Kino na rubu – Iz rakursa dokumentarista (blok #4)

 

Kino na rubu – Iz rakursa dokumentarista (blok #4)

17.11.2022 - 17.11.2022 / Dvorana Gorgona

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prolazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Stoga radove koje ovaj program obuhvaća karakterizira naglašen likovni izraz, snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Kino na rubu predstavlja hrvatske filmske autore, umjetničke organizacije, obrazovne institucije i filmske producentske kuće s ciljevima umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike, te sazrijevanja novih filmskih autora.

Program se sastoji od filmskih blokova – Iz rakursa mentora i studenta, Iz rakursa kreativne zajedniceIz rakursa producenta, Iz rakursa dokumentarista te Bloka autora koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima.

18. listopada, blok Iz rakursa mentora i studenta predstavlja filmove mentora Darka Bakliže i diplomaca i studentata s Odsjeka za animirani film i nove medije ALU – Petre Zlonoge, Darka Masneca, Mateje Kovač i Sare Tomas, a razgovor vodimo s Darkom Bakližom i Petrom Zlonogom.

2. studenog, blok Iz rakursa kreativne zajednice predstavlja filmove Kreativnog sindikata, uz razgovor s Martinom Meštrović i Markom Meštrovićem.

8. studenog, blok Iz rakursa producenta predstavlja filmove iz produkcije i distribucije Bonobo studija, a razgovaramo s producenticom i direktoricom Bonobo studija Vanjom Andrijević.

17. studenog, blok Iz rakursa dokumentarista predstavlja dokumentarne filmove, a gosti su autori Ivan Ramljak i Ante Zlatko Stolica.

23. studenog, Blok autora predstavlja filmove Vladislava Kneževića, uz razgovor s autorom.

**

Program – 17. 11. u 18 sati

U sklopu programskog bloka Iz rakursa dokumentarista predstavljamo autore Ivana Ramljaka i Antu Zlatka Stolicu.

Koliko su osobna motivacija i aktivizam važni za dobar dokumentarac?

Kako iz općih i zajedničkih tema nastaju intimne i osobne filmske interpretacije?

Kako autor pristupa režijskim postupcima, osobnim vizijama i estetici u odnosu na dokumentarnost filma?

Kakvo je kreativno okruženje unutar Restarta i Restartove škole dokumentarnog filma? Pogledajte, poslušajte, pitajte i otkrijte u razgovoru nakon projekcije filmova.

**

Filmski blok „Iz rakursa dokumentarista“

17. 11. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Program:

Kino otok, I. Ramljak, 2016, 35’

Babajanja, A. Z. Stolica, 2022, 14’

Razgovor s gostima

Ivan Ramljak i Ante Zlatko Stolica

 

Ivan Ramljak

Filmski redatelj i nezavisni kustos, rođen 1974. godine. Od 2013. uređuje i vodi Kratki utorak, program kratkog filma u kinu Tuškanac u Zagrebu, a od 2016. je umjetnički direktor Tabor film festivala. Od proljeća 2022. radi kao jedan od programera za kratki film na Rotterdam Film Festivalu. Dosad je režirao devet kratkih, jedan srednjemetražni i jedan dugometražni film, uglavnom dokumentarnog karaktera. Njegovi filmovi prikazani su na više od 80 festivala diljem svijeta (IFFR, Cinéma du réel, Dok Leipzig, Sarajevo, Dokufest...), na kojima su osvojili niz nagrada.

 Filmografija: O jednoj mladosti - dugi dokumentarni (2020), Mezostajun - kratki dokumentarni (2018), Dom boraca - srednji dokumentarni (2018), Brodovi i dalje ne pristaju - kratki eksperimentalni (2017), Kino otok - kratki dokumentarni (2016), Trapula - kratki igrani s Markom Škobaljem (2013), In utero - kratki eksperimentalni s Markom Škobaljem (2011), Oslobođenje u 26 slika - kratki igrani s Markom Škobaljem (2009), Najpametnije naselje u državi - kratki igrani s Markom Škobaljem (2009), Baba Višnjina 38 - kratki dokumentarni (2007), Daj mi kino! - kratki dokumentarni (2006)

Ante Zlatko Stolica

Rođen je 1985. u Splitu. Diplomirao hrvatski jezik i filozofiju. Autor je nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova; koscenarist je i glumac Kratkog izleta, dobitnika Zlatne arene za najbolji film 2017. Za svoj kratkometražni dokumentarac Babajanja nagrađen je Specijalnim priznanjem žirija na Sarajevo Film Festivalu 2022. Autor je zbirke priča Blizina svega (Fraktura, 2020.). Živi i radi u Zagrebu.

 

Ulaz na program je besplatan. 

Voditeljica programa: Miranda Herceg 

Program podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar