Kino na rubu - Ciklus kratkih filmova i razgovora o dodirima filmskih rodova (blok #1)

 

Kino na rubu - Ciklus kratkih filmova i razgovora o dodirima filmskih rodova (blok #1)

18.10.2022 - 23.11.2022 / Dvorana Gorgona

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prolazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Stoga radove koje ovaj program obuhvaća karakterizira naglašen likovni izraz, snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Kino na rubu predstavlja hrvatske filmske autore, umjetničke organizacije, obrazovne institucije i filmske producentske kuće s ciljevima umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike, te sazrijevanja novih filmskih autora.

Program se sastoji od filmskih blokova – Iz rakursa mentora i studenta, Iz rakursa kreativne zajednice, Iz rakursa producenta, Iz rakursa dokumentarista te Bloka autora koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima.

18. listopada, blok Iz rakursa mentora i studenta predstavlja filmove mentora Darka Bakliže i diplomaca i studentata s Odsjeka za animirani film i nove medije ALU – Petre Zlonoge, Darka Masneca, Mateje Kovač i Sare Tomas, a razgovor vodimo s Darkom Bakližom i Petrom Zlonogom.

2. studenog, blok Iz rakursa kreativne zajednice predstavlja filmove Kreativnog sindikata, uz razgovor s Martinom Meštrović i Markom Meštrovićem.

8. studenog, blok Iz rakursa producenta predstavlja filmove iz produkcije i distribucije Bonobostudija, a razgovaramo s producenticom i direktoricom Bonobostudija Vanjom Andrijević.

17. studenog, blok Iz rakursa dokumentarista predstavlja dokumentarne i eksperimentalne filmove uz razgovor s Ivanom Ramljakom i Antom Zlatkom Stolicom.

23. studenog, Blok autora predstavlja filmove Vladislava Kneževića, uz razgovor s autorom.

**

Na početku akademske godine, u sklopu programskog bloka Iz rakursa mentora i studenta, 18. listopada u 18 sati, predstavljamo filmove autora i mentora Darka Bakliže te izbor diplomskih i završnih radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije ALU - Petre Zlonoge, Darka Masneca, Mateje Kovač i Sare Tomas.

Kako je biti autor i mentor, a kako je biti autor i imati mentora? Kako se autorski razviti i profesionalno osamostaliti nakon završetka studija? Kakva je atmosfera na festivalu animiranog filma, a kakva na festivalu eksperimentalnog? Jesu li važni sadržaj i naracija, te što je pokretač stvaranja filma? Pogledajte, poslušajte, pitajte i otkrijte u utorak 18. listopada u 18 sati u dvorani Gorgona MSU, kada nam u goste dolaze prof. Darko Bakliža, autor i mentor, i Petra Zlonoga autorica koja je bila je diplomantica pod mentorstvom Bakliže.

**

1. filmski blok Iz rakursa mentora i studenta

18.10. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Program:

Format; Darko Bakliža

Homo Volans; Darko Bakliža

Daniil Ivanovič; slobodan si, Petra Zlonoga

Dota; Petra Zlonoga

Osmijeh; Mateja Kovač

I already know what I hear; Darko Masnec

Diptih, Sara Tomas


Razgovor s gostima

Darko Bakliža i Petra Zlonoga

 

O sugovornicima

Darko Bakliža

Akademski slikar, redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjeku za animirani film i nove medije. Od 2001. godine stvara eksperimentalne i animirane filmove, prepoznatljivog rukopisa i iznimnog crteža, u kojima istražuje i druge medije poput fotografije i videa. Nagrađivan je na brojnim filmskim festivalima. Bio je povjerenik za animirani film Ministarstva kulture RH, selektor za animirani film DHF-a, umjetnički savjetnik za animirani film HAVC-a te član međunarodnih žirija filmskih festivala. Mentor je na brojnim završnim i diplomskim filmovima studenata Odsjeka za animirani film i nove medije ALU. Autor je tridesetak kazališnih scenografija, uprizorena su mu dva kazališna teksta, iskušao se kao skladatelj glazbe, a imao je i vlastiti dizajnerski studio. Osim na ALU, gdje predaje kolegije Crtanje akta, Plastičnu anatomiju, Mentorske vježbe i Scenografiju, predavao je i na Studiju dizajna i Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te bio gostujući predavač na Nottingham Trent University u Engleskoj i Indiana University of Pennsylvannia, SAD.

Petra Zlonoga

Diplomirala je grafički dizajn na Studiju dizajna te animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njen diplomski film Daniil Ivanovič, slobodan si nastao uz mentorstvo prof. Darka Bakliže, prikazivan je na domaćim i međunarodnim festivalima, a na Festivalu hrvatske animacije 2012. godine osvojio je nagradu za najbolji originalni scenarij. Jedna je od najzapaženijijih hrvatskih animiranih autorica s brojnim nagradama i priznanjima. Voditeljica je filmskih radionica za djecu i odrasle, te radionica prezentacije rada za umjetnike i kreativce. Sudjelovala je u brojnim selekcijskim komisijama i bila član žirija filmskih festivala u Hrvatskoj i regiji te obnašala funkciju umjetničkog savjetnika u Hrvatskom audiovizualnom centru. Kad nije zaokupljena radom na filmu, crta, piše i pjeva.

 

Program podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar