MSU kino, raspored projekcija od 9. do 16.3.2020.

 

MSU kino, raspored projekcija od 9. do 16.3.2020.

10.03.2020 - 14.03.2020 / Dvorana Gorgona

U novom filmskom tjednu prikazat će se tri nova naslova: romantična komedija „Emma“ po proslavljenom romanu Jane Austin, dokumentarni film „Tusta“ o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti te francuski romantični film „Ona koju zamišljaš“ o neobičnim ljubavnim poduhvatima žene koju glumi Juliette Binoche.

Na programu su i film „Portret djevojke u plamenu“, romantična drama redateljice Céline Sciamma koja je na filmskom festivalu u Cannesu osvojila nagradu za najbolji scenarij, nominaciju za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film te nagradu BAFTA za najbolji strani film 2019. godine; film „Mlijeko“, komedija islandskog redatelja Grímura Hákonarsona o junakinji koja se hvata u koštac s velikim poslom – održavanjem farme krava na životu usprkos pritiscima moćne korporacije koja iskorištava lokalne farmere. Prikazujemo i španjolski film „Tuga i slava (Dolor y gloria)“ redatelja Pedra Almodóvara te film „Parazit“ redatelja Bong Joon-hoa s četiri osvojena Oskara. Za najmlađu publiku na programu je crtani serijal „Profesor Baltazar –Hanibalove Alpe“.

RASPORED PROJEKCIJA:

UTORAK, 10. OŽUJKA 2020.

20:30 MLIJEKO (Héraðið), 93', humoristična drama, Island, Danska, Njemačka, Francuska, r. Grímur Hákonarson, gl. Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson.

Buntovna sredovječna junakinja Inga nakon muževe pogibije saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj korporaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera. Previše rezignirani da bi se oduprijeli statusu quo, njezini sumještani iznenađujuće su lojalni mašineriji koja ih iskorištava te Inga mora upotrijebiti svu svoju lukavost kako bi se oslobodila čvrstog stiska zadruge i počela živjeti po vlastitim pravilima.

SRIJEDA, 11. OŽUJKA 2020.

20:00 PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU (Portrait de la jeune fille en feu), 121', romantična drama, Francuska, r. Céline Sciamma, gl. Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami.

U osamnaestom stoljeću u Francuskoj, slikarica Marianne dobiva zadatak napraviti vjenčani portret Héloïse, mlade djevojke koja je upravo napustila samostan. Héloïse je predodređena da se protiv svoje volje uda, a Marianne je mora naslikati bez njezinog znanja. Iz dana u dan ona ju promatra i potajno slika tijekom noći. Između dvije žene uskoro se rađa intimnost i privlačnost dok zajedno dijele Héloïseine prve i posljednje trenutke slobode, a sve dok Marianne slika portret koji će označiti kraj njihovog odnosa.

Nagrade i nominacije: nagrada za najbolji scenarij i Queer palma na filmskom festivalu u Cannesu; nominacija za Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film; nagrada BAFTA za najbolji strani film 2019. godine.

ČETVRTAK, 12. OŽUJKA 2020.

18:00 TUSTA, 109', dokumentarni, Hrvatska, Srbija, Republika Makedonija, r. Andrej Korovljev

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava potlačenih i obespravljenih, Tusta je bio pravi heroj radničke klase, a njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi i danas žive među generacijama fanova. Kroz ovaj film, nastao u produkciji Factuma, otkriva se i Tustina intimna, ljudska dimenzija koja ga je u konačnici i učinila punk-rock ikonom.

20:05 MEDENA ZEMLJA (Honeyland), 86', dokumentarni, Republika Makedonija, r. Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, gl. Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam.

Medarica Hatidže živi u izoliranom makedonskom planinskom selu sa svojom majkom. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna nomadska obitelj uzgajivača pčela, predvođena beskrupuloznim ocem Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe čime poremeti njezin svakodnevni život. Medena zemlja vizualno je impresivan film u kojem se ogleda povezanost čovjeka i prirode, ali i njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Nagrade i nominacije: Dvije nominacije za nagradu Oscar, za najbolji dokumentarni film i za najbolji strani film.


ODGOĐENO

PETAK, 13. OŽUJKA 2020.

18:00 TUGA I SLAVA (Pain and Glory), 113’, drama, Španjolska, Francuska, r. Pedro Almodóvar, gl. Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas.

Uspješan redatelj Salvador usred je kreativne krize. To ga potiče na promišljanje o događajima iz prošlosti. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom. Film Tuga i slava redatelja Pedra Almodóvara donosi blend autobiografskih elemenata i fikcije o redateljevom životu u jednom od vizualno najljepših ostvarenja njegove karijere.

