Paolo Scheggi. Oplà stick 1969.-2019.

 

Paolo Scheggi. Oplà stick 1969.-2019.

05.09.2019 - 11.10.2019 / MSU Galerija

U povodu pedesete obljetnice performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju  Muzej suvremene umjenosti Zagrebu otvara prvu izložbu posvećenu talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju.  Izložbu u suradnji realiziraju MSU i Associazione Paolo Scheggi uz podršku Galerije Tornabuoni, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreb a kustosice su Ilaria Bignotti i Jasna Jakšić. 

Izložba, u suradnji s kolaborativnom izvedbenom skupinom BADco rekonstruira povijesni performans, održan u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu prije pedeset godina na otvorenju izložbe Typoezija koja je bila manifestacije Tendencije 4.  Pedeset godina kasnije, ova ponovna izvedba nije samo posveta Paolu Scheggiju, jednom od najvažnijih talijanskih sudionika i suputnika Novih tendencija, već i prilika za refleksiju o odnosima vizualnih umjetnosti, jezika i performansa krajem šezdesetih godina proteklog stoljeća, te sagledavanje vizualne i konkretne poezije u kontekstu eksperimentalnoj umjetnosti neoavangarde. Osim toga, izložba donosi arhivsku i dokumentarnu građu, poput povijesnih fotografija Vladimira Jakolića i Arde Ardessi, kao i izvornu scenografiju i rekvizite korištene za Scheggijev performans.

Tijekom trajanja izložbe, BADco će u nekoliko navrata izvesti rekonstrukciju performansa u MSU galeriji. Datumi će biti objavljeni naknadno.

Otvorenje izložbe: 5.9. u 19 sati, Muzej suvremene umjetnosti, MSU galerija.

Premijera rekonstrukcije performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju  5.9. u 20:00 sati, Muzej suvremene umjetnosti, MSU galerija.