu i Nagradu Josip Račić za 2010. godinu.

Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb; Moderna galerija, Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzej Grada Vukovara; Lauba– kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Umjetnička galerija Dubrovnik; Zbirka moderne umjetnosti Zavičajnog muzeja grada Rovinja / Collezione d’arte moderna del Museo civico della Citta di Rovigno; Mondriaanhuis, Amersfoort; NeueGalerie, Graz; Kolekcija suvremene umjetnosti / Collezione d'arte contemporanea Marino Cettina, Umag; University Museum Sutton Hall, Indiana University of Pennsylvania, Indiana, SAD; Galerija Edward Lear, Berat; Zbirka Karninčić, Bol, otok Brač.