Majd Nasrallah i Bojana Piškur: Zašto se bojimo izgovoriti pravo ime - genocid

 

Majd Nasrallah i Bojana Piškur: Zašto se bojimo izgovoriti pravo ime - genocid

25.04.2024 - 25.04.2024 / MSU, 1. kat

Razgovor se održava u četvrtak, 25. 4. u 19 sati u prostoru izložbe Tužne pjesme rata na 1. katu.

Danas se svi oni što zagovaraju slobodnu Palestinu u kontekstu globalnog pokreta za solidarnost nalaze u nezahvalnom položaju: suprotstavljanje dehumanizaciji jednog naroda predstavlja se kao optuživanje ili prijetnja drugom narodu. Paradoks, u kojemu se otpor genocidu vidi kao problem i prijetnja, i koji taj otpor cenzurira i demonizira, na vidjelo iznosi rizike globalne politike danas – najavljujući uspon neofašizma i desnih politika nadolazećeg mračnog doba.  

 

 

 

U ovom je prijelomnom i kriznom vremenu ključno da se slobodni ljudi svijeta glasno usprotive i ustanu protiv tih nepravdi i taktika zastrašivanja. Tišina ne samo da legitimizira genocid nego izravno prijeti da se gruba kršenja ljudskih prava iznova nađu i pred našim vratima.

Vrijeme je da se osnaže platforme koje bezrezervno podržavaju slobodu izražavanja i kritički progovaraju o pravom značenju solidarnosti. Razgovarajmo o tome. Ako ne možemo o tome razgovarati, razgovarajmo o tome zašto ne možemo.

Pridružite se Bojani Piškur i Majdu Nasrallahu u razgovoru koji trenutnoj političkoj zbilji pristupa iz povijesnog iskustva nekadašnje Jugoslavije i Palestine u vrijeme Pokreta nesvrstanih. Koje su forme društvenog otpora i što, u ovom kontekstu, podrazumijeva radikalna imaginacija?

Bojana Piškur kustosica je Moderne galerije u Ljubljani. U svom se radu u velikoj mjeri bavi jugoslavenskim i postjugoslavenskim kontekstom i Pokretom nesvrstanih, posebno u kontekstu umjetnosti i kulture. Usto, zanima ju i kako se povijesne emancipatorne ideje mogu primijeniti na trenutnu zbilju.

Majd Nasrallah je kulturni radnik, organizator, istraživač i kustos iz Qalansuwa, tzv. područja Trokuta u Palestini. U svojem se radu bavi edukacijom, političkim radom te produkcijom i poticanjem kritičkog znanja. Zanima ga ponovno promišljanje uloga kulturnih institucija u stvaranju nove političke misli, posebno u Palestini i u široj regiji. Trenutno boravi na rezidenciji u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu projekta Museum of Commons.  


#ALFinMotion