Nenad Vasilić u Jazz ciklusu

 

Nenad Vasilić u Jazz ciklusu

31.01.2024 - 31.01.2024 / Dvorana Gorgona

Istaknuti jazz umjetnik – kontrabasist i skladatelj - Nenad Vasilić, na europskoj je glazbenoj sceni prisutan više od 25 godina. Svoje autorske skladbe, inspirirane balkanskim ritmovima, jazzom i klasičnom glazbom, izvodi s velikim uspjehom u različitim sastavima – od dua do seksteta, kao i solistički. Pod svojim je imenom, u različitim sastavima, snimio 13 albuma na kojima autorski potpisuje gotovo četrdesetak skladbi. 

Svojom glazbom na jedinstven način spaja jazz, improvizaciju i world music, stvarajući vlastiti izraz. Godine 2004. njegov album Nenad Vasilić Balkan Band Live in ORF nominiran je za nagradu Hans Koller. Njegova djela, istovremeno inovativna i s poštovanjem prema glazbenoj tradiciji, odišu lakoćom i virtuoznim razumijevanjem složenosti balkanskih ritmova i melodija. Ovaj glazbenik rodom iz Niša, koji već desetljećima gradi karijeru iz Beča, ostavio je nježan, ali trajan trag na europskoj world music i jazz sceni. Kao aranžer i producent, neprestano mijenja svoje osobne i glazbene granice. 

Karijeru Nenada Vasilića prate brojna priznanja. Godine 2014. imenovan je za ambasadora za integracije pri kabinetu austrijskog kancelara, a 2018. za kreativnog ambasadora platforme Srbija stvara. Uz podršku tog projekta, dva desetljeća profesionalnog djelovanja u Austriji obilježio je izdavanjem notne knjige Pjesmarica - 33 izvorne skladbe. Godine 2017. Svjetska glazbena asocijacija Srbije dodijelila mu je svoje najveće priznanje: nagradu Vojin Mališa Draškoci. U travnju 2020. imenovan je redovnim profesorom i voditeljem Odsjeka za kontrabas na Berlinskom institutu za jazz (Universität der Künste Berlin). 

Glazba koju stvara u stalnoj je interakciji s publikom; iza sebe ima više od 80 nastupa godišnje, na koncertnim pozornicama, festivalima i u klubovima diljem Europe. Osim deset svojih autorskih skladbi u aranžmanima za big band koje potpisuju Stefan Heckel, Vladimir Nikolov i Sheldon Brown, Nenad Vasilić u Zagreb dovodi i harmonikaša Marka Živadinovića, koji (također) jednako virtuozno spaja balkanske tradicijske idiome i jazz.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

 

Nenad Vasilić u Jazz ciklusu
Srijeda, 31. siječnja 2024. u 20 sati
Dvorana Gorgona

Nenad Vasilić, skladatelj, kontrabas
Gost: Marko Živadinović, harmonika
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent