Zbirka Richter: Poziv na sudjelovanje u ciklusu radionica povodom Godine čitanja

 

Zbirka Richter: Poziv na sudjelovanje u ciklusu radionica povodom Godine čitanja

04.09.2021 - 04.09.2021 / Zbirka Richter

2021. godina u Hrvatskoj je proglašena Godinom čitanja. U sklopu te akcije osmislili smo cikluse radionica kreativnog i kritičkog čitanja za raznih uzrasta, Cilj aktivnosti je pomoću posebno osmišljenih programa aktivno uključiti najmlađe posjetitelje, radno aktivnu populaciju kao i osobe treće životne dobi u život kulturne ustanove, te kroz dijalog s umjetničkim tekstovima, potaknuti kreativnu interpretaciju istih.

 

Prve subote u rujnu, 4. 9. 2021. godine u Zbirci Richter održat će se kreativne radionice povodom Godine čitanja u organizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Za najmlađe posjetitelje (od 5 do 10 godina) započinje ciklus „Čitaj, crtaj, slikaj“ u kojem će inspiracija i poticaj za likovno stvaralaštvo biti knjige o umjetnosti, umjetnicima, bojama i oblicima. Na prvoj radionici čitat će se knjiga (Andrea Beaty, David Roberts „Iggy Peck Arhitekt“) o dječaku koji zaljubljen u građenje i arhitekturu, a djeca će potom od drvenih štapića samostalno izrađivati građevine. Radionica će se trajati od 11 do 13 sati.

Isti dan kreće ciklus radionica kreativnog i kritičkog čitanja pod nazivom „Kako čitamo muzej“ namijenjen starijima od 54 godine. U prvom terminu polaznici će se upoznati s poviješću zbirke i arhiva umjetnika, te bibliotekom koja je sastavni dio Arhiva Vjenceslava Richtera. Čitanjem određenih dijelova odabranih tekstova, kataloga i drugih tiskanih materijala, polaznici će proširiti znanje o stvaralaštvu i životu Vjenceslava Richtera i drugih umjetnika. Svaka radionica započet će čitanjem odabranih fragmenata tekstova, a kasniji dijalog o zadanoj temi bit će potaknut kroz raznovrsne formate poput križaljki, zagonetki, kvizova, razgovora i diskusija s gostujućim umjetnicima i likovnim kritičarima. Zadnji termin predviđen je za jednodnevnu izložbu u parku skulptura Zbirke Richter, koju će osmisliti polaznici radionica, a kojom će biti predstavljeni tijek i rezultati radionica. Radionica će se održati u terminu od 16 do 18 sati.

Ciklus radionica predviđen je u trajanju od šest tjedana u prostoru Zbirke Richter, Radionice će se održavati od rujna do sredine listopada, a sudjelovanje je besplatno. Aktivnosti su osmišljene za skupinu do deset polaznika, ali u slučaju većeg interesa, polaznici će biti podijeljeni u više skupina koje će biti raspoređene po predviđenim terminima.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-mail adrese: radionice.richter@msu.hr ili putem naše Facebook stranice. Za sva pitanja i dodatne informacije kontaktirajte nas na 095 9040 401

Voditeljice radionica su Lora Rajčić, dipl. sociologinja i povjesničarka umjetnosti, i Ivana Završki studentica francuskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti.

Pratite stranice Zbirke Richter i MSU za novosti o ovim programima u narednim tjednima. 

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Vidimo se u Zbirci Richter na Vrhovcu!