Uz brojne uzvanike svečano je otvoren 11. Festival fotografije Organ Vida – Neodlučne slike

 

Uz brojne uzvanike svečano je otvoren 11. Festival fotografije Organ Vida – Neodlučne slike

02.09.2020 - 04.09.2020 / MSU

Glavna izložba jedanaestog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida Neodlučne slike otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti.

Na novozagrebačkom platou pred muzejom, okupljenima su obratile ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, kustosica i kustos Organa Vida Lea Vene i Lovro Japundžić i glavna savjetnica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković. Otvorenju su prisustvovali i umjetnic/e Filip Custic, Victoria Sin, Marko Gutić Mižimakov, Deni Horvatić Katarina Juričić te posebni gosti Virgen Maria i Naive Supreme koji su upriličili glazbeni performans ispred samog Muzeja.

Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, višegodišnjeg partnera festivala, istaknula je kako izložbom ambiciozno, ali s maskama i uz posebne mjere, otvaraju novu sezonu. "Izložba je izvrsna, zanimljiva, raznolika, drugačija, nova, ima aktualne narative, ali i pokazuje dosege današnje fotografije koja ide izvan okvira", dodala je. "Ovaj je festival za nas prekretnica jer ga prvi put radimo kao kustoski kolektiv, a i od ove godine održava se bijenalno", naglasio je kustos Lovro Japundžić uz zahvale svim suradnicima i partnerima. Kustosica Lea Vene najavila je i tri samostalne izložbe otvorene na 2. katu MSU-a pozvanih umjetnik/ca Meriem Benanni, Victorie Sin i Filipa Custica naglasivši kako joj je veliko zadovoljstvo pozdraviti Sin i Custica koji su usprkos otežanim uvjetima putovanja uspjeli doći u Zagreb i prisustvovati otvorenju.

Glavna izložba 11. Organa Vida Neodlučne slike (02.09. – 04.10.) sastoji se od velike grupne izložbe 10 međunarodnih finalist/ica: Lize Ambrossio Blood Orange, Marthe Friede Friedel éclat, Marke Gutića Mižimakovog Cruising the Manifold, Disoriented, Zhao Qian A Field Guide, Oskara Schmidta Liquid, Samar Al Summary Trust Beauty Bank, Indrė Urbonaitė Flamingos, Moonrise and the Slippers, Emilia Vavarelle Amazon's Stravaganza: A Personal Index of Infinite Consumption, Shelli Weiler Fabulations i Albe Zari THE Y. Izložbu finalist/ica kurirale su Klara Petrović i Luja Šimunović. U fokusu ovogodišnjeg izdanja je materijalnost i načini proizvodnje slike, kako se ona konzumira u digitalno doba, te proces u pozadini nastanka slika. Kustoski tim se fokusirao na slike koje su politične prvenstveno u tome kako, a ne u tome što reprezentiraju, a s postavljenom temom 'neodlučne slike' odlučili su krenuti od početka, od same slike, te postupno promijeniti poimanje Organa Vida kao fotografskog festivala. Festivalska tema upotpunjena je s tri site-specific izložbe/instalacije pozvanih međunarodnih umjetni/ca: fikcionalnim dokumentarnim filmom marokanske umjetnice iz New Yorka Meriem Bennani Misija tinejdžer/ke (kustosica Lea Vene), konceptualnom retrospektivom, ali i novim radovima španjolsko-hrvatskog umjetnika Filipa Custica crno-bijelo (kustos Lovro Japundžić) i višekanalnom instalacijom kanadske umjetnik/ce Victore Sin Narativne refleksije o gledanju (kustosica Barbara Gregov) koja problematizira društvene konstrukcije roda, ženstvenosti i njihovog odnosa.


Četvrtak 03.09. - dvostruko otvorenje samostalnih izložbi Denija Horvatića i Katarine Juričić
U četvrtak 3. rujna otvaraju se samostalne izložbe mladih umjetnik/ca Denija Horvatića i Katarine Juričić. Prošlogodišnji dobitnik nagrade Marina Viculin za izvanredna postignuća u području hrvatske fotografije, Deni Horvatić, predstavit će se serijom radova SKEN koji se bave konceptom privatnosti u vrijeme samoizolacije. Otvorenje je u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29, Zagreb),  izložba traje do 17.09, a kustos je Lovro Japundžić. U 18 sati, u Galeriji Karas (Ul. kralja Zvonimira 58, Zagreb) svojom prvom samostalnom izložbom Narančasto&Plavo predstavit će se fotografkinja Katarina Juričić. Serija fotografija u formi prostorne instalacije je studija svjetla, forme i boje za koju je autorica fokusirajući se na dvije boje iz naslova, rekreirala čitav spektar sunčeve svjetlosti. Izložba će biti otvorena do 13.09, a kustosica je Lea Vene.


Petak 04.09. - diskurzivni program i otvorenje izložbe Izvan margina
Izvan margina (04.09. – 26.09.) je grupna međunarodna izložba koju Organ Vida kao partnerska organizacija realizira u okviru projekta “From St. Germain to EU – 100 years of a border“. Otvara se u 20 sati u Galeriji Zvonimir (Ul. Antuna Bauera 33, Zagreb) i predstavlja radove fotograf/kinja Verene Blok, Stefanie Zofie Schulz i Marvina Bonheura. Fokusirajući se na tinejdžersku i općenito populaciju mladih umjetni/ce tematiziraju različite aspekte europskih migracijskih politika – od specifičnih iskustava radnih migracija, traženja azila i života u migrantskim naseljima do širih pitanja migrantskog rada, diskriminacije i rasizma. Izložbom se također nastoji preispitati dominantan dokumentarni pristup tematici – odabrani je projekti obrađuju kroz insceniranu fotografiju, uličnu, “snapshot” fotografiju te medij filma. U petak od 17:00-20:00h, u Uraniji (Kvaternikov trg 3/3) će se održati diskurzivni program na kojem će se predstaviti rad umjetni/ca Katarine Juričić (17:00-17:45h), Victorije Sin (19:00-19:45h) te performans Marka Gutića Mižimakova (18:00-18:45h). Program će se održati na engleskom jeziku.


Glavni partner festivala: MSU Zagreb | Program podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Acción Cultural Española (AC/E) | Medijski partneri festivala: HINA, British Journal of Photography, Kulturpunkt.hr, Vizkultura, Elle, Super1, Grazia, Vox Feminae, Rplus, H-Alter