Mreža motovunskih susreta

 

Mreža motovunskih susreta

12.09.2023 - 15.10.2023 / Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka

* Otvorenje izložbe je u 12. rujna u 20 sati u MMSU u Rijeci.

Mreža motovunskih susreta je međunarodna skupna izložba posvećena istraživanju susreta umjetnika u Motovunu. Retrospektivnim pogledom na povijest tih događanja, putem dokumentacije, arhivskih materijala i odabranih radova umjetnika iz različitih muzejskih zbirki, predstavit će se pregled ove međunarodne manifestacije, kao doprinos njezinom istraživanju i kontekstualizaciji.

„Motovunski likovni susreti“, organizirani kao međunarodni susreti vizualnih umjetnika, višegodišnja su tematska manifestacija koja se između 1972. i 1984. godine održavala u Motovunu, u Istri. U tom je razdoblju realizirano 11 likovnih susreta umjetnika različitih poetika, generacija i provenijencija: 1972. Pejzaž; 1973. Akt; 1974. Projekt urbane intervencije; 1976. Identitet; 1977. Novi pejzaž, fotografija i polaroid; 1978. Serigrafija; 1979. Transformacije papira; 1980. Mladi 80 (Nova slika); 1981. Nova skulptura; 1983. Na papiru i 1984. Postmoderna arhitektura i motovunsko arhitektonsko naslijeđe, a sudjelovalo je preko 120 umjetnika uglavnom iz SFRJ i Italije, te međunarodnih umjetnika. Susrete su suorganizirali Galleria del Cavallino iz Venecije i Etnografski muzej iz Pazina, te Galerija suvremene umjetnosti (danas MSU) iz Zagreba, koja se projektu priključuje 1976. godine.

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović, Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Pogled na „Motovunske susrete“ danas se oblikuje putem međumuzejske i međunarodne suradnje, okupljajući umjetnike i umjetničke radove, institucije, zbirke i kustose. Predstavlja rad na umrežavanju i zajedničkom radu, kao i interes za povijest izložbi i povijest institucija. „Motovunski susreti“ dio su umjetničkog i institucionalnog pamćenja prostora Istre i Hrvatske u kontekstu razvoja suvremene umjetnosti i međunarodnih mreža umjetnika i institucija u SFRJ u drugoj polovini 20. stoljeća. Motovunski susreti otvorili su nove mogućnosti suradnje talijanskih i jugoslavenskih umjetnika, internacionalizaciju umjetničkog prostora, interes za suvremene umjetničke prakse i recentna zbivanja u umjetnosti, prostor za susrete, razmjenu ideja i zajednički rad, kao prostor novih mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa.

Izložbu kao projekt međumuzejske suradnje realiziraju Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Pazina, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.

Autorska koncepcija, kustosica: Branka Benčić; Suradnica: Iva Kelentrić (MMSU), u suradnji s Majom Pilat Zidarić (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU).

Grafičko oblikovanje i postav izložbe: Ana Tomić i Marino Krstačić Furić.

Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije, Primorsko-goranske županije, Grada Pazina i Grada Zagreba.