Jazz ciklus: Zvjezdan Ružić & Jazz orkestar HRT-a u MSU

 

Jazz ciklus: Zvjezdan Ružić & Jazz orkestar HRT-a u MSU

12.02.2020 - 12.02.2020 / Dvorana Gorgona
Prvi koncert iz Jazz ciklusa u ovoj godini održat će se u srijedu, 12. veljače u 20.00 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

 


 

Uz Jazz orkestar HRT-a i Mirona Hausera predstavit će nam se pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić izborom autorskih skladbi. "Za razliku od svih dosadašnjih projekata koje sam uvijek sam aranžirao, za ovu prigodu odlučio sam angažirati dva najbolja aranžera za big band u ovom dijelu regije, Luku Žužića i Aleša Avbelja. Svakome sam poslao pet skladbi i u potpunosti se prepustio u njihove ruke. To su vrhunski aranžeri, a ja želim samo uživati na ovom koncertu!" - rekao je Ružić.

Višestruki dobitnik nagrada Porin i Status, poznat je po impresivnim projektima s mnogim istaknutim glazbenicima jazz, klasične i pop/rock scene. Jazz klavir diplomirao je na Kärtner Landeskonservatoriumu u Austriji. Dosada je snimio četiri autorska albuma, od kojih je treći album Pandaland koji je službeno predstavljen na turneji u Kini potkraj 2018. godine - osvojio čak dva Porina; za najbolji jazz album te za najbolju jazz izvedbu.

On je glazbenik koji je u samo 30 godina života nastupio u prestižnim dvoranama poput Schoenberg Halla na sveučilištu UCLA u Kaliforniji i najstarijoj dvorani u Shanghaiju, Cadillac Shangai Concert Hallu, koju je napunio sa Zvjezdan Ružić Sextetom, a suradnja s 2Cellos odvela ga je putevima Australije, Novog Zelanda i Japana, gdje je nastupio u Tokiju u čuvenoj Areni Budokan.

Zvjezdan Ružić, rođen 1988. godine u Rijeci, diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji. Godine 2015. objavio je prvi samostalni, autorski album The Knightingale Cabaret. Slijedila su još dva albuma, Elfin Farewell te Pandaland koji je službenu promociju doživio na turneji u Kini krajem 2018. godine. Istovremeno, Zvjezdan Ružić postao je peterostruki dobitnik nagrade Porin i šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji „Jazz klavir”. Svojim impresivnim projektima, koji uključuju suradnje s istaknutim glazbenicima hrvatske jazz, klasične i pop/rock scene, sada  će pridružiti i rad s Jazz orkestrom HRT-a!

Urednik programa ispred MSU: Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za izložbeno - programsku djelatnost

Prodaja ulaznica na ulaznice.hr i dva sata prije početka koncerta u MSU-u.

 

Srijeda, 4. ožujka 2020.

Rhythm Changed

Klaus Gesing, saksofon, bas klarinet, elektronika, dirigent

Multiinstrumentalist, bandelader i skladatelj Klaus Gesing školovao se u rodnom Düsseldorfu i na Kraljevskom glazbenom konzervatoriju u Den Haagu gdje je diplomirao klasični i jazz saksofon. U Zagreb donosi program kojim spaja slojevitost zvuka big banda i fleksibilnost malih sastava, uzimajući najbolje od tih dvaju svjetova: beskonačne mogućnosti orkestracije i dinamičkog raspona orkestra s jedne, i ritamsku pokretljivost suvremenog jazz ansambla s druge srane. Dodatak elektroničkih efekata Gesingovim instrumentima – sopran saksofonu i bas klarinetu – dodatno proširuje zamišljenu sliku uokvirenu melodioznim temama.

Prodaja ulaznica na ulaznice.hr i dva sata prije početka koncerta u MSU-u.