MSU kino, raspored projekcija od 11. do 26. travnja 2023.

 

MSU kino, raspored projekcija od 11. do 26. travnja 2023.

11.04.2023 - 26.04.2023 / Dvorana Gorgona

Od 11. do 26. travnja 2023. u MSU kinu prikazuje se 5 novih naslova – hrvatsko-srpska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu?, drama koja donosi posebno nadahnut glumački tour de force Ksenije Marinković, koja kao Draginja vlada filmskim platnom – svaka joj gesta i izraz lica plijene glumačkom kreacijom, te obiteljski hit Dnevnik Pauline P. o snažnoj, emotivnoj i duhovitoj učenici trećeg razreda, koja predano vodi dnevnik u koji zapisuje važne događaje iz svoga života. Novi naslov je i kriminalistički triler Sveti pauk redatelja Alija Abbasija o novinarki Rahimi koja putuje u iranski sveti grad Mashhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice, koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grešnika ubijanjem seksualnih radnica. Programski novitet je i Alma Viva, portugalsko-francuska drama o mladoj Salomé, koja provodi uzbudljive praznike kod ne baš „obične“ bake u planinskom portugalskom selu, a novi naslov je i španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih okolnosti suočavanja s deložacijom.

Na repertoaru je i kino-hit Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima, a prikazuje se i britanska drama Poslije sunca nominirana za Oscara za najboljeg glumca, o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu.

RASPORED PROJEKCIJA

UTORAK, 11. travnja 2023. 

19:30 OSAM PLANINA (Le Otto Montagne), drama, Italija, Belgija, Francuska, 147', 2022, red. Felix van Groeningen i Charlotte Vandermersch, gl. Luca Marinelli, Alessandro Borghi

Jedanaestogodišnji pastir Bruno i gradski dječak Pietro naoko su posve različiti. No njihov sudbonosni susret jednog čarobnog ljeta u Alpama urodit će dubokim prijateljstvom koje će potrajati cijeli život. Tijekom godina njihovi se životni putevi razilaze. Bruno će ostati vjeran svojoj planini, a Pietro će proputovati svijet režirajući dokumentarne filmove. No uvijek će se iznova vraćati u tiho planinsko utočište svoga djetinjstva. Njihovi susreti pomoći će im da se suoče s ljubavi, gubitkom i svime što život nosi. Ova spektakularna drama redatelja Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch ovjenčana je Nagradom žirija u Cannesu.


SRIJEDA, 12. travnja 2023. 

19:30 POSLIJE SUNCA (Aftersun), drama, Velika Britanija, 98', 2022, red. Charlotte Wells, gl. Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

Dvadeset godina nakon idiličnog ljetovanja, koje je provela s ocem u turskom odmaralištu, Sophie se prisjeća njihova zajedničkog putovanja. Praznine između kućnih snimaka ispunjava stvarnim i izmišljenim sjećanjima kako bi upotpunila sliku oca kojeg nikada nije u potpunosti poznavala. Poslije sunca premijerno je prikazan na Međunarodnom tjednu kritike u Cannesu, a potom i na festivalima u Torontu, Karlovym Varyma i drugdje. Film je producirao oskarovski redatelj Barry Jenkins, a u ulozi oca nastupa Paul Mescal, poznat po ulogama u Izgubljenoj kćeri i Normalnim ljudima.
 

PETAK, 14. travnja 2023. 

19:30 NA RUBU (En los márgenes), drama, Španjolska, 105', 2022, red. Juan Diego Botto, gl. Penelope Cruz, Luis Tosar, Christian Checa

Jedna od najvećih španjolskih glumica i dobitnica prestižne nagrade Oscar Penelope Cruz još jednom briljira na velikom platnu u filmu Na rubu, priči o obitelji, ljubavi i solidarnosti. Započelo je odbrojavanje u životima troje likova čije se priče međusobno isprepliću tijekom krucijalnih dvadeset i četiri sata koji će promijeniti njihove živote zauvijek. Drama Na rubu istražuje utjecaj stresa gospodarske situacije na osobne, međuljudske odnose te kako nam prijateljstvo i solidarnost može pomoći da prebrodimo najteže životne trenutke. Ovo je priča o uzbudljivoj utrci protiv vremena koja se odvija na periferiji velikog grada.


