Izložba u Zbirci Richter: Ria Trdin"Nakaze i šaputanja"

 

Izložba u Zbirci Richter: Ria Trdin"Nakaze i šaputanja"

05.11.2020 - 12.11.2020 / Zbirka Richter

Izložba iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (MSU)

Od 5. do 12. 11. 2020. u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter gostuje izložba Rie Trdin "Nakaze i šaputanja".

Ria Trdin, slikarica, kiparica, restauratorica i autorica brojnih scenografskih i lutkarskih rješenja te bivša učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna predstavit će se u Zagrebu kroz program Izložbenog salona Izidor Kršnjavi, izložbom intrigantnog naslova Nakaze i šaputanja. Nakon doktorata na odsjeku lutkarske tehnologije VŠMU u Bratislavi, Trdin predaje kolegije vezane za lutkarsku tehnologiju i scenografiju na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Iza Nakaza i šaputanja skrivaju se crteži - tehnički izvedeni na pak-papiru koji je podložno tretiran akrilom. Autorica intervenira na podlogu u širokom rasponu kombinacija  ugljena, grafita, olovke u boji, pastela, i – u posljednje vrijeme – grafičkog otiska. Pojedini crteži bit će izloženi kao linearni nizovi, a drugi u aglomeracije, sukladno varirajućem identitetu grupa crteža. Cilj izložbe Trdin nalazi u zatvaranju višegodišnjeg projekta istraživanja odnosa antropomorfnog motiva – artikuliranog najčešće u vidu jedne, ili pak odnosa dviju figura – i apstraktno mišljene površine slike. Zbirka Richter koja će ugostiti izložbu, alternativna je lokacija ISO - Izložbenog salona Izidor Kšrnjavi nakon što je potres oštetio i Školu i salon.

Zahvaljujući našem, sada već višegodišnjem partneru MSU, na naše veliko zadovoljstvo izložbu možemo u cijelom njezinom obimu realizirati u gostovanju u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter. Čini nam to iznimnu radost u ovim nesmiljenim vremenima. Izložba će biti obogaćena dodatnim programima, radionicom i artist talkom.
Autor predgovora Vladimir Rismondo koji prati autoricu u ovom višegodišnjem projektu pita se nanovo i nanove odakle ta lica i čemu šake i stopala, ne nalazeći odgovor bilježi slijedeće: "Ria Trdin crteže gradi kao slike, u slojevima, te često podlažući površinu na koju će kasnije intervenirati grafički. Tu se umjetnica ponaša poput istraživača, eksperimentatora, pa odatle dolazi i specifična, uvijek različita, ali sasvim apstraktna kvaliteta površine njezinog crteža. E sada, što je meni nerazumljivo, a valjda bi Géricault ili Shelleyeva mogli shvatiti, ta ista površina ulazi u koliziju s vrlo elaboriranim opisnim linijama koje imaju svrhu deskripcije... opet, svaki put različite. Ponekad je to deskripcija anatomije, ponekad nije... kako god postavili stvari, kao da je crtež sazdan kao paradoks dva istovremena principa."

 

Ria Trdin rođena je u Našicama 1972. godine. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završila je u Zagrebu 1990. Od 1998. - 2004. radi u Restauratorskom zavodu u Osijeku. Na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije u Osijeku diplomirala je 2008. Doktorirala je 2013. godine na VŠMU, Bratislava, Slovačka, na odsjeku lutkarske tehnologije pod mentorstvom prof. Hanne Cigánové. Radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje kolegije vezane za lutkarsku tehnologiju i scenografiju. Kao autorica scenografskih i lutkarskih rješenja surađuje s brojnim kazalištima u kojima je realizirala četrdesetak projekata. Osim scenografijom i restauracijom, bavi se slikarstvom i kiparstvom. Izlagala je na mnogim skupnim izložbama te ostvarila nekoliko samostalnih izložaba slika. Autorica je biste Stjepana Grubera postavljene ispred muzeja u Županji. Članica je HDLU-a Osijek.

Dodatne informacije: Bernarda Cesar, voditeljica ISO-a, 091 7662 666