MINDPOLIS 1.0

 

MINDPOLIS 1.0

20.03.2023 - 20.03.2023 / Dvorana Gorgona

Premijera / Praizvedba : 20. 3. 2023. u 20 sati, dvorana Gorgona MSU Zagreb 

Mindpolis je cross-medijski projekt koji objedinjuje pripovijedanje, digitalnu umjetnost, proširenu stvarnost, igru uloga, chat interakciju, umjetnu inteligenciju, site-specific umjetnost, videotehniku i kazalište. Iz cjelokupnog procesa nastaje predstava smišljeno otvorene strukture, koju prethodno nadograđuje i sȃma publika. 

Ova višeslojna avantura započinje mobilnom aplikacijom Mindpolis, koju je potrebno preuzeti s Google Play za Android uređaje ili App Store za iPhone uređaje. Igrači tada imaju priliku – kroz ponuđene priče, upitnike i zadatke – konzumirati i stvarati sadržaje u obliku fotografija, videa, zvuka i teksta. Zatim, mogu razgovarati s umjetnim likom (AI) i oblikovati ga, ali i surađivati s drugim igračima u savladavanju vještina Mindpolis svijeta, njegovih regija i gradova. U konačnici se kreativni doprinosi igrača - koje probire sistem aplikacije – posebno ugrađuju u istoimenu multimedijalnu predstavu, koja se izvodi na sceni Gorgona u MSU Zagreb. Za pristup aplikaciji, nakon instalacije, potrebno je zatražiti „tajni kod“ na email: predvorje@mindpolis.eu Projekt pronalazi svoju inspiraciju u strukturama djela Milion, odnosno putovanjima Marka Pola te se razvija u dramsku Odiseju dvoje avatara znakovitih nadimaka: on - Marko Polo i ona Kublaj Kan. To su ego i alter ego, pripovjedač i nalogodavac, gospodar i sluga u naizmjeničnoj igri uloga između kreacije i destrukcije, svijetla i tame, erosa i thanatosa – u vrtlogu života. U taj meč se možeš uključiti i ti. Avantura je pred tobom!


O predstavi Mindpolis 1.0 :

Maestralan glumački dvojac, Iskra Jirsak i Sven Jakir, na sceni isputuju tajanstvo jednog fatalnog odnosa i svijeta u kojem svaka stvar skriva neku drugu.

To nije samo igra ogledala, već opaka vještina u kojoj stoluje varka, avantura i uzbuđenje. Osebujna dramska Odiseja, prožeta aktualnostima, začas se preokrene u opaki triler, u komplot koji stavlja na pladanj i one najveće životne dileme.

 Ipak, duel možda i nije stvaran, već je “samo gomila iskrivljenih predodžbi o željenim ishodima”. To je svijet Mindpolisa koji suštinski propituje ljudski paradoks u rascjepu između kreacije i destrukcije, svijetla i tame, erosa i thanatosa. Dodiruje svaku našu notu univerzalnih ljudskih sumnji, slabosti, nagnuća i uzbuđenja. U konačnici nas dovodi do velikog pitanja: je li nas upravo ono imaginarno, kao posljednja linija obrane, štiti od one stvarnosti koju je nemoguće prihvatiti. “Putovao si morima i planinama, puzao kroz razbludan besmisao svijeta, ali duboko u sebi samo si tražio izlaz iz svojih snova. Ne usuđuješ se žudjeti. Previše se bojiš da će se tvoje želje ostvariti.” Kublaj Kan Rezak mentalni duel na chatu dvoje avatara znakovitih nadimaka: on - Marko Polo i ona Kublaj Kan, ego i alter ego, pripovjedač i nalogodavac, gospodar i sluga u naizmjeničnoj igri uloga zapletenih u "posljednji tango" života i smrti. Prva epizoda...

 

 „MINDPOLIS 1.0“

Autori: Emilia Agnesa i Nenad Glavan
Igraju: Iskra Jirsak i Sven Jakir
Režija i scena: Nenad Glavan
Prijevod: Sandro Salopek
Razvoj aplikacije: Ian Rumac
3D oblikovanje: Filip Ugrin
Kostimografija: Ivana Bakal
Glazba: Josip Čapeta
Scensko mapiranje i Motion Capture: Gordan Bezjak
Supervizija scenskog pokreta: Jasna Čižmek Tarbuk
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
Elaboracija scenske instalacije: Zdravko Romanić
Oblikovanje i vođenje tona: Hugo Baranger i Dominik Kisić
Direktor fotografije: Marko Dimić
Asistenticija režije: Nina Kovačević
Asistentica kostimografije: Diana Mihalić
Projektiranje i izrada stolarije: Mario Hajek
Kreativna sudjelovanja odabranih igrača aplikacije Mindopolis 1.0 multimedijalno i postupno se integriraju u izvedbe
Proizvodnja: Umjetnička organizacija Skop
Potpore: Grad Zagreb / Ministarstvo kulture i medija RH
Partneri: MSU Zagreb / Zip_Zone Rim / Storylab Zagreb
Potpomogli: HAJ dizajn d.o.o. / KBC Sestre milosrdnice Zagreb / Morna veterinarska ambulanta / Vina Peruša