Performans – Siniša Labrović: „Nula plus“ - Hommage Marijanu Crtaliću

 

Performans – Siniša Labrović: „Nula plus“ - Hommage Marijanu Crtaliću

12.02.2023 - 12.02.2023 / MSU, Black Box

**Program se ne preporučuje mlađima od 15 godina

U nedjelju, 12. 2. 2023. u 17 sati pozivamo vas na zatvaranje izložbe „Od individualnih projekcija do kolektivne memorije. Darko Bavoljak i Igor Grubić Marijanu Crtaliću“. Tom prilikom jedan od naših najpoznatijih i najradikalnijih performera, Siniša Labrović odat će počast svom prerano preminulom prijatelju Marijanu Crtaliću (1968.– 2020.), sisačkom multimedijalnom umjetniku poznatom po društveno angažiranim projektima.

 

Naslovom „Nula plus“ Labrović želi matematičkim pojmom izraziti život sam: rođenje i smrt. Tijelom, kretanjem kroz prostor, gestama i s nekoliko rekvizita, performer će simbolima i metaforama zatvoriti krug života. Simbolične geste govore o onome s čim se Crtalić borio i nosio u sredini u kojoj je djelovao, o njihovu prijateljstvu, o temama koje su ih zanimale i stavovima koje su dijelili: o umjetnosti, društvu, novcu... Labrović pamti svog prijatelja Crtu po njegovu karakterističnom osmijehu kojim je izražavao sve, od radosti i tuge, nelagode i boli do sarkazma i rezignacije….  

Siniša Labrović (1965.) u svojim radikalnom performansima, body-art projektima, akcijama i intervencijama komentira, otvoreno ili subverzivno kritizira društveno-političku situaciju lokalne sredine, kao i berlinske koja mu je u međuvremenu postala domicilna.
Na umjetničkoj sceni zapažen je 2000. kada je, u jeku devastacije spomenika iz jugoslavenskog sistema, na Dan antifašističke borbe izveo akciju Zavijanje ranjenika. Često njegovi umjetnički projekti ukazuju na društvene činjenice o kojima građani ili nemaju hrabrosti govoriti ili jednostavno ne vide vlastitu moć da utječu na njih. Tako je, primjerice, Labrović, odlučio izvesti simboličnu akciju Milimetar (2020.) odnosno, pomicanje zgrade Hrvatskog sabora za jedan milimetar na istok u sklopu programa „Približavanje pravdi, izgradnji mira i proširenju Europske unije“ u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.
Labrović u svojim akcijama istražuje status umjetničkog djelovanja u (post)tranzicijskom vremenu u Hrvatskoj kao i poziciju umjetnika u zapadnoeuropskom berlinskom kontekstu kao što su: tetoviranje natpisa Private Property (2018.) na čelu umjetnika, Prosjačenje (2022.) objava na Facebooku na festivalu izvedbenih umjetnosti Zadar snova u nadi da će postati poznati umjetnik te varijantu iste akcije koju je izveo u Berlinu ispred nekolicine njemačkih medijskih kuća, ili performans Berlinski kum-It's not personal, It's strictly Business (2022.) u kojem je dva radna dana dijelio savjete u MSU apartmanu kako postati poznati umjetnik.
Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

 

Od individualnih projekcija do kolektivne memorije. Darko Bavoljak i Igor Grubić Marijanu Crtaliću

 

Performans – Siniša Labrović: „Nula plus“ 
Hommage Marijanu Crtaliću 
Black Box, 12. 2. 2023. u 17 sati