Otvorena 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost i dodijeljene nagrade

 

Otvorena 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost i dodijeljene nagrade

17.05.2019 - 09.06.2019 / MSU

Večeras su, uz otvorenje izložbe, ujedno dodijeljene i otkupne nagrade, dobitnici: Damir Očko, Andreja Kulunčić, Sven Klobučar, Nives Žarković.  

Prvu nagradu u iznosu od 75.000 kuna dobio je Damir Očko za rad "DICTA II (safewords)".

Video rad "DICTA II (safewords)" Damira Očka majstorsko je ovladavanje ne samo medijem, nego ponajprije umjetničkim izričajem. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći. Posve obične riječi koje se monotono izgovaraju, u kontrastu s ravnotežom tijela MMA boraca, postaju kakofonija, odražavajući tako otuđenje i prazninu. U svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti, rad govori o mnogim aspektima preplitanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Damir Očko tako se bezuvjetno svrstava među najuglednije umjetnike svoje generacije na globalnoj razini.

Druga nagrada i 45.000 kuna pripala je Andreji Kulunčić za rad ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe"

Multidisciplinarni rad Andreje Kulunčić "ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe", kroz umjetničke metode nudi publici kreativne alate za aktivaciju vlastite svakodnevnice i društveni angažman. Lako rasklopivi rekviziti za izradu izložbe, sastavljeni prema uzoru na metode i materijale koje su umjetnici tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koristili kao dio institucionalne kritike društveno-političkog sustava, sada pozivaju publiku da bude aktivna u kritici sadašnjih društvenih odnosa i praksi. Umjetnički rad tako postaje, istraživanje, sukreiranje i samoorganizacija onih koji aktivno participiraju u radu. Tek tada, u interakciji s publikom, Andrejin rad se "dovršava".

Treća nagrada od 40 tisuća kuna ide u ruke Svenu Klobučaru.

Serija crteža u boji Svena Klobučara "Mrtvi", dojmljiv je spoj izvrsno izvedenog, filigranskog klasičnog crteža i elemenata popularne kulture, poput karikatura iz horror filmova. Smrt je posljednji tabu civilizacije koja je nastala na nekropolama, a kažu da će tako i završiti. No, smrti, užasu, strahu ne može se prići ispružene, otvorene ruke, nego samo groteskom i crnim humorom, kao što čini Sven. Groteskne grimase pokojnika, duhova, živih mrtvaca, predstavljaju fiktivne ni žive ni mrtve anonimne junake svijeta koji živi u strahu od ništavila. Likovi su zarobljeni u svom obličju, u vremenu i bez mogućnosti bijega: iz obličja, iz vremena i od smrti.

U novoj kategoriji "Za mlade" pobjednica je Nives Žarković s radom "Sram te i stid bilo", a dobiva 20 tisuća kuna.

Hrabro iznoseći u javnost prijeteće poruke pisane ekstremno sirovim i vulgarnim jezikom, Nives u radu pokazuje razmjere grubosti kakve može imati komunikacija u virtualnom prostoru. Zlostavljačke poruke ispisane na crvenom tepihu tako postaju kontrast onom "red carpetu" medijske ikonografije koji je sinonim za uspjeh, slavu, bogatstvo. Nives nam odlučno i dojmljivo pokazuje da se problem ne smije skrivati "pod tepih", nego ga treba iznosi javno, boriti se protiv verbalnoga nasilja i njegove nemoralnosti. Žrtve vrlo često prešućuju traumu kroz koju prolaze, pa tako posljedice nasilja negativno utječu na mentalno, duševno i fizičko zdravlje. Stoga Nives poziva publiku da hodanjem preko tepiha sudjeluje u njezinoj bitci, da tako doživi svojevrsno čišćenje i učini javnom ovu često zanemarenu temu.

Uz nagrađene radove, međunarodni stručni žiri odaje i posebno priznanje u kategoriji "Za mlade" Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada Homesick.

Na otvorenju su izvedena dva performansa:  Amela Frankl "This too shall pass" i Nora Turato "The good, the bad, the viscose".

Laureatima su nagrade uručili: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; gđa. Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija HT-a; gđa Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture; gđa Mirna Rudan Lisak, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića.

Na 12. HT natječaj za suvremenu umjetnost pristiglo je 286 prijava, od kojih je stručno povjerenstvo odabralo 34 za izložbu, 5 u kategoriji "Za mlade", a usto su na izlaganje direktno pozvane tri umjetnice (Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato). Na otvorenju izložbe u MSU u petak, 17. svibnja 2019., predstavljeno je ukupno 37 umjetničkih radova koji su konkurirali za najprestižnije nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Na izložbi su najviše zastupljene instalacije, videa i fotografije, a ima i crteža, grafika, skulptura i 3D print objekata. O izboru laureata 12. natječaja odlučivalo je međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnoga povjerenstva; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb i Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja 2019., a ulaz je slobodan.

Peta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će vrijednu nagradu – tablet Huawei MediaPad T1 8.0.

Autor fotografija: Damir Žižić