ČETVRTAK, 20. travnja 2023. 

19:30 ALMA VIVA, drama, Portugal, Francuska, 75', 2022, red. Cristèle Alves Meira, gl. Lua Michel, Ana Padrão, Jacqueline Corado

Kao i svakog ljeta, mala Salomé praznike provodi kod svoje bake u malom planinskom selu u Portugalu. Ondje je baka Avo uči tajnama vještičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njezin sin Joaqim i ludilo počinje. Dok odrasli tonu u kaos i svađu oko sprovoda, Salomé zaposjeda duh ljutite bake koja svoje razočaranje ponašanjem odraslih članova obitelji pokazuje širenjem vlastitog kaosa. Ovaj šarmantni film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne obitelji premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, gdje je nominiran za Zlatnu kameru i najbolji film.


PETAK, 21. travnja 2023. 

19:30 SVETI PAUK (Holy Spider), kriminalistički triler, Danska, Njemačka, Švedska, Francuska, 118', 2022, red. Ali Abbasi, gl. Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani

Novinarka Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) putuje u iranski sveti grad Mashhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grešnika ubijanjem seksualnih radnica. Kako se broj potonjih mrtvih povećava, a Rahimi približava razotkrivanju počinitelja strašnih zločina, priliku za pravdu postaje sve teže ostvariti jer ubojicu lokalno stanovništvo počinje doživljavati kao junaka.


UTORAK, 25. travnja 2023. 

20:00 DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?, drama, Srbija, Hrvatska, 79', 2022, red. Dušan Zorić, Matija Gluščević, gl. Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković

U vrelini ljetnih dana, Draginja pronalazi tijelo mrtve žene koja podsjeća na nju. U vrelini ljetnih dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovječna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

Film je svjetsku premijeru imao u Tjednu kritike u Veneciji, gdje je nominiran za najbolji film, a uz originalnost koncepta i režije posebno je hvaljen nadahnut i zaigran nastup Ksenije Marinković, koja je odigrala cijeli niz osobnosti, ostajući – osobnom! U sve tri (pa i više) svoje inkarnacije, Ksenija kao Draginja vlada filmskim platnom. Čini se, ovo je njezin glumački tour de force. Svaka joj gesta i izraz lica plijene glumačkom kreacijom.


SRIJEDA, 26. travnja 2023. 

19:30 DNEVNIK PAULINE P., obiteljski, 95’, 2023, red. Neven Hitrec, gl. Katja Matković, Borko Perić, Judita Franković Brdar, Igor Kovač

Priča o Paulini P. – snažnoj, emotivnoj i duhovitoj učenici trećeg razreda koja predano vodi dnevnik u koji zapisuje važne događaje iz svoga života. Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, tijekom jedne školske godine prepune zanimljivih, običnih i neobičnih, zgodnih i nezgodnih, sretnih i nesretnih trenutaka, Paulina se uz pomoć svojeg malog dnevnika hrabro nosi sa svakodnevnim obiteljskim i školskim problemima. Ova lektirna filmska adaptacija najmlađim gledateljima bit će neodoljivo zabavna, a starije će podsjetiti na lijepe i možda već zaboravljene školske dane.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Cijena ulaznice u redovitom programu: 25 kuna / 3.32 € (15 kn / 1.99 EUR za studente, učenike i umirovljenike - popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak - petak 11 - 19, subota i nedjelja 11 - 18 i sve do početka projekcije. (25 kn / 3.32 €; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn / 1.99 EUR - popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama
 

Program Kina Metropolis odvija se uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a