Poetika nasilja - radionica za mlade

 

Poetika nasilja - radionica za mlade

23.05.2024 - 23.05.2024 / MSU

Ususret Zagreb Prideu i Mjesecu ponosa pozivamo mlade na radionicu u MSU-u koja je inspirirana radom East Side Story umjetnika Igora Grubića.

Kako se mi nosimo s govorom mržnje, nasiljem, neshvaćanjem? Kako umjetnost reagira, koja je njena uloga? Radionicom u četvrtak, 23. 5. u 18 sati otvaramo dijalog o događajima oko nas i ukazujemo na probleme diskriminacije i nasilja.

Radionica će započeti razgledavanjem dijela muzejskog postava s fokusom na rad East Side Story umjetnika Igora Grubića koju će pratiti razgovor o kontekstu nastanka djela, njegove percepcije u javnosti te razgovor o diskriminaciji, nasilju i mržnji u današnjem društvu.

O radu koji nas je inspirirao:

East Side Story je videoinstalacija koja usporedo reproducira autentične TV snimke demonstracija skupina koje su godine 2001. u Beogradu i 2002. u Zagrebu protestirale i onemogućavale hod aktivista na Povorci ponosa te snimke visoko stilizirane plesne koreografije, i to upravo na mjestu demonstracija u Zagrebu. Količina agresivnosti i grubosti koju bilježi umjetnik bez posebnog komentara, pretvara promatrača u pasivnog, bespomoćnog voajera. Grubić ovime kritizira tihi pristanak na nasilje.

Kako i zašto nastaju umjetničke intervencije u prostoru poput rada East Side Story i što se sve može izraziti i osvijestiti kroz njih, istražit ćemo tijekom radionice i potom pokušati osmisliti vlastitu intervenciju. Radionica je prvenstveno namijenjena učenicima i učenicama srednjih škola, no dobrodošli su i drugi mladi od 15 do 30 godina.

Prijave putem linka.

Program provode Stella Baki i Marina Mlakar u sklopu programa Male škole revolucije u suradnji s udrugom Status M.

Program Male škole revolucije program je MSU-a u kojem mladi osmišljavaju i provode program za mlade, a cilj mu je promicati ideje aktivizma, održivosti i odgovornosti kod mladih. Provodi ga uz potporu Ministarstva kulture i medija, kao program razvoja publike. Status M je udruga koja se zalaže za svijet u kojem niti jedan dječak ili muškarac nije izložen nasilju, ne tolerira nasilje niti koristi nasilje nad drugima, mijenjajući štetna očekivanja i norme o tome što znači „biti muškarac” u današnjem društvu.