MSU kino, raspored projekcija od 15. veljače do 4. ožujka 2023.

 

MSU kino, raspored projekcija od 15. veljače do 4. ožujka 2023.

15.02.2023 - 04.03.2023 / Dvorana Gorgona

Od 15. veljače do 4. ožujka 2023. u Kinu Metropolis prikazuje se 9 filmova, od čega je 5 novih naslova - tri domaća od kojih je premijerni dokumentarac Dora - bijeg u glazbu o Dori Pejačević, te dva koja počinju distribuciju - Sutra ću biti (priča o domcima) redatelja Anđela Jurkasa o životima štićenika odgojnih domova u Hrvatskoj (premijerno prikazan u Kin u Metropolis) te ljubavno-sportska drama 4:2 s Bojanom Gregorić Vejzović o događajima u vrijeme Finala Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. između Hrvatske i Francuske (premijerno prikazan na Reviji europskog filma).

Novi strani naslovi su: Osam planina - dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima te romantična povijesna drama Nemir koja prikazuje Zapadnu Europu na rubu preobrazbe i začetke radničkih i feminističkih pokreta kroz priču o mladoj radnici u tvornici satova 1870-ih u Švicarskoj Josephine.

Ususret ovogodišnjoj dodijeli nagrada Oscar Američke filmske akademije prikazuju se tri nominirana naslova - britanska drama Poslije sunca nominirana za Oscara za najboljeg glumca, o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu, najbolji europski film 2022. godine, dobitnik Zlatne palme u Cannesu i kandidat za Oscara za najbolji film Trokut tuge, američko-njemačka drama Tár redatelja Todda Fielda nominirana za 6 Oscara, o Lydiji Tár, velikoj ali i kontroverznoj dirigentici u monumentalnoj izvedbi Cate Blanchett.

Prikazuje se i britanska komedija Vojvoda u kojoj ostarjeli taksist ukrade slavnu sliku iz Nacionalne galerije u Londonu kako bi ucijenio vladu da umirovljenicima omogući besplatno gledanje televizije.

RASPORED PROJEKCIJA

SRIJEDA, 15. veljače 2023.

19:30 TROKUT TUGE (Triangle of Sadness), drama, 142′, 2022, red. Ruben Östlund, gl. Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Zlatko Burić

Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu, a osvojila je i 4 Europske filmske nagrade - za najbolji film, režiju, scenarij i najboljeg europskog glumca koja je dodijeljena hrvatskom glumačkom veteranu Zlatku Buriću.

SRIJEDA, 22. veljače 2023.

19:30 TÁR, drama, SAD, 158', 2022, red. Todd Field, gl. Cate Blanchett, Nina Hoss, Mark Strong

Lydija Tár jedna je od najvećih i najcjenjenijih skladateljica i dirigentica te prva žena na čelu Berlinske filharmonije. Postigavši zavidnu razinu profesionalne karijere, Tár je virtuoz dirigiranja u jeku priprema monumentalnog pothvata - snimanja žive izvedbe Mahlerove 5. simfonije, a uz to predaje dirigiranje na Juilliardu, izdaje svoju monografiju i balansira profesionalni i obiteljski život s partnericom s kojom ima kćer. Ali Lydijina besprijekorna fasada počinje se raspadati kada prljave tajne iskorištavanja pozicije moći počinju nekontrolirano korodirati njezine planove. Sinergija ega, talenta i osobne odgovornosti sudaraju se u izvanrednoj, na trenutke potresnoj izvedbi Cate Blanchett. To je priča o nesvakidašnjem karakteru i krahu karijere, ali ono što taj pad čini tako uvjerljivim je to što se događa vrlo postupno i izvire iz korijena, pažljivo orkestriranim pokretima, tako da nas svaki pokret uvlači sve dublje i dublje u Lydijin vrlo utjecajan i rigidno hijerarhijski glazbeni svijet.

ČETVRTAK, 23. veljače 2023.

19:30 4:2, ljubavno-sportska drama, 75′, Hrvatska, red. Anđelo Jurkas, gl. Bojana Gregorić Vejzović, Ivo Krešić, Igor Galo

Nedjelja, 15. srpnja 2018., 17:00 sati. Finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske. Istovremeno, jedan bračni par šutke ulazi u auto u Zagrebu i kreće starom cestom prema Rijeci. Dok se na makroplanu odvija sportska nogometna drama godine, na mikroplanu se dvoje ljudi bore za život kakvim su ga dosad znali. Međutim, ništa nije kako izgleda na prvi pogled.

PETAK, 24. veljače 2023.

19:30 SUTRA ĆU BITI (PRIČA O DOMCIMA), dokumentarni, 137′, 2022, Hrvatska, red. Anđelo Jurkas

Priča o životu dječaka štićenika Odgojnog doma na Malom Lošinju i domovima po Hrvatskoj. Njihovom životu, snovima, nadama, težnjama, strahovima, sumnjama, krizama i izazovima odrastanja. Kako od klinaca koji su u startu imali manje prilike postaju muškarci. Kroz individualne portrete i ispovijesti bivših i sadašnjih štićenika film prikazuje vizuru života punog prepreka i savladavanja tih prepreka. Kroz razgovore s djelatnicima domova, stručnjacima iz područja psihologije, sociologije i kriminalistike te dirljiva svjedočanstva mladih štićenika film svjedoči kako ustrajanje, trud i nada daju rezultate u izgradnji kvalitetne mlade osobe.

SUBOTA, 25. veljače 2023.

