Jata C: Kronolit - zvučna instalacija

 

Jata C: Kronolit - zvučna instalacija

10.11.2022 - 12.11.2022 / MSU, 2. kat

U radu Kronolit, koji se sastoji od kompleksne višekanalne zvučne kompozicije i instalacije s kamenim pločama, bioakustička grupa Jata C istražuje akustičke i temporalne dimenzije kamenih struktura, kao i njihovu održivost i međuovisnost s čovjekom.

Jata C (beepblip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva, Brane Zorman) postavljaju pitanja: Kako slušati kamen i razmišljati u geološkom vremenu? Je li putem zvučnosti kamena moguće shvatiti širi društveni kontekst čovjekova neodrživog iskorištavanja okoliša? I ako jest, može li to pomoći u stvaranju pravednijeg i recipročnijeg odnosa s prirodom?

Zvučni materijal za kompoziciju umjetnici su pribavili terenskim snimkama na različitim lokacijama i u kamenolomima. Instalacija služi kao kameni instrument, senzorni produžetak ljudskog tijela, kojim se kompozicija i vibracije iz kamena uz pomoć pretvarača vraćaju natrag u materijalno svojstvo ploča, tvoreći povratnu spregu.

Tijekom izrade rada umjetnici su surađivali sa znanstvenicima iz područja mikropaleontologije, geologije i fizike, kao i tvrtkom Marmor Hotavlje koja je poduprla projekt. Rad Kronolit nastaje u produkciji ljubljanskog instituta za produkciju projekata suvremene umjetnosti, CONA, za program galerije Steklenik.

Jata C je umjetnička skupina čiji članovi dijele strast prema field recordingu, bioakustici i zvučnoj ekologiji. Njihovo istraživanje objedinjuje slušnu percepciju s ekološkim i društvenim temama, proširujući ih znanstvenim diskursom i originalnim izvedbama zvučnih okruženja. U svojim kompozicijama transformiraju terenske snimke iz svoje neposredne okoline u spekulativne projekcije budućnosti i delikatno poimanje sadašnjosti. Kako bi zabilježili različite akustičke fenomene okoliša, koriste široku lepezu uređaja za terensko snimanje koji su ključni za takozvano duboko slušanje i ne-antropocentrični odnos s biotičkim i ne-biotičkim entitetima. U svojim performansima slijede opći notni zapis, ostavljajući dovoljno prostora za improvizaciju i živu interpretaciju. Jata C je nedavno javnosti predstavila još dvije kompozicije, ICEmeltings (2019.) i Bibaret JC210120 (2020.).

Članovi kolektiva Jata C prvenstveno djeluju kao samostalni umjetnici, ali povezanost u okviru grupe obogaćuje i odražava njihove pojedinačne stilove i poglede, te nudi potpuno novi kontekst za shvaćanje njihova zajedničkog kreativnog djelovanja. Ida Hiršenfelder (beepblip) je zvučna i intermedijalna umjetnica. Petra Kapš (OR poiesis) je umjetnica i istraživačica zvuka, zvučne percepcije i poetskog performansa. Boštjan Perovšek je umjetnik, skladatelj i dizajner zvuka koji sklada eksperimentalnu elektroakustičnu glazbu. Bojana Šaljić Podešva kao skladateljica najveći dio vremena posvećuje istraživanju zvuka kao cjeline koja djeluje na slušatelja, kako fizički tako i sadržajno. Brane Zorman je intermedijalni umjetnik i skladatelj, bavi se manipulacijama zvuka, te radi kao producent i kustos.

Instalacija Kronolit predstavlja se u sklopu drugog izdanja eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja koje će se održati 9. do 12. studenog u Zagrebu u Pogonu Jedinstvo, klubovima Peti kupe i Močvara te u Muzeju suvremene umjetnosti. Gibanja su međunarodno događanje koje predstavlja uzbudljiv program iz područja eksperimentalnih zvučnih izričaja, umjetnosti zvuka, prostorno-zvučnog te audiovizualnog stvaralaštva s naglaskom na izričaje koji mijenjaju način slušanja i auditivnu percepciju. Po uzoru na prošlogodišnje prvo, uspješno i izuzetno dobro posjećeno izdanje Gibanja, i ove godine je program sastavljen od međunarodnih i domaćih glazbenih umjetnika i umjetnica koji se bave malo drugačijim zvukom, među kojima se posebno ističu sintesajzer virtuoz svjetskog glasa – Nizozemac Thomas Ankersmit, francuski umjetnik imerzivnih vizuala MAOTIK koji nastupa s violončelistom i producentom Maartenom Vosom iz Nizozemske te južnokoreanska violončelistica Okkyung Lee, najpoznatija po specifičnim noise improvizacijama. Organizator Gibanja, udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, s posebnim zadovoljstvom predstavlja i praizvedbe dviju novih zvučnih produkcija hrvatskih umjetnika: prostorno-zvučne kompozicije izvest će tonota (Ivona Eterović) i Miodrag Gladović.

Ulaz na sva događanja Gibanja je slobodan.

Gibanja će se otvoriti u srijedu 9. studenog u 20:30 sati u klubu Peti kupe imerzivnim audiovizualnim nastupom MAOTIK-a i Maartena Vosa koji će izvesti svoj rad Erratic Weather. Njihov projekt tematizira klimatske promjene, a umjetnici ga izvode koristeći različite izvore informacija o vremenu koje preuzimaju iz online baze podataka i obrađuju u stvarnom vremenu kako bi se generirale vizualne i zvučne kompozicije. Glazbenik i umjetnik zvuka Thomas Ankersmit, najpoznatiji po besprijekornom upravljanju sintesajzerom Serge Modular, nastupit će u četvrtak 10. studenog u 19:00 sati u Pogonu Jedinstvo s radom Perceptual Geography nastalim u čast velike umjetnice Maryanne Amacher, pionirke psihoakustičkog zvuka. Ankersmith svojom imerzivnom zvučnom kompozicijom Perceptual Geography transformira ne samo prostor u kojem nastupa, već i tijela slušatelja koja postaju generatori frekvencija. Za sve koje zanimaju specifičnosti psihoakustičkog zvuka i intrigantni opus Maryanne Amacher, Ankersmith će isti dan prije izvedbe održati predavanje. Zadnji dan Gibanja, u subotu 12. studenog u 20 sati u Pogonu Jedinstvo nastupit će violončelistica Okkyung Lee poznata po specifičnom, bučnom i improvizatorskom tretmanu svog instrumenta te po inspiraciji koju crpi iz široke lepeze glazbenih utjecaja: jazza, zapadnjačke klasike te tradicionalne i popularne glazbe svoje domovine Južne Koreje.

Na drugim Gibanjima će se predstaviti ukupno 28 umjetnika i umjetničkih kolektiva: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Andrea Matošević, Miodrag Gladović, Mario Kalogjera, MAOTIK & Maarten Vos, Babilonska, Thomas Ankersmit, tonota, Jata C, Hana Hostić, Anja Karakaš, Hrvoje Nikšić, Luka Pekas, Andrija Peršun, Davor Sanvincenti, Mariska de Groot, PLF, Ivar Roban Križić & Bojan Krhlanko te Okkyung Lee.

Organizator: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Program je ostvaren uz prijateljsku podršku Ernst von Siemens fondacije te sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Francuskog instituta u Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Partneri: Pogon Jedinstvo, Peti kupe, Muzej suvremene umjetnosti, Klub Močvara

 

zvučno događanje uživo i instalacija

Jata C (SI): Kronolit (2022.)

MSU, 2. kat, 10. – 12. 11. / izvedba 10. 11. u 21 sat