KINO UMJETNICA: filmski i video program uz izložbu VIDLJIVE

 

KINO UMJETNICA: filmski i video program uz izložbu VIDLJIVE

26.09.2023 - 27.09.2023 / Dvorana Gorgona

Kino umjetnica komplementaran je filmski i video program primarno zamišljen kao popratni program uz izložbu Vidljive, koji se izvodi u obliku dislociranog dispozitiva iz muzejske bijele kocke u kinodvoranu, zamišljen kako bi dodatno proširio fokus i kontekst prema bogatoj i raznolikoj audiovizualnoj produkciji umjetnica koja se formira upravo u međuprostoru suvremene umjetnosti i filma. 

Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, nastavljajući kontinuitet pionirskih praksi iz prethodna dva desetljeća, naslanjajući se na radove umjetnica poput Sanje Iveković i Brede Beban, ili generacijski ranijih eksperimentalnih i amaterskih filmova koji su nastajali u produkciji kino klubova, nova je generacija vizualnih umjetnica prokrčila sebi prostor i pozicionirala se na sceni suvremene umjetnosti savladavajuću sve dostupniju video tehnologiju. Neki od ključnih radova razdoblja realiziranih sredinom devedesetih godina, dio su muzejskih kolekcija i dio su izložbe Vidljive.

Video radovi umjetnica od marginalne su pozicije šezdesetih i sedamdesetih godina do suvremenog redefiniranja novog kanona istodobno dijelili poziciju marginalnosti s razvojem video umjetnosti uopće, kao novog medija, te uz ulazak u dominantno muško polje označavali kontinuiranu borbu za vidljivost i osvajanje prostora unutar sustava umjetnosti i njezinih institucija, stvarajući nov jezik na novom, neistraženom terenu. 

Tema identiteta okupirala je umjetnike od samog početka rada s videom, a u literaturi se često ističe kako odnos umjetnosti, tehnologije i identiteta nije niti u jednom drugom mediju istraživan takvom kritičkom sviješću, dosljednošću i kontinuitetom, kao što je to slučaj s videom. U tom smislu, upravo je tema identiteta kao jedno od središnjih mjesta koje dugoročno okupira interese umjetnica, uz metode samoreprezentacije jedno od ključnih poglavlja oko kojih se strukturira ne samo popratni video program izložbe Vidljive, već i niz radova koji zauzimaju značajno mjesto na samoj izložbi.

Program Osobni i drugi rezovi 1 i 2, strukturiran u dva dijela, okuplja preispituje i donosi strategije samoreprezentacije u umjetničkom videu umjetnica, preklapajući pogled s različitim identitetskim, autobiografskim ili biografskim pozicijama, donoseći fragmente osobnog iskustva ili priča, uokvirene društvenim, kulturnim i povijesnim kontekstima.

utorak, 26. 9., 19 - 20 sati  Osobni i drugi rezovi - 1 dio

Sanja Iveković: Personal cuts / Martina Meštrović i Tanja Vujasinović: Mačka je uvijek ženska / Nicole Hewitt: Ova žena zove se Jasna; Ruins / Sandra Sterle: True storiesAna Hušman: Razglednice  

srijeda, 27. 9., 19 - 20 sati  Osobni i drugi rezovi - 2 dio

Breda Beban / Hrvoje Horvatić: Hand on the Shoulder / Ana BilankovDohvatiti sunce: El Shatt / Chasing the Sun: El Shatt

Kustosica filmskog i video programa: Branka Benčić, MMSU Rijeka

Ulaz na program je besplatan.