kontekst—kontekst—kontekst: Razvoj i identitet urbane pejzažne arhitekture Novog Zagreba

 

kontekst—kontekst—kontekst: Razvoj i identitet urbane pejzažne arhitekture Novog Zagreba

22.09.2023 - 22.09.2023 / MO Trnsko

kontekst—kontekst—kontekst: Razvoj i identitet urbane pejzažne arhitekture Novog Zagreba ● MO Trnsko, Ul. Trnsko 34 ● 22. 9. 2023. u 19 sati


U sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti podržao je projekt TijeloRIJEČI knjževnice Neve Lukić i performerice Josipe Bubaš (UO Istovremeno) koji provode već niz godina, a ovog puta u obližnjem kvartu MSU-a – Trnskom. Sudionike i posjetitelje očekuje dubinsko istraživanje ovog zagrebačkog kvarta kroz četiri temata, koje će se provesti interaktivnim i kreativno-izvedbenim radom, vodstvima po izložbama i predavanjima. Prvi temat Urbani i zeleni ritam provodi se u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Uvodno predavanje temata Urbani i zeleni ritam u Mjesnom odboru Trnsko pružit će pregled urbanističkog razvoja Novoga Zagreba i njegovog kvarta Trnsko.

Kada razmatramo javni prostor i pejzažnu arhitekturu Novog Zagreba, to moramo činiti u okviru šireg konteksta urbanističkog razvoja stambenih naselja s kojom je planiranja, izgrađena i razvijana. Njezine kvalitete kao kulturnog nasljeđa treba cijeniti, očuvati, poboljšavati i nadopunjavati, s ciljem održavanja kontinuiteta urbane kulture. Odnos prema naslijeđu obuhvaća prepoznavanje postojećih vrijednosti prostora kao i njegove nedostatke koje je moguće dopuniti intervencijama, čuvajući pritom sve vrijednosti cjeline. U planiranju i dizajniranju, važno je postići ravnotežu između očuvanja postojećih vrijednosti, preoblikovanja degradiranih prostora te inovativnih intervencija onoga što nedostaje.

Novi Zagreb je nastao kao rezultat planskog urbanističkog procesa od početka 1960-ih do kraja 1980-ih. No, njegov proces urbanističkog, društvenog i identitetskog razvoja, zaokruživanja i sazrijevanja i dalje traje. Planiran je modelom novog grada uz postojeći grad te je u domeni arhitektonskog i urbanističkog promišljanja funkcionirao kao laboratorij za provjeru tadašnjih naprednih planerskih koncepta. Stambena naselja su izuzetni primjeri urbanizma moderne i pejzažne arhitekture Novog Zagreba. Posebno se ističe nedovršeni potez pejzažnih prostora ‘Plave potkove’ koji svojim mjerilom odgovara Novom Zagrebu u cjelini. Planiranje je uključivalo ortogonalno raspoređene stambene blokove (lamele) postavljene kako bi svaki stan imao pogled na krošnje drveća.

Srce naselja Trnsko, sa svojim društvenim i uslužnim sadržajima, smješteno je blizu geometrijskog središta, s težištem naseljenosti prema istočnom rubu, prema Parku Mladenaca. Ovaj park, dio planiranog pejzaža zapadne strane Plave potkove čini istočno pročelje naselja Trnsko i zapadno pročelje naselja Siget. U razdoblju od 1967. do 1978. posađeno je ukupno 8.000 stabala, kojima je stvoren park.

 

O Trnskom i Novom Zagrebu predavat će mag. ing. arch. Kristina Perkov i dipl. ing. arh. Ana Sopina s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

 

Više o projektu.

 

kontekst—kontekst—kontekst: Razvoj i identitet urbane pejzažne arhitekture Novog Zagreba

MO Trnsko, Ul. Trnsko 34
22. 9. 2023. u 19 sati

 

Projekt TijeloRIJEČI: Trnsko je financiran u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.