PREDAVANJA U ZBIRCI RICHTER - Vesna Meštrić: EXAT 51 u likovnoj kritici Dimitrija Bašičevića / Jasna Jakšić: Društvo bez umetnosti. Dimitije Bašičević Mangelos kao kustos

 

PREDAVANJA U ZBIRCI RICHTER - Vesna Meštrić: EXAT 51 u likovnoj kritici Dimitrija Bašičevića / Jasna Jakšić: Društvo bez umetnosti. Dimitije Bašičević Mangelos kao kustos

07.10.2021 - 07.10.2021 / Zbirka Richter

Četvrtak, 7. 10. u 18 sati, Zbirka Richter

Vesna Meštrić:  EXAT 51 u likovnoj kritici Dimitrija Bašičevića

Jasna Jakšić:  Društvo bez umetnosti. Dimitije Bašičević Mangelos kao kustos

Dimitrije Bašičević Mangelos je, prije nego što je bio prepoznat i prihvaćen kao umjetnik, djelovao kao likovni kritičar i kustos. U svom je kritičarskom radu pedesetih godina podržavao aktivnosti grupe Exat 51, zalažući se za apstraktnu umjetnosti i progresivne umjetničke pojave onog vremena. Od 1960. do umirovljenja 1982. Bašičević je kao kustos Galerija Grada Zagreba isprva vodio tadašnju Galeriju primitivne umjetnosti, da bi u sedamdesetim godinama kroz djelatnost Centra za film, fotografiju i televiziju promovirao nadolazeće umjetničke generacije i nove medije.

Predavanje će predstaviti Dimitrija Bašičevića kao likovnog kritičara, te kao kustosa Galerija Grada Zagreba i Galerije suvremene umjetnosti, danas Muzeja suvremene umjetnosti i jednu od ključnih osobnosti u njegovoj povijesti.

Vesna Meštrić, viša kutosica Muzeja suvremene umjetnosti, voditeljica je Zbirke Richter i autorica retrospektive Vjenceslava Richtera Buntovnik s razlogom (MSU Zagreb, 2017, Neue Galerie Graz, 2018) te izložbe posvećene Vjenceslavu Richteru Svijet kao paviljon, (Bozar, Bruxelles, 2020).

Jasna Jakšić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti, voditeljica je Knjižnice i Dokumentacijskog i informacijskog odjela  MSU.

Zbog epidemioloških mjera, broj sudionika na predavanju je ograničen. Prijave su obavezne do 6. 10. u 15 sati na email pr@msu.hr sa sljedećim informacijama: naziv programa, ime i prezime sudionika, kontakt broj.