Makoto Ozone zatvorit će ovu sezonu Jazz ciklusa

 

Makoto Ozone zatvorit će ovu sezonu Jazz ciklusa

12.06.2024 - 12.06.2024 / Dvorana Gorgona

Makoto Ozone, pijanist i skladatelj, kojega New York Times opisuje kao "uzbudljivu, virtuoznu i samouvjerenu muzičku osobnost", jedinstvena je glazbena sila u jazzu, kao i u klasičnoj glazbi, koji povezuje glazbene svjetove i različite utjecaje u svoje izvedbe.

Rođen u Kobeu u Japanu, u jazzu je bio samouk, a uz očevu pomoć, učio je orgulje, a zatim i klavir. Pod svjetla javnosti došao je recitalom koji je 1983. održao u Carnegie Hallu nakon studija na Berklee Collegeu. Potom je postao prvi japanski umjetnik koji je potpisao ekskluzivni ugovor sa CBS-om i objavio prvi album Ozone, samo godinu dana nakon debija u dvorani Carnegie. Zvjezdana jazz karijera donijela mu je nominaciju za Grammy 2003., postavila ga na prvu crtu međunarodne glazbene scene, sa snimkama i turnejama koje je ostvario surađujući s glazbenicima kao što su Gary Burton, Chick Corea, Paquito D'Rivera, Anna Maria Jopek, Branford Marsalis i dr. Godine 2004. osnovao je u Japanu vlastiti big-band No Name Horses koji je održavao redovite turneje po Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. Posljednjih godina Makoto je proširio polje djelovanja na klasični repertoar. Izvevši prvi put Gershwinovu Rapsodiju u plavom 1996. godine, danas izvodi i koncerte Mozarta, Bernsteina, Prokofjeva, Šostakoviča i Rahmanjinova uz vodeće svjetske orkestre.

Uz gusti raspored nastupa, Makoto Ozone i sklada. Njegov opus broji više od 300 djela, ponajprije za No Name Horses. Iz tog bogatog kataloga za nastup uz Jazz orkestar HRT-a (samo šest dana nakon svojega prvoga nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a) izabrao je skladbe Carney, Carrots or Bread?, Cave Walk, Deviation, Jungle... koje potpisuje autorski, uz Crysal Silence Chicka Coree. Sve skladbe Makoto Ozone potpisuje kao aranžer. 

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Snimka koncerta emitirat će se u srijedu, 19. lipnja u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Urednik programa ispred MSU: Branko Kostelnik, producent  i voditelj Odjela za izložbeno-programsku djelatnost MSU

 

Makoto Ozone, skladatelj, klavir, dirigent
Jazz orkestar HRT-a
Srijeda, 12. lipnja 2024. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti