Predavanje Christine Frisinghelli: Fotografska arhiva Pierrea Bourdieua

 

Predavanje Christine Frisinghelli: Fotografska arhiva Pierrea Bourdieua

14.11.2019 - 14.11.2019 / Školica

Pierre Bourdieu: Images d’Algérie (Slike Alžira), 1957. – 1961.

U svojoj prvoj knjizi Sociologie de l’Algérie (Sociologija Alžira) (1958.), Pierre Bourdieu navodi da je njegov primarni cilj naglasiti društvenu i političku situaciju u Alžiru pedesetih godina dvadesetog stoljeća, za vrijeme Alžirskog rata za nezavisnost. 

Antropološke i sociološke metode koje je primjenjivao u svojem radu razvio je direktno promatrajući alžirsko društvo (koje je bilo pod francuskom upravom od 1830.) kao svojevrsni „društveni laboratorij”. A služio se i fotografskim medijem pri radu.

Bourdieuov sociološki i fotografski rad u Alžiru svjedočanstvo je neravnomjerno razvijenog i moderniziranog društva, u kojem je veliki broj ljudi bio prisiljen napustiti svoj dom, što je rezultiralo osjećajem otuđenosti kako od vlastite tradicije tako i u odnosu na modernizirani dio društva. Možda alžirska tragedija leži u tome da ni nakon pet desetljeća ove fotografije nisu nimalo izgubile na važnosti i realizmu.

U bliskoj suradnji s Fundacijom Bourdieu, Camera Austria od 2001. godine vodi Fotoarhiv Pierrea Bourdieua u cilju pozicioniranja (relativno nepoznatog) korpusa fotografija u kontekst Bourdieova pisanog rada – kako bi ga se usuglasilo s političkim i akademskim standardom Bourdieuove teorije društva, ali i kako bi se spriječilo eventualno isključivo estetsko ili konceptualno iščitavanje njegove fotografske arhive.

Christine Frisinghelli kustosica je i urednica na polju suvremene fotografije, s prebivalištem u Grazu u Austriji. Suosnivačica je i glavna urednica časopisa Camera Austria International od 1980. do 2010; od 1996. do 1999. umjetnička ravnateljica festivala suvremene umjetnosti steirischer herbst u Grazu. Od 2012. do 2018. predavala je na studiju Master di Alta Formazione sull’Immagine Contemporanea u Modeni u Italiji. Kustosica je Fotoarhiva Pierrea Bourdieua, a ujedno i kustosica  putujuće izložbe Pierre Bourdieu. Images d’Algérie (Pierre Bourdieu. Slike Alžira), koja od 2003. gostuje diljem svijeta. Suurednica je publikacije Pierre Bourdieu. In Algerien. Zeugnisse der Entwurzelung, Camera Austria, Graz, 2003. (englesko izdanje: Pierre Bourdieu: Picturing Algeria, Columbia University Press, New York, 2007.).

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.