18:15 POSLIJE SUNCA (Aftersun), drama, Velika Britanija, 98', 2022, red. Charlotte Wells, gl. Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

Dvadeset godina nakon idiličnog ljetovanja, koje je provela s ocem u turskom odmaralištu, Sophie se prisjeća njihova zajedničkog putovanja. Praznine između kućnih snimaka ispunjava stvarnim i izmišljenim sjećanjima kako bi upotpunila sliku oca kojeg nikada nije u potpunosti poznavala. Poslije sunca premijerno je prikazan na Međunarodnom tjednu kritike u Cannesu, a potom i na festivalima u Torontu, Karlovym Varyma i drugdje. Film je producirao oskarovski redatelj Barry Jenkins, a u ulozi oca nastupa Paul Mescal, poznat po ulogama u Izgubljenoj kćeri i Normalnim ljudima.

20:00 NEMIR (Unrueh), romantična povijesna drama, Švicarska, 98', 2022, red. Cyril Schäublin, gl. Valentin Merz, Clara Gostynski, Aleksej Evstratov

Unrueh (njem. nemir) je naziv za balansni kotačić koji regulira osnovne mehanizme sata i time posljedično odr(a)žava iluziju vremena, konstrukt koji revno asistira industrijama pri uspostavi kontrole i pritiska. S druge pak strane, nemiri iz filma Cyril Schäublin nagrađenog na ovogodišnjem Berlinaleu, odnose se na rastuću plimu anarhosindikalističkog pokreta u švicarskoj dolini Saint-Imier 1870-ih i 1880-ih. Tamo, u tvornici za izradu satova, grupa radnika (mahom žena) izložena je novim načinima organiziranja novca, vremena i rada po principu koji će desetljećima nakon postati poznat kao fordizam. Tlačena novim poretkom,. Njihov odnos postaje odraz šire slike, , one koja prikazuje Zapadnu Europu na rubu preobrazbe, kako sije klice radničkih i feminističkih pokreta koji će procvasti u nadolazećem stoljeću.

ČETVRTAK, 2. ožujka 2023.

Premijera:
20:00 DORA – BIJEG U GLAZBU (DORA – Flucht in die Musik), dokumentarni, Njemačka, Hrvatska, 116′, 2022, red. Kyra Steckeweh, Tim van Beveren

Film o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.), čija su djela još za njezina života izvođena u Dresdenu, Budimpešti, Beču i drugim europskim glazbenim centrima. Kao pripadnica slavonske plemićke obitelji odrasla je u dvorcu svojih roditelja u Našicama. Ova privilegirana pozadina omogućila joj je da razvije svoj glazbeni talent u ranoj dobi. No, za nju glazba nije bila zabava, već pravi poziv. Studirala je kod privatnih učitelja u Dresdenu i Münchenu, gdje je sudjelovala u kulturnim tokovima svoga vremena. Krug njezinih poznanika uključivao je ličnosti kao što su Karl Kraus i Rainer Maria Rilke. Dokumentarni film DORA – Bijeg u glazbu kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice. Film donosi i stavke i ulomke glazbenih djela Dore Pejačević, koja ni danas, 100 godina nakon skladateljičine smrti nisu izgubila čar i živost, u emotivnoj interpretaciji pijanistice Kyre Steckeweh, violinista Andreja Bielowa i Gewandhaus orkestra iz Leipziga pod ravnanjem dirigenta Andrisa Nelsonsa.

PETAK, 3. ožujka 2023.

19:30 OSAM PLANINA (Le Otto Montagne), drama, Italija, Belgija, Francuska, 147', 2022, red. Felix van Groeningen i Charlotte Vandermersch, gl. Luca Marinelli, Alessandro Borghi

Jedanaestogodišnji pastir Bruno i gradski dječak Pietro naoko su posve različiti. No njihov sudbonosni susret jednog čarobnog ljeta u Alpama urodit će dubokim prijateljstvom koje će potrajati cijeli život. Tijekom godina njihovi se životni putevi razilaze. Bruno će ostati vjeran svojoj planini, a Pietro će proputovati svijet režirajući dokumentarne filmove. No uvijek će se iznova vraćati u tiho planinsko utočište svoga djetinjstva. Njihovi susreti pomoći će im da se suoče s ljubavi, gubitkom i svime što život nosi. Ova spektakularna drama redatelja Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch ovjenčana je Nagradom žirija u Cannesu.

SUBOTA, 4. ožujka 2023.

18:15 VOJVODA (The Duke), humorna biografska drama, Velika Britanija, 95′, 2020, red. Roger Michell, gl. Jim Broadbent, Helen Mirren, Matthew Goode

Godine 1961. Kempton Bunton, šezdesetogodišnji taksist, ukrao je portret Vojvode od Wellingtona autora Francisca Goye iz Nacionalne galerije u Londonu. To je bila prva i do danas jedina krađa u povijesti te galerije. Kempton je slao ucjenjivačke poruke u kojima je istaknuo da će vratiti sliku pod uvjetom da vlada više pažnje posveti svojim starijim stanovnicima. Dugo je vremena proveo lobirajući da umirovljenici dobiju besplatnu televiziju. Ono što se dogodilo nakon toga postalo je legenda. Tek pedeset godina kasnije cijela je priča izašla u javnost – Kempton je ispleo mrežu neviđenih laži.

20:00 DORA – BIJEG U GLAZBU (DORA – Flucht in die Musik), dokumentarni, Njemačka, Hrvatska, 116′, 2022, red. Kyra Steckeweh, Tim van Beveren

Dokumentarac o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević…

+++++

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na : www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Cijena ulaznice u redovitom programu: 25 kuna / 3.32 € (15 kn / 1.99 EUR za studente, učenike i umirovljenike - popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak - petak 11 - 19, subota i nedjelja 11 - 18 i sve do početka projekcije. (25 kn / 3.32 €; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn / 1.99 EUR - popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program Kina Metropolis odvija se uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a