Nagrade i nominacije: nominacija za nagradu Oscar za najbolji strani film i najboljeg glavnog glumca, dvije nominacije za nagradu Zlatni globus, nagrada za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu.

20:10 PARAZIT (Gisaengchung), 132', komedija, triler, Republika Korea, r. Bong Joon-ho, gl. Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam.

Četveročlana obitelj Kim je bliska, ali potpuno nezaposlena i bez ikakve životne perspektive, sve dok sin Ki-woo ne dobije priliku podučavati kćerku imućne obitelji Park. Ki-woo ubrzo dolazi na ideju preuzimanja njihova domaćinstva te se otac Ki-taek, majka Chung-sook i kćerka Ki-jung infiltriraju u dinamiku obitelji Park, ali već nakon prvog susreta između dviju obitelji, uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda, što uskoro prerasta u zakulisni klasni rat.

Nagrade i nominacije: dobitnik 4 Oscara – za najbolji film, režiju, scenarij i najbolji strani film; Zlatna palma na filmskom festivalu u Cannesu 2019.; Zlatni globus za najbolji strani film.

ODGOĐENO

SUBOTA, 14. OŽUJKA 2020. 


16:00 HANIBALOVE ALPE - Profesor Baltazar, crtani serijal, 1. serija, 53'.
Crtani filmovi: Hanibalove Alpe, Izumitelj cipela, Horacijev uspon i pad, Leteći Fabijan, Maestro Koko, Martin na vrhu.

MSU SATURDAY NIGHT FILM FEVER

17:00 ONA KOJU ZAMIŠLJAŠ (Celle que vous croyez), 101’, romantična drama, Francuska, Belgija, r. Safy Nebbou, gl. Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil.

Claire je pedesetogodišnja, razvedena učiteljica, koja odluči otvoriti Facebook profil kao dvadesetčetverogodišnja mlada i zanosna brineta. Iako joj je inicijalna ideja bila špijunirati svojega povremenog ljubavnika Jo-a, Claire pošalje zahtjev za prijateljsvto njegovom najboljem prijatelju Chrisu s kojim započne intenzivnu komunikaciju što polako dovede do lažne ''online zaljubljenosti''. Claire je zaljubljena u Chrisa, Chris je zaljubljen u njezin ''fake'' Facebook profil, a Jo o ničemu nema pojma. Što može poći po zlu?

18:55 TUSTA, 109', dokumentarni, Hrvatska, Srbija, Republika Makedonija, r. Andrej Korovljev

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava potlačenih i obespravljenih, Tusta je bio pravi heroj radničke klase, a njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi i danas žive među generacijama fanova. Kroz ovaj film, nastao u produkciji Factuma, otkriva se i Tustina intimna, ljudska dimenzija koja ga je u konačnici i učinila punk-rock ikonom.

21:00 EMMA, 124', romantična komedija, Ujedinjeno Kraljevstvo, r. Autumn de Wilde, gl. Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy.

Lijepa pametna i bogata, Emma Woodhouse je bez konkurencije ultimativna, razmažena ''it djevojke'' u svojem malom engleskom selu. Iako nema nikakvu želju udati se, Emma uživa uplitati se u romantične odnose svojih susjeda i igrati ulogu ''match makera''. Uz sve promašene pokušaje pomaganja drugima da pronađu ljubav, nije ni svjesna da je njezina cijelo vrijeme pred nosom.

(više na http://www.msu.hr/dogadanja/msu-saturday-night-film-fever-14-ozujka/415.html)

 

Raspored svih projekcija objavljen je na web stranicama www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis

Cijena ulaznice: 25kn
Učenici, studenti i umirovljenici: 15 kuna
Profesor Baltazar: Ulaz slobodan

Cijena paketa ulaznica za program ''MSU Saturday Night Film Fever'' (izložba + 1 film + piće / kokice): 50 kuna

Filmove koji se prikazuju u sklopu programa ''MSU Saturday Night Film Fever'' moguće je pogledati i samostalno, izvan paketa (izložba + 1 film + piće / kokice) po redovitoj cijeni od 25 kuna, ili po cijeni od 15 kuna za učenike, studente i umirovljenike.


Karte za filmske projekcije u MSU kinu moguće je kupiti prije projekcije samog filma na blagajni kina, u Muzeju suvremene umjetnosti.
Online rezervacija i kupovina karata u ograničenom broju moguća je na web stranici Kina Metropolis:
www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Ostalih dana u navedenom periodu nema projekcija.