MSU SENIORI: Vodstvo izložbom Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević

 

MSU SENIORI: Vodstvo izložbom Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević

29.11.2023 - 29.11.2023 / MSU

MSU je otvorio poseban termin srijedom za seniore koji bi rado saznali više o Muzeju i njegovim zbirkama te povremeno provodili vrijeme u ugodnim druženjima i razgovorima u Muzeju. U srijedu, 29.11. viša kustosica MSU-a Leila Topić održat će vodstvo po izložbi Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević u 15 sati.

 

Riječ je o najnovijoj izložbi iz ciklusa Okidači kojim MSU poziva umjetnike, kustose i kustoske kolektive da se kritički osvrnu odnosno reagiraju na muzejski fundus. Naziv izložbe je preuzet iz citata Ivana Posavca iz razgovora koji je dao za časopis 15 Dana objašnjavajući da veliki dio njegovog fotografskog opusa, kao i onog Mije Vesovića, ne bi postojao da ih Matičević nije podržavao.

Želja je ove izložbe reinterpretirati muzejsku i duhovnu baštinu Davora Matičevića korak dalje, uzimajući u fokus i njegov profesionalni opus kao izniman doprinos zajednicama te promatrajući ga kao jednog od prvih kustosa koji je bio sposoban razumjeti naslijeđe kustoskog diskursa i njegove nestrukturirane složenosti istodobno se igrajući s različitim i često kontroverznim poticajima. Davor Matičević ostao je upamćen za širu javnost kao prva javna žrtva AIDS-a,  što ga je za umjetnike mlađeg naraštaja, umjetničke kritičare, pisce ili povjesničare umjetnosti, uvrstilo u queer povijest umjetnosti bez dodatnog poznavanja na to kako i na koje načine je ona u njegovom kontekstu i radu zapravo manifestirana. Kustosi izložbe Leri Ahel, Željko Luketić i Leila Topić polaze od pretpostavke da queer pozicije nisu samo dugine boje, seksualne preferencije ili tjelesne slobodoumnosti, nego u širem kontekstu društva, identiteta i međusobno prožimajućih utjecaja propituju može li i na koje načine seksualnost poslužiti kao jedan od mogućih alata kustoske prakse - upravo na primjeru kustoskih odabira Davora Matičevića. Cijeli tekst pročitajte na linku.

Okupljanje je na recepciji Muzeja. Prijave nisu obavezne.

O MSU seniorima

Program MSU seniora održava se jednom do dva puta mjesečno, a uključuje posjet izložbama Muzeja suvremene umjetnosti i upoznavanje Zbirki Muzeja. Predviđeno trajanje programa je 60 minuta i besplatan je za sudionike. Program se ostvaruje u suradnji s Gordanom Paškvan Budiselić, umirovljenom profesoricom. Zainteresirani umirovljenici mogu se najaviti za dolazak na programe i primanje informacije programa MSU seniora mailom na edukacija@msu.hr.

 

MSU seniori: Vodstvo izložbom Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević
srijeda, 29. 11. u 15 sati / MSU