JURE PUKL I JAZZ ORKESTAR HRT-a: In the Moment

 

JURE PUKL I JAZZ ORKESTAR HRT-a: In the Moment

15.11.2023 - 15.11.2023 / Dvorana Gorgona

U srijedu, 15. studenoga u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera ugostit će slovenskog saksofonista i skladatelja Juru Pukla. Predstavit će nam se s tri autorske skladbe u aranžmanima Reinholda Schmölzera, Igora Lundera i Tadeja Tomšiča (Triumph of Society, Searhorse, Doves), skladbom slovenske autorice Kaje Draksler (Impresija), Ljubavnom temom iz filma Spartak Alexa Northa (u aranžmanu Marie Schneider) uz Extra Credit Jima McNeelyja

Pukl je nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Mariboru, studirao klasični i jazz saksofon na Umjetničkom sveučilištu u Beču. Usavršavao se na Konzervatoriju u Haagu, a potom na Berklee Collegeu u Bostonu, gdje su mu mentori bili Joe Lovano i George Garzone. Magistrirao je glazbu na Glazbenoj akademiji u Grazu.

Pozornicu je dijelio s poznatim jazz glazbenicima poput Davea Liebmana, Branforda Marsalisa, Esperanze Spalding, Georgea Lewisa, Jeffa 'Taina' Wattsa, Macea Parkera, Howarda Curtisa, Dona Menze i Leeja Harpera. Kao vođa sastava kojeg čine cijenjeni jazzisti, snimio je šest albuma, na kojima su gostovali Vijay Iyer, Joe Sanders, Damion Reid, Adam Rogers, Gregory Hutchinson, Melissa Aldana, Johnathan Blake i drugi slavni jazz glazbenici.

Iako najčešće nastupa s malim sastavima, Pukl ima bogato iskustvo sviranja s orkestrima. Kako je sviranje u big bandu svojevrsna škola za sve jazz glazbenike, a tako je bilo i za njega. U mladosti je svirao u puhačkom orkestru, poslije je, tijekom studija klasične glazbe, svirao u orkestrima, ponekad i kao solist. Svirao je s Big Bandom RTV Slovenija, jazz orkestrom Nouvelle Cuisine i Simfonijskim orkestrom Austrijskog radija, te Gustav Mahler Youth Orchestra pod ravnanjem Claudia Abbada.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU i voditelj Odjela za izložbeno-progamsku djelatnost MSU 

 

Srijeda, 15. studenoga 2023. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
IN THE MOMENT
Jure Pukl, skladatelj, saksofon
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent