Natječaj Uzmi kist u svoje ruke!

 

Natječaj Uzmi kist u svoje ruke!

19.03.2021 - 11.04.2021 / MSU

Natječaj za participativno oslikavanje murala na istočnom zidu Muzeja suvremene umjetnosti

Rok za prijavu: 11. travanj 2021.

Muzej suvremene umjetnosti poziva sve zainteresirane umjetnice i umjetnike da prijave prijedlog oslikavanja murala na istočnom zidu MSU-a u suradnji sa članovima lokalne zajednice u dobi od 15 do 25 godina. Cilj projekta je oslikavanje murala na zidu Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb koji se proteže uz uređeno šetalište s istočne strane Muzeja. 

Unutar projekta otvorit će se i poziv za sudjelovanje stanovnika lokalne zajednice u dobi od 15 do 25 godina koji žele participirati u stvaranju i oslikavanju murala, prethodno izabranog putem javnog natječaja. Poučeni pozitivnim rezultatima projekta oslikavanja zapadnog zida MSU-a, na kojem je izložen mural kojeg je umjetnica OKO oslikala 2015, smatramo kako bi oslikavanje istočnog zida Muzeja u suradnji s lokalnom zajednicom bio dobrodošao nastavak otvaranja Muzeja široj publici i povezivanja sa stanovnicima Novog Zagreba. Od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009, MSU kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju sa svojim novim okruženjem. Oslikavanje murala na istočnom zidu Muzeja dodatno potiče interakciju s prolaznicima započetu postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade (primjerice „Dvostruki tobogan“ Carstena Höllera ili „Oči pročišćenja“ Mirosława Bałke).

Oslikavanje murala na istočnom zidu MSU-a održat će se tijekom svibnja 2021, a javno predstavljanje završenog murala planira se za Međunarodni dan muzeja koji se tradicionalno obilježava 18. 5.

Natječaj je namijenjen prijedlozima koji uključuju aktivnu participaciju stanovnika lokalne zajednice u samom oslikavanju, te pozivamo prijavitelje da u svojim prijedlozima jasno naznače koji će dijelovi biti oslikani od strane sudionika i na koji način, te je u prijavi potrebno naznačiti faze oslikavanja, kao i potreban materijal za izvedbu murala.

Prijava, između ostaloga mora sadržavati:

- životopis prijavitelja (do 900 znakova)

- opis koncepta prijedloga (do 900 znakova) 

- skicu prijedloga u digitalnom formatu (.jpg ili .tiff) s naznačenom tehnikom i potrebnim materijalima

- razradu faza oslikavanja murala po segmentima

Organizator osigurava tehničku podršku, potreban materijal za oslikavanje te umjetnički honorar u iznosu od 10.000,00 HRK bruto.

O najboljem idejnom rješenju odlučivat će stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Martina Munivrana, viša kustosica MSU-a, Ana Škegro, voditeljica Odjela za edukativnu djelatnost MSU-a. Kriteriji za odabir su inovativnost, kreativnost i kvaliteta projekta te stupanj participacije stanovnika lokalne zajednice.

Natječaj će biti objavljen na web-stranici www.msu.hr, a prijave se šalju elektroničkom poštom na adresu: prijave@msu.hr. Sadržaj privitka koji prijavitelji šalju na prijave@msu.hr ne smije biti veći od 10 MB.

 

Rezultati Natječaja bit će objavljeni do 16. travnja 2021.

Prijavitelji ispunjavanjem i dostavom prijavnice potvrđuju autorstvo projekta čime ujedno jamče da su ovlašteni za predaju istog te Organizatoru Natječaja ustupaju pravo na objavu i korištenje prijavljenih vizualnih materijala za potrebe publiciranja i u promotivne svrhe.

Sudionici na Natječaju sudjelovanjem, odnosno dostavom radova koji sadrže potrebne osobne podatke daju privolu za prikupljanje i obradu navedenih osobnih podataka isključivo u svrhu provođenja Natječaja i vlastitih prezentacijskih aktivnosti Natječaja.

Nepotpune prijave ili prijave poslane van roka Natječaja neće biti uzete pod razmatranje.

Prijavnicu možete preuzeti OVDJE

Fotografije zida sa specifikacijama dimenzija, koje Prijavitelji mogu koristiti kao predložak za izradu skice, možete preuzeti OVDJE

Biografije stručnog povjerenstva možete pročitati OVDJE

Projekt je omogućen uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.